La Universitat prorroga l’exposició del ‘Stanbrook’ fins al gener atesa la bona acollida de públic

L’exposició ‘Stanbrook, 1939. L’exili republicà cap al nord d’Àfrica’ es podràvisitar fins el pròxim 18 de gener al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. La institució ha decidit prorrogar aquesta exposició atesa la bona acollida de públic i els grups que encara han sol·licitat visitar-la mitjançant el programa de visites guiades del Vicerectorat de Cultura. L’exposició es va inaugurar el passat 29 de setembre.

Més de 7.000 persones han visitat ja aquesta exposició, produïda per la Universitat de València, i que recrea l’odissea del Stanbrook, l’últim vaixell que transportà refugiats republicans per fugir de les represàlies franquistes (rumb a Orà, des del port d’Alacant, el 28 de març de 1939, amb 2.638 persones). El valor d’aquesta exposició rau en la naturalesa d’aquest material: la major part és inèdit i molt íntim, perquè procedeix directament de les famílies descendents dels exiliats. La Universitat de València ha fet un important exercici de recuperació i documentació per compilar tot aquest material: objectes, documents, mapes, fotografies, imatges, audiovisual, etcètera.
 
També forma part de l’exposició una selecció d’il·lustracions del dibuixant Paco Roca, Premi Nacional del Còmic, que va narrar aquest episodi en la novel·la gràfica ‘Los surcos del azar’, i litografies d’Antoni Miró. La Sala Estudi General recrea aquesta temàtica des del muntatge expositiu mateix, articulat al voltant de la mar i el desert. El professor de la Universitat de València Ricard Camil Torres és el comissari de l’exposició.
 
L’exposició s’estructura en quatre parts. La primera, o introductòria, narra el context de la Guerra Civil. La segona il·lustra la singladura del Stanbrook, que per la seua envergadura en el pla humà i totes les dificultats salvades durant la travessia, es va convertir en el referent més palpable de l’exili al Nord d’Àfrica, però no s’han d’obviar altres vaixells, com ara Rodwin, African Trader, Lizardieux, Ronwin o Marionga… La tercera part de l’exposició narra la sort dels passatgers d’aquests vaixells que van acabar al Nord d’Àfrica. L’última part de l’exposició es dedica a evocar i recuperar la memòria històrica. 
 
El pròxim dimecres, dia 3 de desembre, es presentarà a La Nau (19 hores, Aula Magna) el documental ‘Stanbrook. La memòria viva’, un reportatge realitzat amb motiu del 75 aniversari del vaixell anglés.
 
També es prorroga fins el dia 18 de gener l’exposició ‘EX·IL exiliats il·lustrats’. Aquesta vegada la reivindicació de la memòria de l’exili, que pot visitar-se a la Sala Oberta de La Nau, està a càrrec de 36 il·lustradors valencians, alguns dels quals joves i d’altres, ja veterans, provinents de camps tan diferents com la premsa o el còmic. L’il·lustrador valencià Mac Diego és comissari d’aquesta exposició, que destaca per la diversitat d’estils i tècniques dispars. Als il·lustradores, només se’ls van imposar dues premisses: el retrat havia de reproduir el cos sencer i, de fons, havia de prevaldre un dels colors de la bandera republicana: roig, groc o morat.
 
Entre l’elenc de creadors visuals hi ha il•lustradors de reconegut prestigi amb diversos premis nacional de disseny i il•lustració, i també guardons internacionals: Ortifus, Paco Roca, Paula Bonet, Ajubel, Cento Yuste, Nacho Lavernia, Jordi Bayarri, Paco Giménez, Martín López. Entre les persones il·lustrades:  Max Aub, Clara Campoamor, Juan Negrín, Manuel Azaña, Luis Buñuel, Pedro Salinas,  Ramón J. Sender, Josep Renau, Rafael Alberti… 
 
És una exposició molt impactant visualment i de muntatge senzill, dues circumstàncies que en faciliten la itinerància.
 

Data d'actualització: 28 de de novembre de 2014 13:33.

Llista de notícies