
Una de les premisses a l’hora de planificar la inserció professional és la definició dels objectius. No es pot arribar enlloc si no es sap on es va, i només quan es coneguen les pròpies competències en un moment determinat es podrà fixar l’objectiu professional. És imprescindible saber en quin punt s’està situat en eixe moment i quins coneixements, habilitats i actituds es poden adquirir o millorar per a aconseguir les metes professionals.
Els passos cap a la inserció professional són tres: conèixer-se, explorar i actuar.
Per tant, el primer que cal fer és prendre consciència del punt del procés d’inserció en què ens trobem i si l’actitud davant aquest procés és la més adequada per a aconseguir els millors resultats. Cal analitzar quina actitud s’adopta davant certes circumstàncies i com ens fa actuar cada elecció.
La identificació de les competències pròpies serà de gran ajuda per a definir el perfil laboral, i facilitarà l’elecció de l’objectiu professional i d’aquelles ocupacions i llocs que millor s’adapten a cadascú.
Hi ha nombroses eines disponibles per a ajudar a establir l’ objectiu professional, com ara vídeos, publicacions i qüestionaris que ens permetran conèixer com d’adequat ha estat el procés de presa de decisions i quines característiques de cada personalitat estan facilitant o impedint enfocar eficientment la respectiva elecció vocacional.
Referències bibliogràfiques
- “Los biodatos como indicadores de la conducta vocacional universitaria: Elaboración de un instrumento de evaluación”, de las profesoras Esperanza Rocabert Beút, Adela Descals Tomás i Amparo Gómez Artiga.
- “Adaptive Vocational Personality Questionnaire Development and Validation of an adaptive personality questionnaire to analyze the vocational behavior of university students”, de les professores Amparo Gómez Artiga, Susana Lloret Segura, Esperanza Rocabert Beút i Adela Descals Tomás.
I sobretot recorda que enn OPAL et poden ajudar amb totes aquestes qüestions de manera personalitzada.