Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori Logo del portal

"És una experiència que et canvia la vida"

  • Jaime Escribano Pizarro
  • 28 de febrer de 2025
Image de la noticia

Soc Elisa, estudiant italiana de la Universitat de Gènova i, al gener de 2024, vaig decidir participar en el programa ERAMUS. Ací us compte la meua valoració dels mesos que he estat en este fantàstic màster

"És una experiència que et canvia la vida", em deien, i em costava creure-ho, però amb el temps puc dir que és realment així.

Em dic Elisa, soc una estudiant italiana de la Universitat de Gènova i, al gener de 2024, vaig decidir participar en el programa Erasmus. Era un somni que havia cultivat durant molt de temps: anar-me a l'estranger, viure una experiència universitària diferent, conéixer noves cultures. Tan prompte com es va presentar l'oportunitat, no vaig dubtar a aprofitar-la.

Quan es va publicar la convocatòria d'Erasmus, estava entusiasmada però també una mica indecisa. Tenia diverses opcions d'universitats associades a la meua a Itàlia, totes a l'estranger: opcions a França i Espanya, incloent-hi Barcelona, Madrid, Santiago de Compostel·la i València. Espanya sempre m'ha fascinat, i entre tots els destins, València va ser el que més em va atraure. Per a mi, això no era només un viatge, sinó una veritable oportunitat de creixement acadèmic i personal.

La meua prioritat, per descomptat, era saber quina universitat anava a assistir. Així que, em vaig posar de seguida a buscar informació sobre la Universitat de València. Vaig consultar la seua pàgina web, vaig estudiar la història de la universitat i vaig revisar el pla d'estudis que anava a seguir del Màster en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori, comparant-lo amb el qual cursava a Itàlia. Les assignatures eren afins a les quals ja havia estudiat, però alhora diferents, la qual cosa em va resultar molt interessant. La idea d'enfrontar-me a continguts nous m'emocionava.

Un altre aspecte que vaig valorar acuradament va ser l'organització i l'estructura que m'acollirien. No coneixia a ningú que haguera tingut experiències Erasmus a València, per la qual cosa vaig haver de confiar en internet i en la web de la universitat per a obtindre tota la informació útil. Després d'analitzar altres opcions, vaig triar sense dubtar la Universitat de València com a primera opció. La proposta acadèmica i l'atractiu de la ciutat em van resultar irresistibles, així que, després d'un temps, vaig rebre la confirmació: m'aniria a València.

Una vegada presa la decisió, va començar el procés burocràtic, que al principi semblava fàcil, però com tot, va requerir atenció. Em vaig posar en contacte amb el meu coordinador Erasmus en la Universitat de València, Jaime Escribano, qui va ser des del principi molt amable i disponible, donant-me tots els consells necessaris per a completar la documentació i iniciar el meu procés.

No obstant això, el següent pas va ser més complicat: trobar allotjament. Lamentablement, em vaig adonar que havia començat la busca massa tard, per la qual cosa recomane encaridament a qualsevol que decidisca viure una experiència a l'estranger que comence amb bastant antelació. Vaig intentar buscar en diferents portals especialitzats en el lloguer i venda de pisos, però els preus eren massa alts per a les condicions oferides.

Al final, la sort va decidir somriure'm: vaig decidir utilitzar les xarxes socials per a buscar una habitació. Vaig publicar una història en Instagram, en la qual explicava que estava buscant allotjament d'octubre a febrer, i va anar gràcies a eixa història que una xica de Milà em va escriure. Em va contar que havia viscut una experiència Erasmus a València i que sabia que el seu antic casolà estava reformant un apartament i que probablement tindria una habitació lliure. Així que em vaig posar en contacte amb ell i, després de visitar-ho, finalment vaig trobar l'habitació perfecta per a la meua estada.

Quant a l'idioma, partia d'una base elemental d'espanyol. Abans de partir, havia pres algunes classes per a aprendre el bàsic, però va ser sobre el terreny quan realment vaig aprendre. Amb el temps, parlant amb valencians, interactuant amb els meus companys de classe i estudiant en espanyol, vaig aconseguir millorar les meues habilitats lingüístiques. Al principi, tenia una mica de por, però els meus amics i companys de classe em van ajudar molt, explicant-me les paraules que no coneixia i donant-me consells. Ara soc capaç de mantindre una conversa en espanyol amb bastant soltesa, encara que, per descomptat, encara hi ha molt per millorar. El meu consell és partir amb una base sòlida d'espanyol, o almenys començar un curs abans de la partida i continuar una vegada arribats. La Universitat de València oferix cursos d'espanyol per a tots els nivells, però també d'anglés, francés, alemany i valencià.

En el meu cas, també va ser fonamental socialitzar amb els meus companys de curs i amb altres persones que només parlaven en espanyol. Al principi estava un poc temorosa i tenia por de no poder comunicar-me correctament, però els meus companys i amics em van ajudar moltíssim. Em van donar consells útils, em corregien correctament quan no sabia una paraula o cometia errors, i amb paciència em van fer sentir més segura. Esta interacció diària no sols em va permetre millorar ràpidament l'idioma, sinó també integrar-me completament en el context local.

