University of Valencia logo Logo Faculty of Economics Logo del portal

El Col·lectiu d'Estudiants per la Facultat d'Economia Ètica és un col·lectiu universitari liderat per estudiants de la Facultat d'Economia de la Universitat de València. La seua funció principal és la divulgació de valors ètics amb l'objectiu de difondre coneixements d'ètica en l'àmbit de la Facultat d'Economia de la Universitat de València. El seu objectiu és fomentar la participació dels estudiants en el Projecte Ètica en la Facultat d'Economia: formant futurs professionals amb ètica. Per a aquest projecte es va desenvolupar un pla estratègic de tres anys de durada en el qual s'ha involucrat tota la comunitat universitària (professorat, personal administratiu i de serveis, estudiants de graus i postgraus i l'Equip Deganal) així com empreses i altres organitzacions de la Comunitat Valenciana.

El Col·lectiu d'Estudiant per la Facultat d'Economia Ètica té com a finalitat crear consciència entre els alumnes de la importància que té l'ètica; donar a l'alumnat l'oportunitat de formar-se en valors ètics des de l'inici dels seus estudis; el desenvolupament del judici crític; ajudar al fet que els estudiants es convertisquen en professionals èticament responsables en el futur, ja que l'ètica és la base del benestar i el desenvolupament sostenible; i contribuir a incorporar l'ètica com a valor fonamental en totes les assignatures dels graus en la Facultat d'Economia.

Per a aconseguir les finalitats citades, el col·lectiu naix amb el ferm compromís de realitzar activitats amb les quals, de manera activa, promoure els valors que han guiat la seua creació. Aquestes activitats es resumeixen en cursos, seminaris i altres activitats relacionades amb l'ètica empresarial; jornades amb professionals, sent patente la col.laboració universitat-societat amb la intervenció de professionals en la matèria ; classes magistrals, casos pràctics així com actuacions per a fer que les reflexions ètiques estiguen presents en la Facultat d'Economia.

Per tant, el Col·lectiu d'Estudiants d'Ètica per la Facultat d'Economia naix amb la determinació de complir una funció social, cohesionadora, de reflexió i com no, de participació activa dels estudiants.

IV Setmana de l'Ètica - Curs 2020-2021

La IV Setmana de l'Ètica “Ètica i empresa: el valor del bon fer” es va celebrar entre el dilluns 30 de novembre i el divendres 4 de desembre de 2020. En aquesta edició, es van abordar diferents perspectives de l'ètica en l'àmbit de l'economia i de les organitzacions. Són economia i ètica compatibles? Què entenem per una empresa ètica i quins són els passos per a arribar a ella? Quin paper té l'ètica en la comunicació?

En aquesta ocasió, les activitats programades van tindre com a objectiu principal la comprensió del paper que té l'ètica en l'empresa des de diferents punts de vista  com, per exemple, des del màrqueting, la filosofia o l'economia. El format de la setmana de l'Ètica va incloure, al llarg dels seus cinc dies de duració, activitats de caràcter formatiu i lúdic en línia.

Van participar com a ponents el Dr. Domènec Melé, Emeritus Professor d'Ètica Empresarial (IESE); Rita Jácome, Directora Executiva de la Càtedra d'Ètica Empresarial IECO-UV; Jesús Conill, Catedràtic de Filosofia Moral i Política (UV); Javier Camacho Ibáñez, Doctor en Economia i Empresa (Universidad Pontificia Comillas); i María José Miquel Romero, professora del Departament de Comercialització i Investigació de Mercats (UV).

III Setmana de l'Ètica - Curs 2019-2020

La III Setmana de l’Ètica es va celebrar els dies 11 i 12 de desembre de 2019 baix el títol “Planeta E – Un planeta ètic i sostenible”. Aquestes jornades van donar continuïtat a les seues anteriors edicions com un espai de reflexió i aprenentatge adreçat a la comunitat universitària. En aquesta ocasió, les activitats programades van tenir com a objectiu principal la reflexió ètica sobre la sostenibilitat del planeta.

