I CONGRÉS INTERNACIONAL DE LA CURA, LA IGUALTAT I LA DIVERSITAT
I Congrés Internacional de la Cura, la Igualtat i la Diversitat

El primer congrés internacional sobre la cura, la igualtat i la diversitat té per objecte destacar el valor de la cura com a fonament d'un nou pacte social.

Les cures i l'ètica de la cura estan sent ja matèria d'estudi per la ciència política, l'economia, el treball social, la filosofia, les ciències de l'educació o la pedagogia, no obstant açò es troba a faltar un tractament en profunditat des d'una perspectiva jurídica. Des del dret constitucional o la filosofia del dret ja ha començat a estudiar-se aquesta qüestió amb la finalitat d'assenyalar la cura com a principi inspirador d'un nou pacte constituent que es fonamente sobre la base de la solidaritat i que situe a la persona, en el centre de la vida.

Al llarg de la nostra existència, totes les persones necessitem física i emocionalment de la cura i del temps d'uns altres. Eixe temps ha sigut el temps de les dones. Cuidar significa ocupar-se de les persones i açò és el que han estat fent les dones durant segles. L'Estat ha d'assumir que les generacions de dones que tradicionalment s'han ocupat de la cura -en particular de menors, persones malaltes, ancianes o dependents- s'acaben, i no estan disposades a seguir prestant eixa funció en exclusiva: ni ser cuidadores exclusivament ni ser exclusivament elles les que cuiden, per açò és tan important universalizar l'ètica de la cura. I d'ací també la necessitat de comptar amb un dret a la cura que ja està sent proposat en els treballs de reforma constitucional.

Amb la finalitat d'aprofundir en el mateix, redefinir el concepte i afrontar tots els possibles problemes jurídics que puguen sorgir a partir de la construcció d'aquest nou element jurídic, ens agradaria seguir treballant i poder comptar amb aportacions d'unes altres expertes/s, que és en definitiva la fi d'aquest congrés.

El congrés distribuirà les seues aportacions en quatre sessions de treball durant dues jornades, els dies 28 i 29 de maig.

La primera sessió està dedicada a situar el problema de la cura com a principi inspirador d'una nova ètica i la seua manifestació com un possible nou dret que podria reconèixer-se en el nostre marc constitucional. I tractarà de presentar un disseny de marc jurídic per a poder desenvolupar un dret a la cura des d'una doble perspectiva de cuidar, i de ser cuidat.

La segona sessió pretén partir del panorama real de les persones amb diversitat funcional necessitades de cures especials. En aquest espai es desenvoluparan micro xarrades, on les persones amb diversitat funcional, els seus terapeutes, familiars i expertes que els tracten i institucions que gestionen les ajudes de dependència exposaran les seues experiències, dificultats i reivindicacions.

La tercera sessió té l'interès de presentar altres models de polítiques públiques de cures, tant la cura informal com el qual s'exerceix per les institucions de l'Estat: d'una banda s'abordarà el model britànic, i per un altre el model de drets d'atenció a les persones a Itàlia, per a comparar amb el model espanyol.

En l'última sessió es procedirà a la lectura de les comunicacions de les i els participants al congrés i a continuació, la recollida d'aportacions i conclusions.

 

Període de l'esdevenimentDe 28 de maig de 2018 a 29 de maig de 2018. Dilluns i dimarts de 09:30 a 19:00.

 
 
Lloc de realització

Saló de Graus de la Facultat de Dret.Edifici Departamental Occidental de la Facultat de Dret. Campus dels Tarongers. Campus dels Tarongers, s/n. 46022 València.

 
Organitza
 

Contacta cuidadiversidad@gmail.com

 
Més informació