Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori Logo del portal

Un màster amb dos projectes d'innovació docent per al 23-24

  • Jaime Escribano Pizarro
  • 22 de setembre de 2023
Estudiants

Durant aquest curs el nostre màster es beneficia de la concessió de dos ajudes per al desenvolupament de projectes d'innovació docent. En tots dos, els TFM són el tema principal

 

El passat 19 de setembre el Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (SFPIE) de la Universitat de València (UV) va publicar la resolució d'ajudes a projectes d'innovació educativa del curs 23-24. En ella apareix el projecte d'innovació docent proposat per part de tot el claustre docent del màster, i titulat: “Anàlisi del procés d'elaboració del TFM i disseny de propostes per a la seua finalització efectiva (I): INNOVA-TGMAT” (2734167).

 

1. Justificació i objectius

Este projecte, coordinat pel Dtor. del màster el Prof. Escribano, pretén incrementar el nombre d'estudiants que presenta (i supera) el Treball fi de màster (TFM), i per tant finalitza el nostre màster, donat el “coll de botella” que suposa per al conjunt de màsters de la UV (i en general, per a la universitat espanyola) esta assignatura quant a la taxa de graduació, o la pròpia ocupabilitat dels estudiants que ho cursen.

Per a això resulta clau conéixer els aspectes, factors o processos que incideixen en l'elaboració del TFM, tant des d'un punt de vista intern al màster (càrrega de la resta de matèries, temàtica a desenvolupar, implicació i relació amb el tutor/a, terminis per al depòsit i defensa, modalitat de defensa, etc.), com a extern a este i relacionat amb el propi estudiant i el seu entorn.

En conseqüència, els objetius específics que guien el projecte i pretenen atendre l'objectiu general són:

  • Analitzar críticament els aspectes, factors o processos que incideixen en l'elaboració del TFM, tant des d'un punt de vista intern al màster (càrrega de la resta de matèries, temàtica a desenvolupar, implicació i relació amb el tutor/a, terminis per al depòsit i defensa, modalitat de defensa, etc.), com a extern a este i relacionat amb el propi estudiant i el seu entorn.
  • Identificar els possibles protagonistes que determinen els factors i/o protagonitzen els processos que incideixen en l'elaboració del TFM, tant de manera positiva com de manera negativa.
  • Després de detectar les possibles dinàmiques positives (això és, que influeixen favorablement en la realització i defensa dels TFM), consolidar i donar continuïtat a les mateixes valorant la seua aplicació i generalització entre la resta de la comunitat d'estudiants del màster (tant actual com futura), atenent el marc regulador de la matèria de TFM recollit en el Pla d'Estudis.
  • Després de reconéixer les possibles dinàmiques negatives (això és, que influeixen desfavorablement), reduir la seua presència eliminant-les i/o corregint els desajustaments o possibles fallades que conduïsquen a la mateixes, o com menys, minimitzant la seua incidència, sempre d'acord amb el Verifica del màster.
  • Desenvolupar processos de seguiment i avaluació de les accions que s'establisquen per a consolidar i mantindre les dinàmiques positives, i que estes continuen funcionant en aquest sentit (o si no és així, incorporar les correccions oportunes), i alhora, tindre la certesa que les actuacions per a controlar les possibles dinàmiques negatives funcionen adequadament i les propostes implementades en esta línia compleixen la seua comesa (o si es desvien, actuar per a revertir la situació).
  • De l'aprenentatge a obtindre del procés descrit amb els objectius previs, esperem poder elaborar un conjunt de bones pràctiques que oferir a altres màster tant de la UV com de fora d'esta, per a la seua incorporació, després dels ajustos oportuns, a l'organització i desenvolupament de les seues corresponents matèries de TFM (sempre que experimentaren la mateixa problemàtica que la descrita en esta proposta de projecte d'innovació docent).
  • Este procés de difusió i transmissió permetria també, visibilitzar les accions d'innovació que s'estan duent a terme en la UV per a la millora de la qualitat docent i la capacitació de l'alumnat.

 

2. Metodologia i participants

Este conjunt d'objectius planteja la necessitat d'aplicar una metodologia bàsicament qualitativa, com són les entrevistes personals tant amb estudiants com amb professors, des d'una perspectiva longitudinal, atés que el TFM és una matèria que es desenvolupa al llarg del curs acadèmic, i les situacions que afecten a cadascun dels subjectes d'anàlisis poden variar considerablement d'octubre a juny. A més, precisament per esta duració, plantegem un projecte d'innovació educativa la temporalitat de la qual en la seua realització supera la del curs acadèmic, necessitant en realitat dos cursos per a, després d'obtindre resposta al diagnòstic realitzat en el primer, implementar les accions per a reforçar o revertir els processos que indexen en l'elaboració del TFM, durant el segon. Un segon curs on el seguiment i l'avaluació de les accions ens permetran obtindre un conjunt de Bones Pràctiques que poder emprar amb regularitat en el màster, però també oferir a altres màsters de la UV, d'altres universitats, i fins i tot traslladar a matèries amb un enfocament similar, com el Treball Fi de Grau (TFG).

