La Universitat acull el I Congrés de Periodistes i Periodismes Valencians en Democràcia

Levante-EMV estrena redacció i s'informatitza, abril 1989. Foto: Arxiu Levante-EMV

Hui dilluns, 28 de març, a les 9:30 hores, arranca el I Congrés de Periodistes i Periodismes Valencians en Democràcia, organitzat per la Universitat de València i la Unió de Periodistes Valencians, a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (av. Blasco Ibáñez, 32, València). Inaugurarà l’encontre el rector Esteban Morcillo.

Més de cent periodistes de tots els àmbits es donaran cita a la Universitat del 28 de març a l’1 d’abril per a reflexionar sobre les tres darreres dècades de periodisme democràtic a la Comunitat Valenciana. L’encontre coincideix amb la celebració dels onze anys de creació de la titulació de Periodisme a la institució acadèmica.

La Universitat de València i la Unió de Periodistes Valencians han organitzat conjuntament el I Congrés de Periodistes i Periodismes Valencians en Democràcia. L’esdeveniment es desenvoluparà des del dilluns 28 de març fins l’1 d’abril a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació i està dirigit tant a professionals del periodisme com a estudiants i a tota la societat.

A l’acte d’inauguració, presidit pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, hi participarà el president de la Unió de Periodistes Valencians, Joaquim Clemente, qui aspira a que aquest congrés “genere un clima de discussió sobre el nostre treball, sobre el paper que van jugar i juguen en la nostra societat les diferents formes d’entendre la professió. Des de la pluralitat que exigeix el periodisme. I aplicant a les nostres opinions i vivències la transparència que exigim quan exercim el nostre ofici”. També es comptarà amb la presència de la degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, María José Coperías; la directora del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació, Carolina Moreno; i el catedràtic de Periodisme Josep Lluís Gómez Mompart.

Durant aquesta setmana la Universitat de València serà el centre d’atenció del periodisme valencià, ja que concentra en cinc dies els principals protagonistes del periodisme valencià durant els últims trenta anys i és la primera vegada que s’aconsegueix reunir en un mateix espai els periodistes que han definit el periodisme valencià de les últimes dècades.
La trobada comptarà amb la participació de més d’un centenar de professionals de la informació i de professors i investigadors universitaris, i seran cinc intensos dies de reflexió, debat i anàlisi sobre l’evolució de la professió en un període apassionant de la història del periodisme en què tots els ponents van jugar un paper essencial. La seua aportació a cadascuna de les ponències, taules i conferències serà clau per a comprendre millor el que han aconseguit com a professionals, així com la contribució de la Universitat en la formació i la investigació.

Entre els professionals que assistiran al congrés estaran Elsa González, presidenta de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), i periodistes de tots els àmbits de la professió com ara Ferran Torrent, Pedro Muelas, Rosa Brines, Bernardo Guzmán, Pablo Segarra, Paco Nadal, Rosa Solbes, Ferran Belda o Ferran Montenegro, entre altres. Del món universitari participaran en la reunió investigadors i professors que han contribuït de manera especial a la configuració del panorama periodístic valencià, com ara Josep Lluís Gómez Mompart, Francesc Martínez Gallego, Francesc Martínez Sanchis, Rafael Xambó, Lola Bañon, Dolors Palau i Joan M. Oleaque, entre altres.

Aquests professionals de la informació han jugat un paper destacat en la modernització i la democratització de la societat; per aquest motiu un congrés d’aquest abast no només fixarà l’escenari actual, sinó que serà el pas imprescindible per afrontar els complexos anys que hi ha per davant.

Onze anys de la titulació de periodisme
A més, la Universitat de València també es troba de celebració, ja que enguany es compliran els onze anys de l’inici de la titulació de Periodisme a la institució. Onze anys durant els quals han passat per la institució quasi un miler d’alumnes preparats per a la incorporació al món mediàtic, alguns dels quals són cares o firmes habituals dels mitjans valencians.

 Aquesta important trobada era una assignatura pendent del periodisme valencià. S’han contat episodis concrets, s’han analitzat aspectes determinats, però mai no s’havia fet una mirada global sobre el fenomen. Tant la Unió de Periodistes Valencians com la Universitat de València confien que els debats que es produiran en el congrés aportaran conclusions útils per al futur de la professió, que està passant uns moments difícils.

El congrés és obert a tota la societat, no cal inscriure’s, i l’entrada és gratuïta. Durant els debats, les ponències, conferències i taules redones es podrà preguntar, reflexionar, gravar i fer fotos.

El congrés tindrà una web exclusiva a través de la qual es podrà veure en directe tot allò que passe durant aquestes intenses cinc jornades.

http://congres.unioperiodistes.net/
Retransmissió en directe: http://mediauni.uv.es/congresperiodisme

Data d'actualització: 25 de de març de 2011 14:47.

Llista de notícies