Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

El projecte SUPERFAGO forma part d'una iniciativa per a donar a conéixer a la ciutadania el potencial de la teràpia amb fags per a combatre les infeccions per bacteris resistents als antibiòtics, conegudes popularment com "superbacteris".
Descripció

Títol: Fags contra superbacteris

Grup d'investigació: Virologia Ambiental i Biomèdica

El projecte SUPERFAGO forma part d'una iniciativa per a donar a conéixer a la ciutadania el potencial de la teràpia amb fags per a combatre les infeccions per bacteris resistents als antibiòtics, conegudes popularment com “superbacteris”. A causa d'un mal ús, l'emergència de bacteris resistents a aquests fàrmacs ha portat a la pèrdua d'eficàcia dels tractaments actuals, la qual cosa complica la lluita contra les infeccions bacterianes. L'Organització Mundial de la Salut ve informant en els últims 10 anys del desafiament que aquest problema suposa per a la salut del planeta. És necessari introduir teràpies complementàries o alternatives, sent la teràpia amb fags una eina molt prometedora. L'aplicació d'aquesta teràpia en clínica a un pacient infectat per un bacteri patogen requereix disposar de col·leccions de fags, la qual cosa permet triar els més eficaços per a cada pacient.

El projecte consisteix en l'elaboració d'una col·lecció espanyola de fags, per al que es requereix la recollida massiva de mostres del medi ambient (sòl i mig aquàtic). Es dirigeix a la comunitat educativa en l'àmbit de l'educació secundària (4t ESO) i batxillerat (primer curs).

El projecte SUPERFAGO es basa en el concepte Aprenentatge-Servei (aprendre fent un servei a la comunitat) i té tres objectius principals: (i) donar a conéixer a la societat a través de la comunitat educativa els beneficis que pot aportar la teràpia amb fags per a la salut; (ii) incorporar a els/les alumnes/as de secundària i batxillerat al món de la Ciència a través de la seua participació en un projecte d'investigació; (iii) contribuir a una solució de salut global buscant noves eines per a una teràpia alternativa.

Ministerio de Ciencia e Innovación

Investigadors principals:
  • Domingo Calap, Pilar
  • PI-Invest Cont Ramon y Cajal
Veure fitxa
Investigadors principals no UV

Jesús Navas

Investigadors participants:
  • Martinez Garcia, Amanda
  • PIT-Tecnic/a Mitja/Na Prometeu
Veure fitxa
Investigadors participants no UV

José Ramos Vivas

Data d'inici
2021 Juliol
Data de finalització
2022 Juny
Entitat finançadores:

Ministerio de Ciencia e Innovación

Ayudas para el Fomento de la Cultura Científica, Tecnológica y de la Innovación

Entitats col·laboradores:

Universidad de Cantabria

Instituto de Biología Integrativa de Sistemas, Universitat de Valencia-CSIC