UVjobGeneral FoundationUniversitat de València Logo del portal

El Fòrum de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport posa sobre la taula la nova llei que professionalitza el sector

  • UV General Foundation
  • February 2nd, 2023
 

Amb la notícia de l’entrada en vigor de la Llei d’Ordenació de les professions de l’Esport i l’Activitat Física de la Comunitat Valenciana, aprovada el passat estiu, la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (FCAFE) de la Universitat de València ha obert les portes del seu Fòrum d’Ocupació. Un tema que ha transcorregut de manera transversal al llarg de tota la jornada acadèmica i també en la visita als estands.

La fira d’ocupació començava a les 9:15 del matí a la Sala Multiusos de la Facultat amb una taula redona sobre l’oferta d’ocupació pública i oposicions en la qual hi van intervindre Ignacio Tormo, preparador físic de l’Ajuntament d’Énguera; Manel Reig, tècnic d’Activitat Física i Esport de la Generalitat Valenciana; Sara Ródenas, gestora esportiva i preparadora física; i Rodrigo Aranda, tècnic esportiu i professor associat de la FCAFE.

A aquesta li va seguir una altra taula de debat que completà els principals tips sobre les eixides professionals en l’àmbit de l’Educació Física i l’Esport, a càrrec de dos especialistes del sector en l’empresa privada: Begoña Valls, de FitFemlab, i Luis Berbel, director de Neogym.

Tot seguit, se celebrà l’acte d’obertura del Fòrum que, presidit per la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes, va comptar amb les intervencions del director general de l’Esport (GVA), Josep Miquel Moya, i del degà de la FCAFE, Ferran Calabuig.

La vicerectora Ángeles Solanes va afirmar que la “prioritat” per a la Universitat de València és l’ocupació del seu estudiantat. “Sabem que el moment de cercar feina és per a vosaltres una preocupació i el que volem és que aquesta preocupació es convertisca en ocupació, per a la qual cosa la Universitat, a més de formar-vos, aposta per polítiques d’acompanyament en aquesta etapa d’incorporació al món laboral”, va dir.

Ángeles Solanes, a més, va recordar que l’ocupabilitat que es presenta en l’actualitat està vivint-se com a un “moment històric de canvi” en què les xifres dels estudis d’inserció situen la taxa d’ocupació de les titulacions de grau de la Universitat de València en més del 80%.

La vicerectora d’Ocupació va celebrar així mateix la recent entrada en vigor de la nova Llei d’Ordenació de les professions de l’Esport i l’Activitat Física, la qual cosa facilitarà l’accés de les persones titulades al món professional.

Precisament, aquesta entrada en vigor “parcial” va centrar el discurs del director general de l’Esport, qui va reconéixer que aquest text legal és fruit de molts anys de treball per tal de garantir a la societat la professionalització dels serveis relacionats amb l’activitat física i l’esport, una qüestió que afecta, en paraules de Josep Miquel Moya, “a la salut i a la seguretat de les persones usuàries”. “Es tracta d’assegurar que serveis, com ara la preparació física personal, la formació en l’educació física, etcètera, es presten amb garanties de qualitat i seguretat; i d’evitar l’intrusisme i la publicitat enganyosa”, explicà.

El degà de la FCAFE també es va referir a aquesta llei com a un assoliment que era altament demandat, i que posiciona i posa en valor els estudis de l’Activitat Física i l’Esport. “La formació universitària brinda a l’estudiantat les eines per a accedir amb èxit al mercat laboral, però també els coneixements i la preparació que els permetrà superar nous reptes. Els estudis que oferim en aquesta casa són importants per a aquest èxit professional, però també per al desenvolupament personal del nostre estudiantat. No podem perdre de vista que estem fent una inversió valuosa per al futur de la societat, en general, i dels individus, en particular”, va subratllar.

Hi van assistir a l’acte el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el delegat de la Rectora per a Pràctiques i Ocupació, Jesús Soret; la directora del Servei d’Esports UV, Ana María Gómez; l’equip deganal de la Facultat; professorat; i un nombrós grup d’estudiantes i estudiants.

Més d’una vintena d’estands
En acabant l’obertura del Fòrum, el vestíbul de la Facultat es va omplir de desenes d’estudiantes i estudiants per a visitar els 21 estands ubicats per a rebre el talent universitari emergent en educació i recerca esportiva.

Clubs i equips esportius, centres d’esports, federacions, fundacions, càtedres de recerca i d’altres organitzacions especialitzades en el sector de l’esport i la salut van connectar amb aquest talent emergent, els quals van poder trobar diferents eixides professionals als seus estudis i noves oportunitats d’ocupació.

Entre les empreses i institucions presents s’hi trobaven Fundació València Activa, LABORA-GVA, el club Valencia CF i la cadena nacional de clubs de fitness VivaGym; a més d’entitats representatives de fundacions esportives, dels camps d’investigació i educació en activitat física, d’equips i col·lectius d’atletes.

Els Fòrums d’Ocupació de la Universitat de València són organitzats pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través d’UVocupació i la Fundació General UV, en col·laboració amb les facultats i els centres. El seu objectiu principal és la inserció laboral de la comunitat universitària. A més, l’equip del servei d’ocupació de la Universitat de València brinda serveis d’orientació, assessorament, formació en tècniques de cerca d’ocupació i capacitació en projecció professional.

El programa de fòrums encamina la seua segona dècada de trajectòria i cada edició busca promoure l’ocupabilitat de l’estudiantat i persones titulades, oferir l’oportunitat d’establir contacte directe amb empreses, i organitzar xarrades, tallers i intercanvis formatius per a conéixer els perfils més demandats i les àrees de treball actuals.

Links: