Brot de grip aviària a Espanya.

  • Roberto Carcamo Calvo
  • 8 de febrer de 2023
Foto de Zachariah Smith en Unsplash.

El passat 2 de febrer de 2023 el Ministeri de Sanitat publique la 2a actualització de l'avaluació ràpida de risc de la situació actual.

A causa de l'increment de casos de nfluenza aviari d'alta
patogenicitat (IAAP) A(H5N1) del clade 2.3.4.4b, el Centre de Coordinació d'Alertas i emergències Sanitàries (CCAES) ha actualitzat l'avaluació ràpida de risc del cep.

Tal com es pot llegir en el document disponible en la paǵina web del Ministeri de Sanitat, els dies 23 de setembre i 13 d'octubre es van produir dues deteccions en exsudats nasofaringis de treballadors d'una granja avícola a Guadalajara. No obstant això, l'absència de símptomes, la baixa càrrega viral i els resultats negatius obtinguts en les proves serològiques aquests resultats han sigut associats a contaminacions ambientals en l'explotació afectada pel CCAES. A més d'aquests casos, el passat 13 d'octubre es va confirmar un brot que va produir una elevada mortalitat en una granja de visons a La Corunya, elevant el nombre de focus d'influença aviària d'alta patogenicitat IAAP A (H5N1) en ocells a Espanya a 37 focus en ocells de corral i 151 en ocells silvestres.

Segons el document publicat pel CCAES "Els casos en humans poden arribar a ser greus, però són inusuals pel fet que la transmissió dels ocells a l'ésser humà és poc freqüent i la transmissió entre persones és extremadament infreqüent". A pesar que només s'han comunicat altres quatre deteccions
confirmades i un pendent de confirmació en humans des de 2021, tal com comenta el Dr. Jesús Rodríguez Díaz, "és necessari un seguiment epidemiològic per a poder anticipar-nos a qualsevol possible cas de zoonosi".

Finalment, el Ministeri destaca que ens encontramosante la major epizoòtia registrada fins ara a nivell mundial. Aquest terme en en l'àmbit veterinari és equivalent a una epidèmia en l'àmbit mèdic.