Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

Congrés europeu ILERA 2022 sobre els riscos laborals dels algorismes

  • 15 de setembre de 2022
Congrés europeu ILERA

El professor de Dret del Treball de la Universitat de València (UV), Adrián Todolí, va participar en el congrés europeu ILERA 2022, celebrat a la Universitat Autònoma de Barcelona, per a posar el focus en l'ús d'algorismes i d'intel·ligència artificial en la gestió del treball.

“Els algorismes són l'últim pas de l'automatització de la Gestió de Recursos Humans, des del reclutament fins a l'acomiadament de treballadors”, va dir Todolí, que va compartir ponència amb Lucía Velasco i Ricardo Rodríguez Contreras.

Tant Todolí com Velasco van emfatitzar que el perill de la intel·ligència artificial va més enllà de la destrucció de l'ocupació, ja que també es tracta de com es transformaran els treballs que queden.

Malgrat això, el professor de la UV es va declarar ‘tecno-optimista’. “No és la tecnologia en si mateixa el problema, però es necessita regulació si volem evitar mals resultats”, va asseverar a la ciutat comtal, on també va explicar les maneres de previndre aquests riscos laborals.

Todolí va presentar recentment un estudi, publicat en la revista internacional d'Economia i Dret Transfer, que analitza aquesta problemàtica. Entre ells, el monitoratge i sentir-se observat, la intensificació del treball causada per les decisions preses per programari, la discriminació malgrat l'aparent neutralitat algorítmica o possibles errors de funcionament.

Article: Todolí-Signes, Adrian, Making Algorithms Safe for Workers: Occupational Risks Associated with Work Managed by Artificial Intelligence (September 1, 2021). Transfer: European Review of Labour and Research, 2021, Available at SSRN

Cartell del congrés