Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Qualitat Logo del portal

El Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seua qualitat, determina que només podran participar en els processos per a la verificació la ANECA i els òrgans d'avaluació que la Llei de les Comunitats Autònomes determinen i que complisquen amb els criteris i estàndards de qualitat establits per la Comissió Europea mitjançant la superació d'una avaluació eterna que els permeta ser membres de ple dret de l'Associació Europea per a l'Assegurament de la Qualitat de l'Educació Superior (ENQA) i estar inscrites en el Registre Europeu d'Agències de Qualitat (EQAR).
Amb la finalitat d'aconseguir el major consens possible, el protocol d'avaluació per a la verificació s'ha elaborat en el si de la Xarxa Espanyola d'Agències de Qualitat Universitària (REACU). Cada agència aplica aquest protocol a l'hora de valorar les propostes de títol de grau i màster sobre els quals ha d'emetre un informe preceptiu d'avaluació previ a la verificació per part del Consell d'Universitats.


Criteris i directrius
Aquests plans d'estudis hauran de tindre com a referent els principis i valors democràtics i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).


Criteri 1 - Descripció, objectius formatius i justificació del títol
El títol inclou una descripció adequada i coherent amb el seu nivell o efectes acadèmics, de manera que no induïsca a confusió sobre el seu contingut, abast i, si és el cas, efectes acadèmics i professionals.
 

Criteri 2 - Resultats del procés de formació i aprenentatge
Els resultats del procés de formació i aprenentatge, concretats en coneixements o continguts, competències i habilitats o destreses a aconseguir per l'estudiantat han de ser avaluables i estar d'acord amb les exigibles per a atorgar el títol i amb les qualificacions establides en l'Espai Europeu d'Educació Superior.
 

Criteri 3 - Admissió, reconeixement i mobilitat
El títol ha de disposar d'uns sistemes accessibles que regulen i informen clarament l'estudiantat sobre les vies d'accés, els procediments d'admissió, de reconeixement i transferència de crèdits i de mobilitat.
 

Criteri 4 - Planificació dels ensenyaments
El disseny del pla d'estudis, descrit en els mòduls, matèries o assignatures, respon a un disseny coherent i coordinat, que pren en consideració la dedicació de l'estudiantat en un període temporal determinat.
 

Criteri 5 - Personal acadèmic i de suport a la docència
El professorat i el personal de suport al títol han de ser adequats per a assegurar els resultats del procés de formació i aprenentatge previstos en el pla d'estudis.
 

Criteri 6 - Recursos per a l'aprenentatge: materials i infraestructures, pràctiques i serveis
Els recursos materials, infraestructures, pràctiques i serveis necessaris per al desenvolupament de les activitats previstes en el pla d'estudis han de ser adequats per a assegurar els resultats del procés de formació i aprenentatge previstos en el pla d'estudis.
 

Criteri 7 - Calendari d'implantació
El procés d'implantació del títol ha d'estar planificat en el temps i contemplar un mecanisme per a acomodar, si és el cas, a l'estudiantat procedents de plans d'estudi ja existents.
 

Criteri 8 - Sistema Intern de Garantia de Qualitat
El títol ha d'estar sota l'abast d'un Sistema Intern de Garantia de la Qualitat (SIGC) que assegure el seu control, revisió i millora contínua.

Sistema d'Assegurament Intern de Qualitat de la Universitat de València.

 


VERIFICA - Sistema de Garantia Interna de Qualitat

 

Un dels objectius de l'Espai Europeu d'Educació Superior és garantir la qualitat en l'ensenyament superior amb criteris i metodologies comparables.

El propòsit principal de la dimensió europea en la garantia de qualitat és promoure la confiança mútua i la transparència, respectant la diversitat dels contextos nacionals. Tant els principis de diversitat i autonomia universitària com el dret a la lliure circulació dels professionals en el si de la Unió Europea, fan cada vegada més necessari l'ús de mecanismes d'avaluació i acreditació que assegura la qualitat dels diferents ensenyaments universitàries europees. 

És important destacar, el document de Criteris i Directrius per a la Garantia de la Qualitat en l'EEES elaborat per l'European Association for Quality Assurence in Higher Education .

Com s'exposa en el Reial Decret 1393/2007 , " els sistemes de garantia de qualitat són part dels nous plans d'estudis, són, així mateix, el fonament perquè la nova organització dels ensenyaments funcioni oficialment i per crear la confiança sobre la qual descansa el procés d'acreditació dels títols. L'autonomia en el disseny de les titulacions es combina amb un adequat sistema d'avaluació i acreditació, que permet supervisar l'execució efectiva dels ensenyaments i informar la societat sobre la qualitat de les mateixes. La concreció del sistema de verificació i acreditació permet l'equilibri". 

Com hem comentat anteriorment, un dels criteris que s'han d'incloure en la memòria de verificació dels plans d'estudi és el sistema de garantia de qualitat, per això la Universitat de València i en concret la Unitat de Qualitat ha elaborat un document marc en el qual s'inclou la informació i presentació del Sistema de Garantia de Qualitat de la Universitat.