UVjobGeneral FoundationUniversitat de València Logo del portal

La Universitat reconeix la “generositat” de 40 mentores i mentors del programa Shadowing per a la millora de l’ocupabilitat

  • UV General Foundation
  • November 19th, 2021
 

La Universitat de València va celebrar ahir dijous, 18 de novembre, l’acte de reconeixement a “la generositat i la labor altruista” dels 40 mentors i mentores participants en el programa Shadowing d’UVocupació per a la millora de l’ocupabilitat de l’estudiantat de postgrau, una experiència pilot que va comptar amb el suport de sis centres acadèmics i la col·laboració de Banco Santander.

El programa Shadowing, una iniciativa del servei d’ocupació de la Universitat de València, es va posar en marxa a finals del curs passat en el marc de les línies estratègiques de treball del Vicerectorat d’Ocupació i Programes Formatius que dirigeix la professora Adela Valero.

Com va assenyalar la responsable d’UVocupació, Marisa Quintanilla, “Shadowing és un programa de mentorització que pretén crear un pont entre els mons empresarial i universitari, en el qual una persona amb una trajectòria professional d’èxit (el mentor o la mentora) guia i ajuda a l’estudiant o l’estudianta de màster (mentee) en el seu desenvolupament professional i personal a través de la transmissió de coneixements i vivències adquirides al llarg de la seua carrera”.

En aquesta primera experiència, el programa de mentorització d’UVocupació ha comptat amb el suport de les facultats de Biologia, Ciències Socials, Dret, Geografia i Història, i Psicologia i Logopèdia, i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV). La selecció d’aquests centres, segons va explicar Marisa Quintanilla, va tindre lloc per tractar-se d’aquells que compten amb un major nombre d’estudiantat matriculat en màsters oficials. Els 40 mentors i mentores van ser proposats pels mateixos centres, acadèmics i professionals “que han tutelat de manera totalment altruista en els últims mesos a estudiantes i estudiants de diferents programes de postgrau, realitzant cada mentor amb cada estudiant, tres sessions de mentoria”. “Mentores i mentors als quals hui reconeixem i agraïm la seua implicació, generositat, compromís i confiança”, va subratllar.

Les aportacions d’un nou programa de mentorització
El disseny i la concepció de Shadowing han estat un “èxit”, a la vista dels resultats obtinguts, quant a aportacions a tots els agents implicats: estudiantat, Universitat, mentors i societat. Per als primers, Shadowing ha funcionat com a un complement a la seua activitat acadèmica que permetrà millorar el seu futur desenvolupament professional; ha servit de suport a la seua preparació, guiada per la figura del mentor; s’han acostat al teixit empresarial on aplicaran el coneixement adquirit en la Universitat; i, en definitiva, han treballat i posat en valor la seua marca personal.

La Universitat ha pogut, mitjançant Shadowing, retrobar-se amb els seus Alumni i recuperar el seu talent, la qual cosa li ha servit, al mateix temps, per a atraure’n més gràcies a la formació d’estudiantat de postgrau millor preparat; i conéixer de primera mà les demandes actuals per a poder adaptar els continguts acadèmics.

La pertinença al programa Shadowing ha suposat per a les mentores i els mentors un reconeixement a la seua trajectòria professional, a més d’una oportunitat per a compartir experiències amb els seus iguals, mantindre el contacte amb la facultat o l’escola on es van formar, i indagar en uns estudis oficials de postgrau on podran col·laborar com a estudiants o professionals.

Tot allò, en definitiva, es resumeix en les principals aportacions, que són els beneficis per a la societat valenciana: tornar-li part del que ella va invertir a través de la transmissió del coneixement dels mentors; acostar la universitat a l’empresa; fomentar des de la universitat pública un programa basat en la lògica del principi d’igualtat d’oportunitats; i aprofitar les sinergies que proporciona un programa intergeneracional com Shadowing, fruit de la cooperació entre directius de prestigi, professorat, persones egressades i estudiantat de Màster.

