L’exposició ‘Second Round’ s’inaugura a l’institut Lluís Vives de València

Panells a l'IES Lluís Vives de València.

La Universitat de València, en col·laboració amb 12 instituts de secundària valencians, presenta l’exposició itinerant ‘Second Round: art i lluita als instituts valencians’. 21 panells expositius donen visibilitat a tot allò que s’ha impulsat al voltant de les arts en el món educatiu amb la intenció de defensar l’aprenentatge de les arts en els diferents nivells de l’ensenyament obligatori.

El passat dimarts, 6 d’octubre, l’exposició ‘Second Round’ es va inaugurar a l’IES Lluís Vives de València, la primera de les 13 parades de la mostra itinerant fruit del treball col·lectiu de la Universitat i 12 instituts de secundària. Van presidir l’acte els vicerectors Jorge Hermosilla i Ramón López; Ricard Huerta, comissari de la mostra, professor de la Universitat de València i director de l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives; i la directora de l’IES Lluís Vives, Carmina Valiente Ochoa.

El projecte ‘Second Round: art i Lluita als Instituts valencians’ també inclou conferències als centres de secundària. El catedràtic d’Estètica  jubilat de la Universitat de València, Román de la Calle, va oferir la ponència al Lluís Vives, on va reivindicar la relació entre art i educació, una connexió “fonamental des de la primària a la universitat”, assenyalà Román de la Calle. En cadascun dels instituts que alberguen l’exposició  s’oferirà, de forma complementària, una conferència que aprofundisca en aquesta temàtica (eixides professionals dels ensenyaments artístics, mecanismes de promoció per a un artista, cinema, fotografia, audiovisual, lluita social, crítica social, performance…). Totes aquestes ponències seran impartides per docents de la Universitat de València.

Els 21 panells que componen l’exposició seran comuns per a tots els instituts, però cada centre incorporarà aquell material expositiu que considere adient. En la inauguració a l’IES Lluís Vives, els alumnes van exposar les seues obres, van protagonitzar performances, videoprojeccions... també es van mostrar treballs artístics d’ex alumnes que han continuat amb la seua formació artística, etc.

Segons el comissari, ‘Second Round’ evidencia el fet que la Universitat de València “està al costat dels centres de secundària per reactivar l’aprenentatge de les arts i reivindicar el lloc que aquesta matèria mereix al sistema educatiu”. Un objectiu que s’albira necessari en un moment delicat, en el que les normatives curriculars i la legislació oficial han anat eliminant pràcticament aquesta opció formativa, “si continua la tendència, la ciutadania del futur acabarà sense cap formació en arts, per això és tant important dur a terme iniciatives com aquesta”, assegura Ricard Huerta, i afegeix: “el projecte també vol ser un homenatge al treball del professorat de Dibuix de Secundària, ja que la seua tasca és incommensurable”.

La mostra ‘Second Round’ estarà al Lluís Vives fins el 20 octubre, desprès començarà un recorregut itinerant pels instituts que han participat al projecte: IES Juan de Garay de València (21 octubre), IES Clot del Moro de Sagunt (4 novembre), IES L’Estació d’Ontinyent (18 novembre), IES Laurona de Llíria (4 desembre), IES Tirant lo Blanch de Torrent (15 gener), IES Numero 1 de Requena (2 febrer de 2016), IES Benlliure de València (17 febrer), IES Josep de Ribera de Xàtiva (2 març), IES Ausiàs March de Manises (15 d’abril), IES Sanchis Guarner de Silla (3 de maig) i IES María Enríquez de Gandia (18 de maig). Una vegada conclòs l’itinerari, el Vicerectorat de Cultura i Igualtat organitzarà una exposició final al Centre Cultural La Nau de la Universitat de  València on s’exhibiran, a banda dels panells, una selecció del material artístic dels centres de secundària participants.  

La mostra ha estat organitzada per l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives en col·laboració amb els Vicerectorats de Participació i Projecció Territorial, Polítiques de Formació i Qualitat Educativa i Cultura i Igualtat. En l’elaboració dels panells també han participat altres entitats: el Vicerectorat d’Estudis de Grau i Política Lingüística, la Delegació del Rector per a la Incorporació a la Universitat, la Revista FUTURA, el màster Universitari en Professor/a d’Educació Secundària, el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) de Torrent,  així com diversos equips directius, professorat i alumnat de 12 centres de secundària (IES Lluís Vives de València, IES Juan de Garay de València, IES Clot del Moro de Sagunt, IES L’Estació d’Ontinyent, IES Laurona de Llíria, IES Tirant lo Blanch de Torrent, IES Numero 1 de Requena, IES Benlliure de València, IES Josep de Ribera de Xàtiva, IES Ausiàs March de Manises, IES Sanchis Guarner de Silla i IES María Enríquez de Gandia).

Els 21 panells que componen la mostra han sigut produïts per la Unitat de Suport al Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, que també es farà càrrec de la itinerància de l’exposició pels instituts. Paral·lelament, el Vicerectorat de Polítiques de Formació i Qualitat Educativa organitzarà el programa de conferències complementari. 

Data d'actualització: 7 de d’octubre de 2015 12:00.

Llista de notícies