Vaig arribar a València el 30 de setembre, però les classes no començarien fins al 14 d'octubre, la qual cosa em va donar dos setmanes de temps per a explorar la ciutat i fer les meues primeres connexions. Va ser un temps de descobriment, però també d'adaptació. Durant eixes dos setmanes, vaig tindre l'oportunitat de conéixer als qui ara són no sols els meus companys d'universitat, sinó també veritables amics i companys d'aventura. Passejar pels carrers de València, visitar els seus parcs, mercats i llocs més característics va ser la manera perfecta d'ambientar-me abans de començar oficialment la meua experiència acadèmica.

El 14 d'octubre va començar el curs, i he d'admetre que estava un poc nerviosa. No sabia bé què esperar, ja que el sistema universitari espanyol era completament nou per a mi. No obstant això, vaig quedar realment impressionada per l'organització i la metodologia que caracteritza a la universitat a Espanya, molt diferent de la italiana. Em va impactar immediatament l'enfocament pràctic i dinàmic amb el qual es desenrotllaven les classes del màster, en les quals s'animava als estudiants a participar activament, col·laborar i discutir, sense sentir-se mai aclaparats per la teoria. Al principi, em va costar un poc adaptar-me a este nou mètode d'ensenyança, però amb el temps i amb l'ajuda dels meus companys i professors, vaig aconseguir familiaritzar-me amb el sistema i abordar les classes amb més tranquil·litat.

Els professors del màster van ser especialment atents i em van donar suport en tot moment. Van respondre a les meues preguntes sense dubtar-ho, van tractar d'aclarir qualsevol dubte i es van assegurar que poguera continuar sense dificultats. Així, després d'unes setmanes d'adaptació, vaig aconseguir completar amb èxit tots els exàmens previstos en el meu Learning Agreement, afrontant cada prova amb major serenitat i determinació.

A més dels exàmens, en el programa Erasmus també estava previst un període de pràctiques externes de 120 hores, que representava una part important de la meua trajectòria acadèmica. En este cas, vaig ser assistida pel meu coordinador Erasmus, qui em va ajudar en la busca de l'empresa o institució on realitzar les pràctiques. Gràcies al seu suport, vaig aconseguir trobar una oportunitat interessant en la Càtedra Ciutat de Cullera i el seu observatori; esta experiència em va permetre aplicar pràcticament els coneixements teòrics que estava adquirint en les classes del màster. L'experiència de les pràctiques va ser fonamental per a mi, perquè em va donar l'oportunitat de submergir-me encara més en el context professional i cultural de València, interactuar amb professionals del sector i créixer tant a nivell personal com professional.

Esta experiència Erasmus m'ha permés créixer en molts aspectes, tant personal com culturalment. Viure en un país diferent, confrontar-me amb una cultura nova i interactuar diàriament amb persones de diferents nacionalitats ha enriquit la meua visió del món i m'ha ensenyat a ser més oberta, adaptable i independent. He aprés a superar les dificultats lingüístiques i culturals, a gestionar el meu temps i recursos de manera més conscient i a prendre decisions importants amb major seguretat.

Des del punt de vista acadèmic, el contrast amb un sistema universitari diferent ha estimulat la meua curiositat i m'ha impulsat a abordar els estudis amb més passió i motivació. He adquirit noves competències, no sols lingüístiques, sinó també professionals, que estic segura em seran útils en el futur.

L'Erasmus no sols ha sigut una oportunitat acadèmica, sinó una veritable experiència de vida que m'ha ajudat a descobrir noves facetes de mi mateixa i a créixer com a persona. El que he aprés i viscut en estos mesos m'acompanyarà sempre, i estic agraïda per cada moment d'esta extraordinària aventura.

Recomane encaridament a tots que facen una experiència Erasmus. En particular, recomane realitzar l'Erasmus a València i en la Universitat de València. La ciutat oferix una combinació perfecta d'història, cultura, belleses naturals i una qualitat de vida increïble. València és una ciutat vibrant, amb un clima meravellós, platges belles i una gastronomia que et captiva. A més, la Universitat de València és una institució ben organitzada, amb un sistema educatiu que estimula la participació dels estudiants, afavorix la integració i oferix nombroses oportunitats de creixement acadèmic i professional. La seua obertura internacional i el suport que brinden als estudiants Erasmus és exemplar. Els professors i el personal sempre estan disponibles, disposats a ajudar-te, i l'atmosfera entre els estudiants és acollidora i estimulant. Almenys, és el que he pogut experimentar durant els meus estudis en el màster que vaig triar.

En conclusió, estudiar a València no sols és una oportunitat per a millorar les teues competències, sinó també per a viure una veritable immersió cultural, que et permetrà descobrir noves tradicions, persones i maneres de pensar. València és, sens dubte, un lloc on pots créixer en tots els aspectes, i estic segura que qui trie este destí no es penedirà!

 

Altres estudiants ERAMUS durant el curs 24-25

 

Al costat d'esta experiència per part d'Elisa Castellanotti, durant el curs 24-25 el màster ha acollit igualment a altres tres estudiants ERAMUS:

  • Fabia Guth, de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn (Alemanya), que ha realizat els seus estudis en la matèria: “El medi físic. Treball de camp i cartografia”.
  • Katharina Schatton, de la Université de Lausanne (Suïssa), matriculada en les matèries de: “Tècniques qualitatives i quantitatives per a la planificació i gestió territorials”, i en les “Pràctiques Externes”
  • Sofia Marcinno, la procedència del qual és la mateixa que Katharina i matriculada també en eixes mateixes assignatures.
  • Elisa va cursar els següents mòduls: “Sistemes Naturals i Societat”, “Tècniques per a l'anàlisi i el processament de la informació geogràfica”, i “Pràctiques Externes”.