Suport institucional
La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, va manifestar el suport de la institució acadèmica a la iniciativa Shadowing, “un programa pioner que naix amb la força d’un projecte nou, però que tot i així, compta amb l’experiència prèvia de la seua directora, Marisa Quintanilla, qui ja va posar en marxa el Club de Mentors de la Facultat d’Economia”. La rectora va traslladar les seues felicitacions a l’estudiantat mentoritzat per la seua “valentia i aposta” en Shadowing, “una eina que la Universitat posa al vostre abast perquè vol continuar aportant-vos actius després de la vostra Graduació i fer de vosaltres professionals encara més preparats”.

En aquesta línia, es va adreçar a les mentores i els mentors, dels quals va ressaltar “la vostra generositat perquè sense el vostre treball col·laboratiu i altruista, Shadowing no haguera estat possible”. Un programa que va definir com a “pont entre la Universitat i el món laboral”. I va concloure: “A la Universitat de València creem fermament que la formació del nostre estudiantat no és completa si, en acabar el Grau, no acompanyem els nostres egressats i egressades en la seua inserció en el món laboral”.

L’acte, que va acollir la Sala de Graus de la Facultat de Medicina i Odontologia, va comptar també amb les intervencions de la vicerectora Adela Valero; la directora general de Planificació i Serveis de Labora, Eva Hernández; el president de la Comissió de Relacions amb la Societat del Consell Social de la Universitat de València, José Miguel Rosell; i el director d’Institucions territorial València-Múrcia, José Miguel Lorente; i l’assistència de la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez; els degans F. Javier Chorro i Antonio Ferrer; la degana Carmen Bañó; el director de l’ETSE, José Rafael Magdalena; vicedeganes i vicedegans; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; professorat i estudiantat.

La vicerectora Adela Valero va destacar “l’èxit de Shadowing el qual reflexa un treball ben fet per nombroses persones al qual han dedicat tot el seu esforç” i va centrar el seu discurs en la velocitat del canvi social a la qual “hem de respondre posant l’educació en el centre mateix de la societat, una educació pluridimensional, diversa i flexible”. D’ací, la cerca constant d’excel·lència de la Universitat “en l’ocupabilitat dels seus egressats i les seues egressades a través de programes innovadors i proactius com Shadowing, amb l’objectiu d’establir un nexe d’unió entre societat i acadèmia”.

Els protagonistes
Però el protagonisme de la vesprada va recaure, sense dubte, sobre les persones que han fet possible aquesta primera experiència: mentors i mentores, i mentees, dels quals va assistir una nodrida representació.

El programa de mentorització i guia professional ha estat integrat per personal tècnic especialitzat, així com per alts càrrecs empresarials i públics, CEO, professorat, experts en el camp dels recursos humans, directius, advocats, juristes, polítics, policia especialitzada, tecnòlegs, analistes, personal investigador, arqueòlegs, documentalistes, psicòlegs i logopedes.

En nom de tots ells, Álex Salvador, mentor i director de Màrqueting de Cárnicas Serrano, va afirmar que la seua tasca “realment no ha estat una qüestió de generositat sense més, sinó que com a mentors i mentores obtenim a canvi una satisfacció que va més enllà de tots nosaltres” i va celebrar aquest intercanvi, en el qual “la Universitat ens ensenya la importància del rigor i el coneixement; mentre que nosaltres li acostem el món de l’empresa que és el camp de batalla on s’aplicarà tot aquell coneixement”.

Per la seua banda, els mentees van estar representats per María Elbal, estudianta del Màster en Advocacia de la Universitat de València, per a qui Shadowing ha estat “una molt bona oportunitat”. “És un programa pioner i realitzar-lo ha sigut una experiència molt positiva que m’ha mostrat el món laboral tal qual. He pogut visitar els despatxos, saber què és el que busquen i preparar-me per a la realitat laboral que m’espera, però sobretot m’ha motivat més encara en continuar endavant pel camí que vaig triar quan em vaig graduar en Dret”, va defensar.

Paraules que, tot seguit, van anar acompanyades d’una emotiva abraçada entre mentor, Antonio Montiel, i mentoritzada. I és que, si alguna cosa resta d’aquesta experiència, és la permanència d’una relació humana que es mantindrà al llarg del temps com a professionals i com a persones.