University of Valencia logo Logo Faculty of Chemistry Logo del portal

Lliurament de premis de la segona edició MindInnFood and Feed Universitat de València

  • December 28th, 2023
Premis_2edMindInnfood&feed

El passat 21 de desembre de 2023 va tindre lloc l'acte de lliurament dels premis MindInnFood and Feed de la mà de la vicerectora d'Innovació i Transferència Rosa María Donat Beneito, el director de la uniat d’emprenedoria Rafa García (UVemprén) i la professora Cristina Juan García de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València. 

En aquesta segona edició de la convocatòria de premis han estat gardonats els següents equips:

El primer premi de 800 € va recaure en el projecte «Verdemar» presentat per Sergio Martínez Terol, Claudia Moyano López, Francesc Ramón Mascarell, Mercedes Taroncher Ruiz i Sara Efe.

Han proposat les delícies verdemar, unes galetes blanes a partir d'olis vegetals i microalgas. Les microalgas són una de les principals fonts de nutrients i compostos actius del futur, ja que no necessiten terreny cultivable i la seua productivitat és major que la de la majoria de les plantes. Són una gran font de compostos d'alt valor afegit com a antioxidants, àcids grassos omega 3, vitamines o minerals. Per tant, té un enorme potencial en el sector agroalimentari. En el mercat s'utilitza principalment com a suplement dietètic en forma comprimida. No obstant això, hi ha una mala acceptació per part d'alguns consumidors per les seues característiques organolèptiques.

Els productes elaborats amb greixos sòlids contenen predominantment àcids grassos saturats i àcids grassos trans. La creixent preocupació pública pels efectes adversos per a la salut del consum excessiu de greixos saturats ha contribuït al creixent interès de la investigació en el camp de l'ús d'olis saludables per a construir olis estructurats comestibles (ologeles) com a alternatives a base de greixos.

El producte presentat es diferencia dels presents en el mercat per ser l'únic aliment funcional en format galeta blana que es formula a partir d'olis vegetals poliinsaturats i extractes de microalgas. Presenta un doble valor, una aportació nutricional semblant al d'un complement nutricional de farmàcia, superant les limitacions de sabor i forma, aconseguit a través de l'extracció de components d'interès (entre ells: àcids grassos i antioxidants) i limitant l'ús del producte en la seua forma íntegra; al costat d'una matriu esponjosa similar al greix sòlid amb un perfil gras més saludable mantenint les característiques físiques de les galetes a base de llards i oli de palma.

Per tant, la proposta de producte brinda un nou aliment funcional, vegà, natural, saludable i sostenible, adaptat a les noves necessitats del consumidor.

El segon premi de 300 € ha sigut per al projecte «FruitBites» presentat per Aitana Domínguez Pina i Xinyue Li.

La proposta té sobretot un valor ecològic i sostenible. L'objectiu és evitar l'ús de plàstic a l'hora de crear tapes de cafè per a portar. Com? Creant tapes de cafè comestibles. La proposta és crear una galeta amb forma de tapa de cafè utilitzant excedents de fruites com ara el caqui o el dàtil com a ingredients principals. Es pretén conscienciar als consumidors de la importància de reduir l'ús de plàstics i evitar les deixalles d'aliments. En tenir contacte directe amb un producte sostenible i saludable, aconseguirem que el client participe en la lluita pel canvi climàtic.

Més informació de la segona edició dels premis MindInnFood and Feed en aquest enllaç