En este projecte d'innovació docent participaran els docents que han tutoritzat un TFM en el curs 22-23, i que es preveu tutoritzen TFM durant el pròxim 23-24 (primer any en què es implatará el projecte presentat), incorporant a més a una participant PAS. En total, 24 participants dels quals 9 seran dones (37,5%) i 15 homes (62,5%).

L'experiència d'estos 24 participants és àmplia i està contrastada, perquè entre tots sumen un total de 19 participacions en diferents projectes d'innovació docent des del curs 15-16, sent 9 les vegades en les quals estos projectes han estat liderats per algun dels participants en esta proposta.

 

3. Impacte esperat

L'impacte en l'aprenentatge de l'alumnat està previst de dues formes: durant el primer any del projecte de forma relativament menys guiada o més espontània, a través de, d'una banda, la pròpia reflexió individual que realitzen els estudiants del procés d'elaboració i disseny del seu TFM, identificant els aspectes, factors o processos que estan determinant el seu grau de desenvolupament. I d'altra banda, per la mateixa reflexió que realitzen els tutors/as, de manera que en fer palesa els aspectes, factors o processos que intervenen en la relació amb les seues tutorants i, per tant en la seua la labor de mentorització de TFM, incorporen accions per a reforçar o resoldre les situacions que conscientment detecten amb els diversos estudiants que tutoritzen.

I durant el segon any, de forma guiada i pautada en dotar tant als estudiants com als tutors d'indicacions, propostes i metodologies amb les quals potenciar els aspectes que afavoreixen la realització del TFM, i alhora corregir els possibles inconvenients, errors o elements que la dificulten i/o alenteixen.

En tot cas l'impacte sobre l'alumnat estarà en funció, primer, de la matrícula anual de la assignatura (recordem que actuem sobre una sola, si bé possiblement la més important en la taxa de finalització del màster), i segon, del grau de participació i interés dels propis estudiants.

Es tracta, en conjunt, d'un projecte que planteja una sèrie d'accions voluntàries, amb un benefici que considerem òptim, però on al cap i a la fi participa qui vol. Som conscients que sempre hi ha un reduït percentatge d'estudiants que desconnecten per complet del màster, sobretot si els queda pendent el TFM, i no atenen amb facilitat ni urgència emails ni trucades de telèfon, incorporant-se alhora al mercat laboral. La paradoxa és que precisament és este tipus d'estudiants el que més ens interessa captar i/o recuperar. D'aquí ve que una detallada i constant labor informativa, sobretot a l'inici de la seua vinculació amb el màster, siga bàsica.

Per tot l'anterior, considerem que la millora de les competències pròpies de la matèria objecte del projecte serà gradual, sent més evident i directa en el segon any de realització del projecte. En tot cas, la competència que considerem assentar des de l'inici mateix del projecte i consolidar en el segon any del mateix es relaciona amb la “possessió de les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'un mode que haurà de ser en gran manera autodirigit o autònom” (competència gnral núm. 4 del Verifica del M. en Tècniques per a la Gestió del Mitjà Amb. i del Territori).

 

4. Transferibilitat

La transferència efectiva dels resultats de la present proposta es planteja a partir del curs 25-26, una vegada es dispose de l'experiència suficient per a proposar un conjunt de Bones Pràctiques (BBPP) que aplicar en l'àmbit dels TFM dels màsters, en primer lloc, de la branca de Ciències Socials i Jurídiques (atés que esta és la branca en la qual es troba el nostre màsterm), però també, en segon lloc, als de la branca d'Arts i Humanitats, donades les evidents afinitats que existeixen entre una branca i una altra.

Considerem que encara que les BBPP que generem se centren en els TFM, l'experiència en elles recollida es podria traslladar també als TFG, una altra matèria l'organització i la temporalització de la qual evidencia problemes com el que es pretenen resoldre amb este projecte d'innovació educativa.

 

5. Altres projectes d'innovació docent

Al costat d'este projecte d'innovació, durant el curs 23-24 el nostre màster es beneficia igualment de l'existència d'un altre projecte amb un plantejament similar, si bé interrelacionat amb el Grau en Geografia i Medi Ambient i, per tant, amb una visió o plantejament més genèric. En ell participen alguns docents del màster i està coordinat pel nostre company el Prof. Fajardo: “Nous Enfocaments en la Tutorització dels Treballs Final de Grau i Màster. Aprenentatge col·laboratiu i decàleg tutorial per a la culminació dels treballs finals”.