La Universitat de València acull la setena Trobada Estatal d’Unitats d’Igualtat de les Universitats Públiques

La Universitat de València acull la setena Trobada d’Unitats i Organismes d’Igualtat de les Universitats Públiques espanyoles, que se celebra els dies 5 i 6 de juny a l’Aula Magna del Centre Cultural la Nau, i que porta per títol ‘Les polítiques d’igualtat en la governança de les universitats: Conciliació, recerca i docència’.

Representants de prop de quaranta universitats públiques participen en aquesta trobada, que es realitza des de fa set anys i en la qual està prevista l’assistència, per primera vegada del president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). Una de les demandes reiterades en edicions anteriors ha estat la interlocució amb la CRUE que permeta millorar el desenvolupament de les unitats d’igualtat i la possibilitat d’establir una reunió sectorial específica que aborde les qüestions de gènere i les polítiques d’igualtat.

De les cinquanta universitats que conformen el sistema universitari públic espanyol pràcticament la totalitat compta amb plans d’igualtat implantats, encara que no en totes s’han consolidat estructures o serveis de gestió de les polítiques d’igualtat. Un dels objectius d’aquestes jornades ha estat des dels inicis coordinar i posar en comú les diferents experiències de treball en la implantació dels plans d’igualtat, l’elaboració d’un sistema d’indicadors comú i l’enfortiment de la xarxa d’unitats de totes les universitats.

En aquesta edició, són tres els assumptes específics que s’hi abordaran i que ja van quedar fixats en les jornades celebrades a la Universitat de Granada el curs passat: la conciliació entre la vida personal, familiar i laboral, la recerca amb perspectiva de gènere i la docència en igualtat. 

En jornades anteriors, s’han tractat assumptes com els protocols d’actuació en els casos l’assetjament sexual i per raó de sexe a les universitats, l’avaluació dels plans d’igualtat, l’estructura de gestió de les unitats d’igualtat, la sensibilització i la prevenció de la violència de gènere.

Conciliació, també a les universitats

Les mesures de conciliació de la vida laboral i familiar en l’àmbit de les universitats és el títol de la ponència que obre aquesta setena trobada el dijous 5 de juny, a les 16.30 hores. Moments abans, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el president de la CRUE, Manuel J. López Pérez, hauran inaugurat les jornades. 

Remedios Roqueta Buj, catedràtica de dret del treball i de la seguretat social de la Universitat de València, farà la primera conferència, amb la qual s’inicia l’eix de conciliació. Després, tindrà lloc la taula de treball sobre les polítiques d’igualtat en la gestió de personal, amb les contribucions de Mercedes Alcañiz Moscardó, professora titular de sociologia de la Universitat Jaume I, Teresa Bondia Alberola i Teresa Domingo Pla, caps del Servei de Recursos Humans, PDI i PAS, respectivament, de la Universitat de València.

Per què les xiques no volen ser enginyeres o tecnòlogues?

El segon dels eixos d’aquestes jornades és la recerca amb perspectiva de gènere, al qual es dedicarà el matí del divendres 6 de juny. La presidenta de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) i professora titular del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, Capitolina Díaz Martínez, farà la conferència Dones de ciències, dones en ciències, ciències amb dones. A continuació, hi haurà una taula de treball amb la participació d’Ana Puy Rodríguez, professora titular de psicologia social de la Universitat de la Laguna, Esther Martínez Quinteiro, professora titular d’història contemporània de la Universitat de Salamanca, i Teresa Nuño Angos, catedràtica de l’Escola Universitària de Didàctica de les Ciències Experimentals de la Universitat del País Basc.

Com crear consciència de gènere a través de la docència universitària? Aquest és el títol de l’última conferència de les jornades, a càrrec de Mari Álvarez Lires, catedràtica de física i química d’ensenyament secundari i professora associada de la Universitat de Vigo. Amb aquesta conferència s’iniciarà el debat sobre la docència en igualtat, que tindrà una taula de treball amb la participació d’Esther Barberá Heredia, catedràtica de psicologia i directora de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona de la Universitat de València, i Pascuala García-Martínez, professora titular de la Facultat de Física de la Universitat de València, en la qual hi ha previst reflexionar sobre preguntes com ara per què les xiques no volen ser enginyeres o tecnòlogues?

Reunió sectorial d’igualtat en la CRUE

Les jornades, que pretenen constituir la comissió de treball que consolide la reunió sectorial en la CRUE, tractaran d’extraure conclusions a partir dels assumptes tractats, així com afermar la gestió de les polítiques d’igualtat a les universitats tant en aquelles que ja tenen unitats d’igualtat com en aquelles en què falten encara.

DIJOUS, 5 JUNY

-16.30 h. Conferència: Les mesures de conciliació de la vida laboral i familiar en l’àmbit de les Universitats. Remedios Roqueta Buj 

-18.15 h. Taula de treball La conciliació de la vida laboral i familiar en la Universitat. Mercedes Alcañíz Moscardó, Teresa Bondia Alberola, i Teresa Domingo Pla, 

DIVENDRES 6 JUNY

-9.00 h. Conferència: Dones de ciències, dones en ciències, ciències amb dones Capitolina Díaz Martínez

-10.15 h. Taula de treball :Investigació

Alguns reptes i recursos que faciliten la incorporació de la dimensió transversal de gènere en la construcció del coneixement científic i en el disseny tecnològic. Ana Puy Rodríguez

Trajectòria dels estudis de gènere a la Universitat de Salamanca Esther Martínez Quinteiro

Diagnòstic sobre la participació de dones i homes en l'àmbit de la recerca (2007-2011) UPV/EHU. Teresa Nuño Angos, 

-12.15 h. Conferència Com crear consciència de gènere mitjançant la docència universitària? Notes per a un debat. Mari Álvarez Lires

-16.00 h. Taula de treball  Docència

-Tecnologia i gènere: més pròxims del que sembla… Núria Salàn Ballesteros

-És la transversalitat un bon procediment per crear consciència de gènere en la docència universitària? Esther Barberá Heredia

-Per què les xiques no volen ser enginyeres o tecnòlogues? Estratègies docents per superar el 30% Pascuala García-Martínez

 

Data d'actualització: 4 de de juny de 2014 07:00.

Llista de notícies