El format de la Setmana de l'Ètica va incloure, al llarg dels seus dos dies de durada, activitats de caràcter formatiu i lúdic. Van participar com a ponents tant professors universitaris com representants d'empreses, creant-se un espai de trobada on la comunitat universitària va poder reflexionar des de la perspectiva de l'ètica i els negocis. Alguns dels ponents que hi participaren foren Federico Buyolo García, director general de l’Oficina de l’Alta Comissionada per a l’Agenda 2030; Luis Hernández Guijarro, Gestor de fons sostenibles en Esfera Capital; Mónica Bernal, CEO i fundadora d’INUIT; Miguel Navalón, CEO i fundador de Navlandis; María Begué, Sales & Growth GuruWalk; Mónica Muñoz, directora i fundadora d’El Molí Lab; Maria Fraile Moreno, SETEM Comunitat Valenciana; Toya Vázquez, autora del MOOC “Introducció de la sostenibilitat i els ODS en general en la docència universitària”; Ana Alcaraz Lamana, autora de “La contribució de les universitats a l’Agenda 2030”; Begoña Grijalvo Cabrera, tècnica de Cooperació en el Servei de Relacions Internacionals i Cooperació de la UV; Cristina Crespo Soler, Vicedegana de Participació, Voluntariat i Igualtat o Guillermo Palau, formador de Lego Serious Play. Les jornades foren inaugurades pel Degà de la Facultat d’Economia, José Manuel Pastor Monsálvez, i la Vicedegana de Qualitat i Acreditacions, Mª Dolores Montagud Mascarell.

Curs 18-19

II Setmana de l'Ètica

La II Setmana de l’Ètica es va celebrar els dies 3 i 4 de desembre de 2018 baix el títol “Ètica en les decisions de deslocalització – la relació amb l’ocupació i el treball decent” per tal de:

1. Crear consciència sobre la importància d’incloure aspectes d’ètica en les organitzacions en les distintes matèries que s’imparteixen a la Facultat d’Economia per tal de que els futurs professionals formats a la Facultat demostren els més alts estàndards de dignitat i servei a la societat.

2. Tractar aspectes relacionats amb la deslocalització empresarial, la pobresa i el desenvolupament sostenible.

La II Setmana de l’Ètica va servir per a despertar l’interès de la comunitat universitària vers aquests objectius, reunint en un mateix espai a professionals del món empresarial, acadèmics i estudiants convençuts de la necessitat de tractar aspectes d’ètica a la universitat.

Es va comptar amb la participació de ponents de renom com és el cas de Camilo Azcárate, expert internacional en resolució de conflictes; Pablo Ruiz, mentoritzat d’Optimal Work en Harvard; Fidel García-Guzmán, CEO en Guzmán Global; Abel Moreno, CFO en Tarazona; Olga García, directora tècnica de la Zona de Llevant en Seidor Consulting; Carmen Silla, Jeanología; Zoimer Quintero, Moviecoach; Manuel Guillén Parra, director de la Càtedra IECO; María Luisa Moltó Carbonell, directora de la Càtedra d'Economia Feminista; Joan Ramón Sanchis Palacio, director de la Càtedra del Bé Comú; i Tomás González Cruz, director de la Càtedra d'Empresa i Humanisme. Les jornades foren inaugurades pel Degà de la Facultat d’Economia, José Manuel Pastor Monsálvez, i la Vicedegana de Qualitat i Acreditacions, Mª Dolores Montagud Mascarell.

Curs 17-18

I Setmana de l'Ètica

La I Setmana de l'Ètica en la Facultat d'Economia es va celebrar els dies 21 i 22 de novembre de 2017. Va nàixer com a proposta d'activitat en el primer debat "què podem fer els estudiants de la Facultat d'Economia per a recolzar el Projecte Ètica i captar nous capdavanters per al grup de treball dels estudiants" el novembre de 2016. Durant els mesos de setembre, octubre i novembre, els estudiants del col·lectiu van preparar l'activitat amb reunions setmanals. Per al desenvolupament de la I Setmana de l'Ètica es va comptar amb la col·laboració de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç i la de les següents càtedres adscrites a la Facultat d'Economia:

Cátedra de Economía del Bien Común (EBC)
Cátedra de Ética Empresarial IECO-UV
Cátedra de Empresa y Humanismo (EiH)
Cátedra d’Economia Feminista.

Curs 16-17