A cavall entre dos segles
Fotografia, memòria i patrimoni: producció, conservació i gestió

El curs Fotografia, memòria i patrimoni té el propòsit d’acostar el públic als mètodes fotogràfics de producció d’imatges considerats com mitjans de preservació de la memòria i del patrimoni material i immaterial. A més, les intervencions d’especialistes de prestigi reconegut ens faran entendre els processos de patrimonialització de la fotografia com a document històric, social i antropològic i com a eina d’expressió.

Des d’aquest punt de vista, es prestarà atenció a les tècniques de conservació de la fotografia, possiblement una de les primeres qüestions que es planteja una institució, museu, fundació o particular quan pretén constituir una col•lecció o arxiu fotogràfic de la memòria.

Així mateix, a partir de l’anàlisi de casos particulars, s’exposaran experiències de catalogació, digitalització i gestió d’arxius fotogràfics d’algunes institucions.

Finalment, s’atendrà als possibles usos i desafiaments de la fotografia i de l’arxiu fotogràfic.

Les imatges són en l’actualitat una font poderosa d’informació per a les ciències naturals, socials i humanes, però el seu ús no es limita solament al seu caràcter d’eina educativa i de recerca. La fotografia històrica i l’arxiu poden ser un lloc en què l’artista troba inspiració o on els individus poden prendre consciència de la seua pertinença a una comunitat.

Un dels gèneres fotogràfics als quals es prestarà atenció de forma especial en el curs és el de la fotografia amateur o familiar. Alguns arxius fotogràfics han nascut justament gràcies a una presa de consciència sobre la importància d’aquest tipus de fotografia. La reflexió sobre la fotografia amateur i l’àlbum de família –els seus usos reals i potencials– ens permetrà aprofundir en les conseqüències de la patrimonialització i també concebre projectes en l’àmbit municipal per reunir i gestionar un patrimoni fotogràfic que aplegue la memòria local.

Aquests vestigis del passat poden acabar dispersant-se o desapareixent per sempre, si no actuem de forma ràpida i eficient.

Coordinador. Hassan G. López Sanz. Professor Dept. Teoria de l’Educació. Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació. Universitat de València.

 

Període de l'esdevenimentDe 17 de juliol de 2018 a 18 de juliol de 2018. Dimarts i dimecres de 16:00 a 19:00.

 
 
Lloc de realització

C/ Tossal, 8 - 46701 GANDIA

 
Organitza

UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

CENTRE INTERNACIONAL DE GANDIA

.

http://www.fundaciouv.es/cig/

 

Contacta olcinag@uv.es

 
Més informació