La Universitat renova el conveni de col·laboració de la Càtedra de Dret Foral Valencià

Signatura de renovació del conveni.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i Luis Santamaría, conseller de Governació i Justícia, han signat aquest dimarts la renovació del conveni de col·laboració per a la creació de la Càtedra de Dret Foral Valencià. A l’acte han assistit Guillermo Palao, vicerector d’Internacionalització i Cooperació; Javier Palao, director de la Càtedra de Dret Foral Valencià; i María Elena Olmos, degana de la Facultat de Dret.

La Càtedra, creada per iniciativa de la Generalitat a través de la Conselleria de Governació, va nàixer fa dos anys amb la vocació de convertir-se en un espai acadèmic en el qual es reunisquen tots els estudiosos i interessats en la matèria per a promoure, impulsar i desenvolupar quantes activitats formatives, de recerca i de difusió puguen contribuir al coneixement, sensibilització i projecció social del Dret Foral Valencià, tant en el seu vessant històric com en la legislació actual, així com en les seues possibilitats de desenvolupament. 

Entre els seus objectius es troba la possibilitat de promoure, fomentar i desenvolupar línies de recerca en Dret Foral Valencià. També cerca afavorir l’elaboració de tesis doctorals i organitzar activitats docents de forma reglada. A més, des de la Càtedra se cerca promoure, desenvolupar i col·laborar en cursos de doctorat, màster i programes d’intercanvi entre docents i investigadors en la matèria; així com realitzar seminaris monogràfics, conferències, jornades, taules redones i cursos magistrals i assessorar en la matèria que és objecte del seu àmbit específic de coneixement, entre altres objectius. 
 
D’altra banda, segons ha indicat Javier Palao, director de la Càtedra de Dret Foral, en breu s’iniciarà la col·laboració amb l’Agència Estatal del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) en un projecte d’edició titulat ‘Col·lecció de les Lleis Històriques d’Espanya’.
 
Amb el projecte es pretén fer una transcripció dels textos legals apareguts al llarg de la història espanyola, des de les lleis visigodes fins a la Novíssima Recopilació de 1805, per a donar una visió completa del dret històric de l’Estat. La transcripció es publicaria posteriorment en la seu electrònica del BOE, precedida, en el cas de cada territori, per un estudi preliminar amb una introducció al seu significat i contingut. 
 
La finalitat és fer divulgativa la col·lecció a un públic general espanyol, europeu i americà, tot i la complexitat territorial i temàtica que l’obra comporta. La direcció i coordinació correspon al professor Santos Corones González, catedràtic emèrit d’Història del Dret de la Universitat d’Oviedo.
 
Entre els objectius primordials de la Càtedra es troba l’edició de textos ‘iushistòrics’. El seu director, el professor Javier Palao, juntament amb altres professors de l’àrea de coneixement d’Història del Dret de la Universitat de València, ha plantejat un pla de treball consistent en la transcripció del text de la Recopilació de Francesc Joan Pastor de 1548-49, titulada ‘Fori Regni Valentiae’, més els quaderns de Corts impresos fins a les de 1626. A més, s’hi inclou l’‘Aureum Opus Regalium privilegiorum civitatis et regni Valentiae’, recopilació de privilegis de l’any 1515. Per a més endavant restarien obres com ‘Volum e recopilació de tots los furs y actes de Cort que tracten dels negocis y affers respectants a la Casa de la Deputació y Generalitat de la ciutat y regne de València’, de Guillem Ramon Mora d’Almenar; el ‘Reportori General’ de Nofre Bertomeu Ginart, de 1608, que és el repertori clàssic tant per a furs com per a privilegis; i les ‘Institucions dels Furs y Privilegis del Regne de València’, de Pere Hieroni Taraçona, de 1580, la millor Instituta d’època foral. Juntament amb l’edició, la Càtedra prepararà un estudi introductori que tractarà de recollir els últims avanços que s’han produït tocant a la història del dret foral valencià. 
 
“El treball és ingent, doncs es tracta d’uns textos que inclouen milers de lleis, la transcripció de les quals no és gens senzilla”, afirmen des de la Càtedra. Per això, s’ha format un grup de treball amb huit professors de l’àrea d’Història del Dret de la Universitat de València per a dur a terme l’encàrrec en el temps previst (fins a l’abril de 2015). D’aquesta manera, l’àrea continua la línia d’investigació sobre el dret foral valencià que inicià el professor Mariano Peset fa més de quaranta anys i que, amb el seu magisteri, ha originat una gran quantitat d’estudis, alguns dels quals es compten entre els millors sobre la matèria. 
 

Data d'actualització: 22 de de juliol de 2014 14:21.

Llista de notícies