Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

Intel·ligència Artificial, prevenció de riscos laborals i salut laboral

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 17 d’octubre de 2023
Cartell del seminari

El seminari tindrà lloc el pròxim dia 8 de novembre a les 16.00 hores en el Departament del Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València, organitzat per la Càtedra d'Economia Col·laborativa i impartit pel professor de la Universitat Pública de Navarra, Julen Llorens Espada.

La integració de la Intel·ligència Artificial (IA) en l'àmbit de les relacions laborals suposa un escenari de gran potencial que obre noves perspectives per a la millora de la gestió de la prevenció de riscos laborals i la vigilància de la salut en l'entorn laboral, però també implica potencials perills que han de ser tinguts en compte. El seminari que tindrà lloc el pròxim dia 8 de novembre a les 16.00 hores en el Departament del Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València, organitzat per la Càtedra d'Economia Col·laborativa i impartit pel professor de la Universitat Pública de Navarra. Julen Llorens Espada, explorarà els múltiples beneficis que la IA aporta, especialment en el diagnòstic i l'eficàcia dels tractaments, però també ens posarà en guàrdia respecte dels riscos que pot comportar un ús inadequat d'aquestes noves tecnologies.

Des de la Unió Europea s'ha treballat en la creació d'un marc normatiu comú amb l'objectiu de garantir el desenvolupament i implementació de la IA sense comprometre els drets fonamentals i sense ser un obstacle per a l'avanç tecnològic. L'enfocament central d'aquest seminari és estudiar l'impacte de la IA en la vigilància de la salut laboral, tenint en compte els factors de risc, la protecció de dades personals dels treballadors i els drets antidiscriminatoris. A més, s'adopta una perspectiva proactiva per a avaluar l'impacte positiu de la IA.

Tot això sense prescindir d'una visió optimista davant les possibilitats que ofereix la IA per a automatitzar el seguiment de l'estat de salut, millorar la prevenció de riscos laborals i anticipar-se a possibles problemes de salut. La IA pot exercir un paper beneficiós per a totes les parts involucrades en la promoció de la salut i la prevenció de riscos laborals en les empreses, sempre que es garanteixi un marc legal que situï els drets individuals en el centre.

L'objectiu d'aquest seminari és proporcionar claredat sobre les condicions legals de diverses aplicacions concretes de la IA en la vigilància de la salut laboral i la promoció del benestar en el treball, explorar com la IA pot ser una eina poderosa per a millorar la salut i la seguretat en el lloc de treball, sempre mantenint l'enfocament en els drets de les persones.

No és necessaria preinscripció, seminari presencial fins a fi d'aforament.

Ponent: Julen Llorens Espada

Data i hora: 8 de novembre de 2023, 16.00 hores

Lloc: Sala Ignacio Albiol, 5P12 Departament de Dret del Treball i de la 
Seguretat Social, Facultat de Dret, Universitat de València. Av. dels Tarongers s/n 
46022, València.