La Universitat de València, seu del sisé Simposi de la Visió en el Món

El professor López Alemany realitza una revisió a una pacient.

La Universitat de València, a través de la Unitat d’Optometria i Ciències de la Visió del Departament d’Òptica de la Facultat de Física, ha organitzat la sisena edició del simposi ‘La visió en el món’, que enguany ha portat per lema ‘No més ceguesa evitable’. La jornada es desenvolupà, dijous 23 d’octubre, al Saló de Graus de la Biblioteca Eduard Boscà, al Campus de Burjassot-Paterna.

El simposi arrancà amb una visió de conjunt de la cooperació universitària al desenvolupament de la Universitat de València en l’àmbit de la salut i es presentaren diferents projectes i iniciatives de cooperació en oftalmologia. Així, hi van intervindre Rosario Martínez, oftalmòloga, expedicionària en viatges de cooperació internacional i voluntària a València de Medicus Mundi; i César Jiménez Doménech, màster en Cooperació Internacional i responsable de l’Oficina Tècnica de Medicus Mundi a Castelló.

Al llarg del matí, s’exposaren temes com ara ceguesa i pobresa, a càrrec de Carlos Estrela, llicenciat en Farmàcia i graduat en Òptica i Optometria per la Universitat de València; i la problemàtica de la visió en xiquetes i xiquets sahrauís, que abordà el professor José Miguel Soriano del Castillo, delegat del Rector per a Cooperació.
 
Després del descans, es portaren a la taula qüestions, com les accions primàries per optometria en la prevenció de la ceguesa diabètica, a càrrec de Sandra Johanna Garzón, de la Universidad ‘La Salle’ de Bogotà, Colòmbia; la millora de la salut visual en la població infantil del Departament d’Apurímac, a Perú, per la professora Diana Gil, de la Universitat d’Alacant; el desenvolupament de l’optometria al Salvador, per Mauricio Arturo Suncin, de la Universidad ‘La Salle’ de Bogotà, Colòmbia; la intervenció humanitària després d’un conflicte bèl·lic, el cas de Kosovo, a càrrec d’Ana Sales, professora de la Universitat de València i delegada internacional de Cruz Roja Española a Kosovo; i la situació a la República Democràtica del Congo, per l’oftalmòleg Tomás Torres.
 
La discapacitat visual mundial, en xifres
En el món existeixen prop de 285 milions de persones amb discapacitat visual, 39 milions de les quals són cegues i 246 milions pateixen baixa visió. El 90 per cent, aproximadament, es concentra en països en vies de desenvolupament, on el risc de deficiència és més alt en les dones que en els homes. Així doncs, la prevenció és el gran repte al qual els experts en Ciències de la Visió s’enfronten: el 75 per cent de la ceguesa es pot previndre i/o curar. 
 
Aquest és l’objectiu del pla d’acció de l’OMS, ‘Visió 2020: el Dret a Veure’, promogut a través de la campanya de sensibilització del Dia Mundial de la Visió, designat per l’Assemblea General de les Nacions Unides el segon dijous d’octubre, i al qual s'ha sumat la Universitat de València, un any més, amb la celebració del VI Simposi de la Visió en el Món. 
 

Data d'actualització: 24 de d’octubre de 2014 08:00.

Llista de notícies