Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Inauguració Curs d'Ocupabilitat en l'Empresa Familiar (2ªEdició): "Entendre la EF i la seua importància"

  • 20 de novembre de 2020
Image de la noticia

El divendres 20 de novembre va tindre lloc l'inici de la 2a Edició del Curs d'Ocupabilitat en l'Empresa Familiar organitzat per la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València. Alejandro Escribá (Director CEFUV i Catedràtic de la UV) i Tomás Guillén (CEO de Grup Ifedes) van ser els encarregats d'impartir les primeres sessions.

Tomás Guillén actualment és CEO del Grup Ifedes, PhD en Direcció i Administració d'Empreses i porta més de 25 anys com a consultor d'Empreses Familiars.

Alejandro Escribá és Catedràtic d'Organització d'Empreses de la UV, Director de la Càtedra d'Empresa Familiar de la UV i dirigeix l'Observatori de Govern Estratègia i Competitivitat (GECE) que desenvolupa al costat de l'IVIE i Bankia.

 “Entendre la importància de l'Empresa Familiar en el Mercat Laboral i l'Economia” va ser el títol de la sessió impartida per Alejandro Escribá. Durant la sessió, Alejandro va tractar de definir l'Empresa Familiar, fent veure als assistents al curs, que en gran part són estudiants, que la probabilitat que acaben treballant en una Empresa Familiar és molt elevada, ja que aquestes tenen molt de pes dins de l'Economia Espanyola.

“Quan una Empresa Familiar es professionalitza mitjançant Consells d'Administració, és molt més senzill organitzar Consells de Família. Si això no es fa, ens falta diversitat de perspectives i enfocaments”

Alejandro Escribá

Al llarg de la sessió, Alejandro Escribá va mostrar dades rellevants per a conéixer millor la realitat que travessen les Empreses Familiars en l'actualitat. Entre aquestes dades Alejandro va destacar: "El 70% de les empreses a la Comunitat Valenciana són micro, amb menys de 10 empleats. Això implica que la major part de les empreses amb les quals actuareu seran d'aquest tipus.”

Per a concloure la seua sessió, Alejandro va exposar la professionalització de les Empreses Familiars com un factor de creixement i competitivitat: “Quan una Empresa Familiar es professionalitza mitjançant Consells d'Administració, és molt més senzill organitzar Consells de Família. Si això no es fa, ens falta diversitat de perspectives i enfocaments.”

Per altra banda, Tomás Guillén va oferir als alumnes una sessió dinàmica i participativa sota el títol “Entendre els diferents nivells i rols del govern de l'empresa i de la influència de la família empresària”

Tomás va assenyalar la multidimensió com una de les característiques més diferencials dins de les Empreses Familiars: “Existeixen 3 dimensions dins de les Empreses Familiars. La dimensió familiar, la de propietat/societat i la de l'empresa."

"Tan sols un 17,4% de les Empreses Familiars són considerades com evolucionades, això és que compten amb assessors externs, grans consells d'administració i consolidats consells de família”

Tomás Guillén

Al seu torn, Tomás va fer esment a la importància de definir rols en cadascuna de les 3 dimensions de les Empreses Familiars. Per a això, ens va comptar des de la seua experiència, que la indefinició d'aquests rols sol ser causa de molts errors en decisions estratègiques i d'ineficàcies en el funcionament i assoliment d'objectius/resultats.

Finalment i donant per conclosa la seua sessió, Tomás ens va parlar sobre l'estructuració dels òrgans de govern empresarial i familiar explicant que: "Tan sols un 17,4% de les Empreses Familiars són considerades com evolucionades, això és que compten amb assessors externs, grans consells d'administració i consolidats consells de família.”

Divendres que ve comptarem amb Pilar González (Professora Psicologia UV) i Victoria Casañ (RRHH Grefusa) per a parlar-nos de “Valors, Actituds i Competències útils per a l'Ocupabilitat en l'Empresa Familiar” i “Perspectiva de l'Ocupador”

La Cátedra de Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV), promoguda per la Asociación Valenciana de Empresarios (AVE), la Escuela de Empresarios (EDEM), el Instituto Valenciano para el Estudio de la Empresa Familiar (IVEFA), el Instituto de la Empresa Familiar (IEF) y la Universidad de Valencia (UV), y compta amb el actual patrocini de BANKIA y BROSETA ABOGADOS.