Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Sol·licitar taller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contingut
L'alumnat rebrà una breu introducció teòrica de conceptes bàsics sobre la llum, l'espectre electromagnètic i la interacció llum-matèria (color, absorció, luminescència, etc.). Es comentaran els usos més comuns de la llum solar com a font d'energia sostenible. També es durà a terme una demostració de quimioluminescència, seguida de dues activitats pràctiques per grups: detecció d'hemoglobina en mostres de sang i funcionament de barretes luminescents.

Conceptes que s'aborden:

1- Luminescència
Mitjançant exemples visuals podran comprendre el fenomen de luminescència de molècules tant orgàniques com inorgàniques, algunes de les quals es troben en la nostra vida quotidiana. També rebran una breu introducció de nanomaterials luminescents i les seues aplicacions en noves tecnologies.

 

2- Quimioluminescència
Com funcionen les barretes luminescents? Durant aquesta activitat, l'alumnat posarà en pràctica el concepte de quimioluminescència, és a dir la producció de llum a partir d'una reacció química.

Juguem a detectius? El luminol és una molècula capaç de generar llum quan reacciona amb un agent oxidant i és àmpliament utilitzat en química forense per a la detecció de sang. En aquesta experiència s'analitzaran dues mostres reals i es determinarà quina conté restes d'hemoglobina, gràcies a l'emissió de llum de color blau del luminol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Públic al qual va dirigit:   Educació primària i secundària, confirmeu nivell
Lloc de realització:  Al centre educatiu, cosulteu unes altres possibilitats

 

Recursos recomanats per a cada temàtica:

http://www.scienceinschool.org/es/2011/issue19/chemiluminescence

http://www.scienceinschool.org/es/2010/issue14/chemlight

R.E. Galian, “Avances Recientes en el campo de la Nanotecnología”, DEBAT, La química del Laboratorio a la Vida, 2012, 88-91

Luminiscencia: https://www.youtube.com/watch?v=mM29cNOyvHc&t=96s

Cómo hacer Slime fluorescente: https://www.youtube.com/watch?v=MYTcOFiNcMc

 

Xarxes socials

@raquel_galian

@ToreroAWESOME

@ICMol_UV

@CdCienciaUV

@MednightGTS

 

Breve CV

Raquel Galian

Raquel E. Galian va obtenir el seu doctorat en Ciències Químiques, en la Universitat Nacional de Córdoba (Argentina). Posteriorment, va fer estades postdoctorals en la Universitat Politècnica de València, la Universitat d'Ottawa (Canadà) i la Universitat de València, on va adquirir experiència en processos de fotosensibilitzats de cetones aromàtiques i funcionalització de fibres cristal·lines fotòniques amb fluoròfors orgànics i inorgànics. En 2007, va obtenir un contracte d'Investigació Ramón y Cajal i actualment és Investigadora permanent de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València. Des de llavors s'ha especialitzat en la preparació de nanomaterials fotoactius, amb aplicació com a sensors d'interès biològic, fotocatalitzadors i disseny de sistemes híbrids multifuncionals. Durant la seua carrera professional, la seua investigació sempre ha estat relacionada amb la interacció de la LLUM tant amb molècules orgàniques com nanomaterials i ha sigut font d'inspiració per al desenvolupament de diverses activitats de divulgació. Des de 2009 duu a terme el taller de "Fes brillar el teu Blandiblú" en les Jornades de portes obertes del Parc Científic, Dia del Soci del Museu d'Arts i Ciències 2011, ExpoJove 2015, MedNight València 2019-2022 i València StartUp 2021; i taller de luminescència en el Dia de la Xiqueta i la Dona en la Ciència en 2017. Ha dictat xarrades divulgatives relacionades amb la Nanociència i Nanomaterials luminescents en la Nau Gran, Pint of Science, Vermut de Nanociència i Festival de Nanociència 10alamenos9.
 

 

 

 

Alejandro Cortés Villena

El graduat en Química Alejandro Cortés Villena va obtenir el seu títol universitari en la Universitat d'Almeria en 2017 i posteriorment es va desplaçar a València per a fer un màster en Química Sostenible en la Universitat Politècnica de València durant el període 2017-2018. Actualment, es troba realitzant els seus estudis de doctorat en l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València assistit amb una beca FPI per a dur a terme els seus estudis d'investigació relacionats amb “la síntesi i caracterització de nanomaterials semiconductors fotoactius”. Durant els seus primers anys de tesi, ha participat en diversos esdeveniments científics divulgatius tant per a xiquets com adolescents com ara: Igualment Fest (2018 i 2019), Festival 10elevadoalamenos9 (2020), Expociència (2019), MedNight València (2019-2022), València StartUP Market i en escoles acostant la ciència al públic el més didàctica i divertida possible amb experiments senzills i sorprenents relacionats amb la fotoquímica.

 

 

 

 

 

 

Sol·licitar taller

 

          

Aquesta activitat compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació