Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

Google publica informes sobre els canvis de la mobilitat al món durant la crisi sanitària

  • 4 d’abril de 2020
Image de la noticia
Tendències de mobilitat a Espanya durant el COVID-19

Aquest divendres 3 d’abril Google ha fet públics una sèrie d’informes baix el títol ‘Covid-19 Community Mobility Reports’, on es detalla informació de fins a 131 països -entre els quals s’inclouen els principals afectats, a excepció de Xina- sobre els canvis en les tendències de mobilitat arrel de la crisi sanitària provocada pel Covid-19. L’anàlisi es basa en dades de localització dels telèfons mòbils obtingudes a través del servei de Google Maps, i ofereix per a cada àrea geogràfica inclosa a l’informe dades diàries des del 15 de febrer, la qual cosa permet fer una primera avaluació diferenciada territorialment sobre l’impacte i el compliment de les mesures públiques preses, a través de la identificació de 6 categories de desplaçament:

  • Llocs d’oci
  • Tendes i farmàcies
  • Lloc de treball
  • Parcs i altres espais públics
  • Lloc de residència
  • Transport públic

A nivell global, Itàlia i Espanya són els països on es mostra una parada més brusca en tots els àmbits, tot i que significativament menor en el cas dels desplaçaments per feina (-63% i -64% respectivament) . Si bé presenten models similars, Itàlia fa una parada més gradual que en el cas del seu homònim espanyol, en el qual la mobilitat -de manera més acusada pel que fa a l’oci- es redueix dràsticament a partir de meitat de mes. A Espanya, després del 9 de març, quan s’anuncia l’escenari de contenció reforçada de la malaltia, es pot observar com s’incrementen els viatges per realitzar compres a establiments de menjar, supermercats i farmàcies, per posteriorment reduir-se en un 76%, amb alguns pics de major intensitat.  A nivell de Comunitat Autònoma els resultats són bastant homogenis, si bé la valenciana destaca per ser de les autonomies que mostren nivells més alts de contenció de la mobilitat en totes les categories, però especialment pel que fa a les compres de provisions i medicaments (8% per sobre de la mitjana espanyola). 

Per la seua banda, Corea del Sud i Estats Units presenten escenaris molt distints. En el primer cas, s’observa una situació quasi de normalitat en la major part de les esferes, sense grans variacions en els desplaçaments, a excepció d’un 51% d’increment pel que fa a l’anada a parcs i espais públics. En el segon, Estats Units, tot i mostrar una situació més matitzada, també destaca per un nivell d’activitat poc alterat per l’expansió del Coronavirus, on sols es veuen reduïts de manera significativa els desplaçaments per oci i l’accés a estacions de transport. 

En nivells intermedis de desplaçaments durant la quarantena ens trobem els casos de Regne Unit i d’Alemanya. Els valors de Regne Unit es relacionen amb una reacció més tardana a la pandèmia, des d’una postura inicial més laxa a l’assoliment del confinament. Per la seua banda, Alemanya, que compta amb un procés de decisió més descentralitzat,  mostra resultats més dispar a nivell de Länder que poc a poc s'han anat homogeneïtzant, però més flexible pel que fa a les sortides al carrer i l’accés a espais públics. 

Els informes publicats per Google seran d’accés lliure durant les pròximes setmanes, i es poden consultar en el següent enllaç (en anglés).