
La 25ª edició dels Premis Universitat-Societat del Consell Social de la Universitat de València ha reconegut al projecte XatUV impulsat per la Unitat de Web i Màrqueting (UWM) en la categoria Humanisme Digital.
Junt a la UWM, en aquesta edició dels premis han estat també reconeguts l’empresa Dacsa en la categoria Col·laboració Universitat-Empresa, la Unitat de Fisiopatologia Cel·lular de la Universitat de València amb el Premi Innovació, l'emprendedor i investigador Damià Tormo amb el premi Alumni Plus ‘Insigne UV’, i la professora de Dret Processal de la Universitat de València Alicia Armengot amb el reconeixement a l’Excel·lència Docent.
A l'acte de lliurament de premis, celebrat dijous 27 de gener en la sala d’actes de la seu de la Fundació Universitat-Empresa ADEIT, han participat la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, Carolina Pascual; la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, i la presidenta del Consell Social de la Universitat de València, María Emilia Adán, a més de destacades personalitats de l’Administració i de l’entorn universitari.
En el seu discurs, el cap de la UWM, Josep Gonzalbo, ha fet una referència als serveis de la UV que han participat, desenvolupat i impulsat el projecte de XatUV: Servei d'Estudiants, SEDI, Escola de Doctorat, ADEIT - Pràctiques en empreses, Servei d'Informàtica, Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, UVocupació, UVemprèn, UVesports, i Servei de Biblioteques.

Tal com ha explicat Josep Gonzalbo, el projecte, liderat per la UWM de la UV, ha consistit en el desenvolupament d'un sistema d'atenció a usuaris tipus xatbot híbrid, mitjançant el qual els usuaris disposen d'una icona flotant en qualsevol dels webs corporatius de la UV des de la qual, en fer-hi clic, es desplega una finestra emergent que posibilita la interacció. A través d'aquesta finestra, els usuaris trien el tema sobre el qual van a plantejar el seu dubte o consulta. Inicialment la consulta la rep un bot que permet una atenció continuada 24 hores tots els dies, però si l'usuari ho desitja, pot rebre una atenció síncrona amb un agent en línia de dilluns a divendres, matins i vesprades.
"D'aquesta forma, gràcies al bot, aquest servei d'atenció permet automatitzar les preguntes freqüents, optimitzant la productivitat del capital humà, i paralel·lament, gràcies als agents en línia, permet oferir un atenció síncrona, personalitzada i alhora especialitzada", ha explicat el cap de la UWM, qui ha destacat també la col·laboració del sector privat en el desenvolupament d'una aplicació pròpia de la UV que permet aquesta atenció via chatbot. L'aplicació integra un traductor que permet als agents atendre indistintament consultes en línia en valencià, castellà i anglès.
Josep Gonzalbo ha expressat la satisfacció de "les vora de 250 persones de la UV que participen en aquest projecte", i ha afegit que "aquest reconeixement posa en valor una vegada més la capacitat d'una universitat pública com la Universitat de València de generar innovació a partir del potencial, del motor, de la col·laboració interna amb el suport de la col·laboració externa, per a generar noves eines de gestió i comunicació que en definitiva estan destinades a satisfer les noves expectatives dels nostres usuaris: estudiants, futurs estudiants, personal tècnic i d'administració, investigadors, professorat i societat en general", ha conclòs.
Josep Gonzalbo: "Aquest reconeixement posa en valor la capacitat d'una universitat pública com la UV de generar innovació amb noves eines de gestió i comunicació destinades a satisfer les expectatives dels usuaris"
Per la seua banda, la presidenta del Consell Social de la Universitat de València, María Emilia Adán, ha destacat en la clausura del lliurament dels premis que "necessitem una Universitat de qualitat, amb un fort vessant investigador i exigent. En temps de crisi, l’educació és una inversió irrenunciable”.
Finalment, la rectora, Mª Vicenta Mestre, ha donat l’enhorabona a les persones, institucions i serveis que han estat premiades en aquesta edició, i ha destacat “la tasca de connexió entre Universitat i Societat atribuïda al Consell Social”. A més, ha fet valdre el paper del Consell Social en “l’impuls a iniciatives empresarials, trajectòries professionals i ferramentes que milloren, dia a dia, tot allò que la Universitat ofereix a la societat en què s’imbrica”.
Imatges: