La Universitat celebra l’Any Internacional de la Llum amb una exposició i conferències al Palau de Cerveró

‘On-Off’, Laboratorio de Luz, 2001. Instal·lació. Facultat de Belles Arts, UPV.

La Universitat de València celebra l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum (IYL 2015) amb una exposició organitzada per diverses universitats. La mostra, que es compon d’experiments, continguts històrics, hologrames, instal·lacions i audiovisuals, s’inaugura aquest dimarts, 26 de gener, a les 19 hores, al Palau de Cerveró. L’acte institucional serà amenitzat amb una ‘performance’ realitzada pel grup Pdp11 del Laboratori de Llum de la Universitat Politècnica de València.

Aprovat per Nacions Unides per a conscienciar sobre el desenvolupament sostenible, l’Any Internacional de la Llum aplega una sèrie d’iniciatives que promouen el coneixement de les possibilitats de la radiació lluminosa.

L’exposició ‘…En clau de llum’ té per objectiu presentar, amb diferents exemples i suports, la integració de la tecnologia de la llum en la vida quotidiana. Organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València a iniciativa de professors de la Facultat de Física i del Laboratori de Llum, adscrit a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, que celebra els 25 anys d’existència, el projecte presenta una àmplia perspectiva del potencial de la llum com a lloc on es donen cita la recerca, la tècnica i la plàstica contemporània.

La mostra té un caràcter molt experimental i divulgatiu, i el que es pretén és que el públic conega els fenòmens lluminosos mitjançant instal·lacions i experiments. En aquest sentit, destaquen els cinc hologrames procedents de l’arxiu del Museu de la Universitat d’Alacant, l’origen dels quals es remunta al Centre d’Holografia d’Alacant, que permeten observar la capacitat de la llum per a crear imatges tridimensionals. 

També forma part d’aquesta lectura l’obra ‘Pecera mágica’ (2010), realitzada per l’artista Cristina M. Gómez-Sarabia, de la Universitat de Guanajuato, que se sustenta en els fenòmens de polarització per crear un ambient màgic i de passada reivindicar la no-utilització d’animals vius per a finalitats ornamentals.

L’exposició presenta dues instal•lacions realitzades pel grup d’artistes del Laboratori de Llum de la Facultat de Belles Arts. La peça ‘On-Off’ utilitza pantalles translúcides de doble capa per jugar amb posicions, proporcions i punts de vista invertits de l’espectador, de manera que convida a experimentar amb els límits i les contradiccions de la percepció visual. D’altra banda, l’obra ‘On-Sense’, que ha estat dissenyada específicament per a aquesta mostra, proposa la interacció del públic per a la generació d’imatges i sons en temps real.

Tot el recorregut s’acompanya d’imatges i textos que a través de panells informatius expliquen la importància de la llum en diferents àmbits: en la medicina, les comunicacions òptiques, el consum energètic, la contaminació lluminosa, la creació artística, el medi ambient (clorofil·la), el color en la vida quotidiana i la seua generació a través de la llum… En la seua elaboració han col·laborat la Real Sociedad Española de Física i la Sociedad Española de Óptica, com també diferents professors de les universitats d’Alacant, Miguel Hernández i València. 

La mostra es completa amb una vitrina on s’exemplifiquen alguns experiments amb polarímetres i prismes, i dos audiovisuals titulats ‘La luz que nos envuelve’ i ‘Los secretos de la luz’. Així mateix, també s’indiquen les referències a les peces històriques procedents dels fons de la col•lecció cientificomèdica de la Universitat de València, que es poden visitar en l’exposició permanent del mateix edifici.

Aquest projecte expositiu es complementa amb un cicle de conferències impartides per professors i especialistes, que tindrà lloc al saló d’actes del Palau de Cerveró fins a l’1 de març i que abordarà temes com la microscòpia òptica en l’actualitat, la imatge mèdica o l’exploració dels dispositius ‘smartphones’.

Cicle de conferències

Lloc: Saló d’actes del Palau de Cerveró, 1a planta
Horari: 19.00 h. Entrada lliure fins a completar capacitat

Dr. Manuel Martínez-Corral
Facultat de Física, Universitat de València
Microscòpia òptica en les albors del segle XXI. Explorant els límits de la vida
Dimarts, 2 de febrer de 2016

Dra. Ana Cros i Dr. Fernando Sapiña
Institut de Ciència dels Materials, Universitat de València
Que la llum us acompanye!
Dimarts, 16 de febrer de 2016

Dra. Gabriela Llosá
Institut de Física Corpuscular, Centre mixt CSIC-Universitat de València
Imatge mèdica. Com ens veuen per dins?
Dimarts, 23 de febrer de 2016

Dr. Juan A. Monsoriu i Dra. Amparo Pons
Centre de Tecnologies Físiques, Universitat Politècnica de València, i Universitat de València, respectivament
Smart Physics: Experimenta amb els sensors del teu ‘smartphone’
Dimarts, 1 de març de 2016

Data d'actualització: 25 de de gener de 2016 11:45.

Llista de notícies