Logo de la Universitat de València Logo Servei de Prevenció i Medi Ambient Logo del portal

    A continuació facilitem un exemple de protocol estàndar per a la esterilització de material amb residus biològics:

     

  1. Prepareu l’autoclau d’acord amb les instruccions de funcionament i comproveu que l’aigua es troba al nivell adequat.

  2. Introduïu el residu segons les directrius següents:

    • Si els recipients són de material d’un sol ús (per exemple, càpsules de Petri), introduïu-los en bosses d’esterilització, i aquestes als contenidors metàl·lics de l’autoclau, per facilitar-ne el maneig i la neteja.

    • Si el material és reutilitzable (com ara material de vidre, recipients metàl·lics o plàstics resistents a l’autoclavatge), introduïu-l’hi de forma ordenada i segura (per exemple, els tubs han d’anar en gradetes). Els recipients que tanquen hermèticament o contenen líquids no s’han de tancar del tot per aconseguir-ne una esterilització completa i evitar que es trenquen.

    • La capacitat d’ompliment és del 70% del total aproximadament.

  3. Programeu la temperatura i el temps segons la quantitat i el tipus de residu, normalment 121ºC durant 20 minuts, per assegurar una esterilització perfecta.

  4. Assegureu-vos que el procés s’ha dut a terme correctament mitjançant una cinta marcadora d’esterilització en cada recipient o bossa. Com a mètode de control, introduïu-hi periòdicament un cultiu de Bacillus stereotermophilus durant el procés i incubeu-lo posteriorment per verificar-ne l’esterilitat.

  5. Després d’autoclavar i assecar el material, aquest es podrà retirar com a residu assimilable a residu sòlid urbà.

Respecte al material reutilitzable (com ara tubs, gradetes, material de vidre, etc.), cal netejar-lo i assecar-lo. Les bosses amb residus i material d’un sol ús estèril, deixaran de ser-ho així que entren en contacte amb l’ambient; per tant, han de ser retirats com a residus sòlids urbans abans que fermenten o es descomponguen.