La Universitat aconsegueix un projecte europeu d’un milió d’euros per transformar les emissions industrials en bioenergia

Carmen Gabaldón, Albet Waalkens.

La professora d’Enginyeria Química de la Universitat de València Carmen Gabaldón ha aconseguit un projecte europeu de quasi un milió d’euros per dirigir una investigació en col·laboració amb l’empresa holandesa Pure Aire Solutions, l’objectiu de la qual és convertir les emissions atmosfèriques de les indústries en bioenergia. Aquesta recerca s’integra al programa Marie Curie Initial Traininig Networks (ITN) de la convocatòria d’enguany People, en concret, de la modalitat European Industrial Doctorates (EID), la qual implica la formació d’investigadors predoctorals -al 50% en l’àmbit universitari i 50% a l’entorn industrial.

Les EID promouen la cooperació d’universitats i centres de recerca amb el sector empresarial a fi de fomentar la transferència de coneixement a la societat per a desenvolupar carreres investigadores que combinen excel·lència científica i innovació empresarial.

El projecte de Gabaldón anomenat TrainonSEC ha estat el primer en l’avaluació de la convocàtoria d’enguany de la modalitat European Industrial Doctorates i, fins ara, no n’existia cap d’aquest tipus coordinat per un centre espanyol. TrainonSEC es desenvoluparà durant quatre anys i pretén avançar en les conegudes com Tecnologies Netes, amb l’objectiu de fer de la Unió Europea una regió dinàmica en l’àmbit mundial de la creació de models de control sostenible de la contaminació, i així, millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Per tant, la principal meta d’aquesta iniciativa és formar quatre investigadors en la recerca de solucions ambientals perquè els processos industrials generen menys emissions a l’atmosfera, reduïsquen la seua demanda energètica i, alhora, puguen produir i utilitzar bioenergia a través de la innovació en biotecnologia.

Carmen Gabaldón explica que el projecte TrainonSEC s’emmarca en les demandes que la Unió Europea té de nous investigadors en el camp de la investigació més aplicada i “per a nosaltres, com a grup de recerca, suposa un nou repte treballar amb una empresa europea en la formació d’aquests científicos”. Per la seua banda, Albert Waalkens, de Pure Air Solutions, argumenta: “amb aquest projecte enfortim la cooperació amb la Universitat de València en programes d’investigació conjunta. Esperem amb il·lusió els quatre nou investigadors que s’uniran a la nostra empresa per a desenvolupar nous productes”. Pure Air Solutions, ubicada a Zwolle, centra la seua activitat en la depuració d’emissions industrials en aire, utilitzant diferents tecnologies, entre elles, les biològiques existents al mercat internacional.

Carmen Gabaldón García es professora titular de la Universitat de València i desenvolupa la seua activitat investigadora en el camp de l’enginyeria ambiental. Actualment, dirigeix un grup de quinze investigadors i la seua recerca està centrada en el desenvolupament de tecnologies ambientalment sostenibles per al tractament d’emissions industrials en aire i aigua, amb unes línies de treball que comprenen principalment l'eliminació de compostos orgànics volàtils en aire mitjançant processos biològics i fotocatalítics i la bioadsorció de metalls pesants en aigua. En 2011 Gabaldón ja va aconseguir un projecte de la Research European Agency dotat amb un milió d’euros a fi de promoure la col·laboració acadèmica i empresarial a través de la mobilitat d’investigadors, el qual també va ser el primer d’aquest tipus coordinat per un centre valencià.
 

Data d'actualització: 3 de de juny de 2013 07:32.

Llista de notícies