Universitt d'Estiu de GandiaUniversitat de València Logo del portal

Les universitats són un element clau per a la integració dels ODS en la nostra societat donat el seu paper transmissor de coneixements, transformador i integrador de la nostra societat.

La Universitat de València ha mostrat el seu compromís per a la integració dels ODS. Específicament amb el projecte  "Objectius ODS: jo sí!"(en el seu acrònim yODSi) es pretén, des dels diversos àmbits de la Universitat, analitzar els objectius en profunditat amb la finalitat de poder dissenyar actuacions concretes per a la integració de la perspectiva de la sostenibilitat en el funcionament i funció de la mateixa universitat i el seu entorn. Es tracta, no tant de fer una divulgació dels ODS, sinó més bé obrir un debat crític sobre el potencial transformador de la universitat en matèria de respecte i cura de les persones i el planeta. Destaca la publicació de dos documents com són un Resumen dels ODS de l’ONU,  i especialment La universitat com a motor de transformació social a través dels ODS, on es detalla el projecte dissenyant per  assolir aquest propòsit. També ressaltar com a un òrgan específic de la UV relacionat amb els ODS la creació de la comissió de sostenibilitat, un òrgan d’assessorament de la Universitat de València encarregat d´analitzar les diferents propostes derivades dels diferents àmbits universitaris (centres, instituts o comissions, delegacions, entre altres), materialitzant-se així algunes d´aquestes propostes en noves polítiques adoptades en l`àmbit de la sostenibilitat.

 

La UV ha posat en marxa, tal i com s´exposa, un projecte integrat per diferents instruments com ara cursos, taules rodones, seminaris i altres activitats relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. També preveu la realització d´un Congrés Interuniversitari d´àmbit europeu i nacional on posar en comú les diverses iniciatives  i experiències de les diferents universitats.  Es tracta d´un projecte amb una durada de desset mesos, que es va iniciar el passat setembre del 2019 i finalitzarà el primer trimestre de 2022. Durant tota la seu extensió temporal es duran a terme un total de nou fases. Actualment el projecte es troba a la seua sisena fase,  dedicada a l´execució del projecte, la realització d’activitats i recollida de les conclusions i propostes d’aquestes activitats. En aquest marc d´actuació trobem l´actual proposta del Centre Internacional de la UV en Gandia, que dedica íntegrament la seua tradicional Universitat d´Estiu als ODS en la seua 37 edició.