Universitat de ValènciaLa Nau GranUVcultura Logo del portal

Èxit dels actes de "Ment i música"

  • 17 de juny de 2024
Ment i música en la capella

A l'octubre tornarem a celebrar el concert d'Emilia Onrubia que el 13 de juny va omplir la capella de la Sapiència. Era la continuació de la conferència d'Alicia Català del 23 de maig, que també omplí la sala Joan Fuster de la Facultat de Geografia i Història. El cicle "Ment i música" impulsat pel catedràtic Ángel Latorre tornarà a l'octubre.

Després de l'èxit complet de les primeres activitats del cicle "Ment i música", dues activitats que exploren la relació entre psicologia i música i els seus possibles beneficis mutus, volem recordar que el dia 17 d'octubre tornarà amb la segona edició del concert Emocions en l'òpera. Emilia Onrubia canta a Maria Callas’. La soprano tornarà a estar acompanyada pel pianista José Madrid Giordano, i el catedràtic de Psicologia Ángel Latorre Latorre coordinarà i presentarà les emocions humanes.

El cicle forma part de la commemoració dels 25 anys del programa de formació per a persones majors de la Universitat de València, La Nau Gran. El passat dijous 13 de juny la capella de la Sapiència de La Nau, l'edifici històric de la Universitat, congregà les cent persones que omplien l'aforament disponible. Allí gaudírem d'un programa compost per àries de Maria Callas interpretades per Onrubia. Ací en teniu el programa del concert:

  • Racconto de Maddalena. La mamma morta. Andrea Chénier. Umberto Giordano
  • Ah senar credea mirarti. La Sonnambula. Vincenzo Bellini
  • Casta Diva. Norma. Vincenzo Bellini
  • Ebben, ne andrò lontana. La wally. Alfredo Catalani
  • Un bel di vedremo. Madama Butterfly. Giacomo Puccini
  • Oh mio babbino car. Gianni Schicchi. Giacomo Puccini
  • Vissi d’art. Tosca. Giacomo Puccini
  • Je veux vivre. Romeo et Juliette. Xerris Gounod

Al seu torn, en la primera ocasió, la doctora en Psicologia i terapeuta Alicia Català, va exposar maneres de gestionar els nostres pensaments i sentiments en la conferència Ment i música: Com optimitzar la psicologia positiva amb la música? (Pensaments negatius, visualitzacions, distorsions cognitives)’.

En la conferència es tractaren temes com les nostres Distorsions cognitives: hipergeneralización, designació global, filtrat, pensament polaritzat, autoacusació, personalització, lectura de la ment, fal·làcies de control, i raonament emocional. Ens va mostrar com a través d'exercicis musicals una persona pot prendre consciència de com distorsiona i com pot modificar aquesta conducta (Tècnica de les 3 columnes). També va parlar del Pensament negatiu: com detenir el pensament negatiu a través de dues tècniques musicals, 1) buscant en la ment i 2) visualització: explicació de la tècnica a través de sessió pràctica amb música i veu hipnòtica. Explicació dels beneficis de la tècnica: reducció de l'estrès i ansietat, visualització d'enfrontament a la por, com aconseguir metes, superació d'obstacles, augment de l'autoestima.

Ací teniu la visualització llegida per Alicia Català amb música de Fernanbirdy (cançons: 1- The wisper of wind, 2- Sleep music).

En conjunt, el cicle "Ment i música" segueix "l'emocionant viatge d'exploració que ofereix la combinació única entre la psicologia i la música. Submergir-se en aquest fascinant món no sols enriqueix les nostres vides, sinó que també ens equipa amb les eines essencials per a comprendre i aplicar els principis psicològics en totes les facetes de la nostra existència. Unir la psicologia i la música desperta la nostra curiositat, portant-nos a analitzar i explorar com aquestes poderoses forces poden modelar les nostres emocions, pensaments i accions. Aquest enfocament integral ens capacita per a integrar aquests coneixements de manera efectiva."

Ens tornarem a veure a l'octubre!