Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori Logo del portal

Els nostres estudiants i docents participen en el mapatón solidari de Metges Sense Fronteres

  • Jaime Escribano Pizarro
  • 4 de desembre de 2023
Mapaton solidari MSF

Estudiants i docents del màster participen en el mapatón organitzat per MSF i la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València dirigit a generar una cartografia temàtica sobre habitatges en el comtat de Homa Bay a Kenya

 

El dijous 30 de novembre diversos dels estudiants del curs actual i diferents docents del nostre màster, van participar en el mapatón solidari organitzat per Metges Sense Fronteres (MSF) i la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. L'activitat proposada en esta ocasió per part dels companys d'MSF, va consistir a generar tota una cartografia temàtica dels habitatges existents en diferents zones del comtat de Homa Bay, a Kenya.

Per a realitzar esta activitat comptem amb l'ajuda del personal d'MSF, fonamentalment a través de la seua coordinadora Mila Font (responsable de l'àrea conformada per la Comunitat Valenciana, Catalunya, Balears i Regió de Múrcia), de companys de Geoinquietos, i de les plataformes Missing Maps, Humanitarian OpenStreetMap Team, i Tasking Manager. Gràcies a estes el treball es va centrar en les zones concretes de:

#15732. MISSING MAPS: HOMA BAY COUNTY, KENYA (1)

#15737. MISSING MAPS: HOMA BAY COUNTY, KENYA (4)

#15738. MISSING MAPS: HOMA BAY COUNTY, KENYA (5)

 

 

Durant dues hores i la implicació de 90 participants, es van aconseguir mapear i identificar un total de 11.517 edificacions, bàsicament habitatges. Esta tasca és especialment interessant per a mSF donat el seu treball en el comtat de Homa Bay. En general, MSF treballa a Kenya des de 1987, prestant serveis mèdics que inclouen el tractament del VIH, la TB i malalties no transmissibles. En Homa Bay, MSF treballa per a garantir la continuïtat de l'atenció a persones amb malalties cròniques. MSF treballa a l'hospital públic de Homa Bay, on ingressen cada mes uns 250 pacients de tota la regió. MSF treballa també per a millorar les iniciatives comunitàries proposant models d'atenció diferenciats basats en un enfocament centrat en la persona. La millora dels mapes, com els generats amb el mapatón solidari que estem comentat, serveix a l'equip d'MSF per a conéixer millor l'origen dels pacients i facilitar i racionalitzar les visites a domicili a pacients amb malalties cròniques.

Gràcies a iniciatives com esta, a més, s'aconsegueix mostrar el vessant més aplicat (i solidària) de la formació del nostre màster. Els estudiants participants van veure així conjuminar la seua millora en la destresa de l'ús de visors i cartografia espacial, amb la realització de tasques específiques per a resoldre problemes concrets de la societat. El resultat va ser tan positiu, que des d'MSF ens han traslladat ja la possibilitat de repetir esta acció el pròxim curs. Sens dubte, una magnífica notícia per al màster, atés que són nombrosos els continguts que es beneficien d'esta mena d'interaccions, com per exemple tots els inclosos en les matèries Tècniques per a l'anàlisi i el processament de la informació geogràfica (41053) i Tècniques de modelització i sistemes d'informació geogràfica (41056).

De fet, MSF ha compartit amb nosaltres els resultats de la seua enquesta de valoració de l'activitat i no podem estes més contents amb les dades obtingudes: d'una banda, una valoració de 4.52 sobre 5.00 quant a l'activitat en general; i, per un altre, un 3.69 sobre 4.00 quant a l'acompanyament tècnic/professional dels mentors. En este sentit, no podem més que donar les gràcies als nostres companys Carmen Zornoza, Emilio Iranzo, Ana Belén Ruescas, Ghaleb Fansa i Jaime Escribano, docents del màster.

Si us interessa participar en esta activitat, encara que el mapatón haja finalitzat, continua sent possible. Per a això us deixem a continuació diferents enllaços a tutorials per a començar a cartografies i contribuir de manera solidària i col·laborativa a la generació de mapes amb els quals emplenar espais buits d'informació. Una nova manera d'explorar l'espai:

Imatges: