EDUCACIÓ PER A LA SALUT PERINEAL: Mites i realitats del sòl pelvià.

  • Fisioteràpia en Moviment. Grup de Recerca Multiespecialitat (PTinMOTION)
  • Laura Fuentes Aparicio
  • 27 de febrer de 2024
 

Parlar sobre la salut perineal és crucial per a desmitificar conceptes erronis i promoure el benestar en aquesta part del cos. Amb aquest objectiu, el passat mes de gener, la professora Laura Fuentes, membre del grup d'investigació PTinMotion, va participar al podcast @Nutromiradio per a discutir la salut perineal i desfer els dubtes més comuns que la població general té sobre els mites i realitats del sòl pelvià.

El sòl pelvià és un conjunt d'estructures amb un paper fonamental per a la salut i el benestar de la població general, desempenyant funcions claus com són la continència miccional i fecal, la funció sexual, el suport visceral i l'estabilitat. És essencial promoure l'educació perineal, ajudant a prevenir trastorns perineals i al reconeixement dels símptomes. Aportar coneixement a la població general ens ajuda a ser més conscients de la funció i la importància del sòl pelvià, podent dur a terme mesures preventives, com exercicis de reforçament, hàbits de vida saludables, per a mantenir-lo en bon estat i buscar tractament precoç si experimenten símptomes de trastorns perineals.

D'altra banda, informar sobre l'existència de falsos mites i creences errònies sobre el sòl pelvià és crucial per garantir que les persones rebin informació precisa i puguin cuidar adequadament aquesta part important del seu cos, sent fonamental: fomentar l'educació basada en l'evidència, la comunicació oberta, desmitificar conceptes erronis i fomentar l'autonomia i decisions informades.

Amb aquest objectiu, la professora Laura Fuentes Aparicio, membre del grup d'investigació PTinMotion, va acudir al podcast @nutromiradio per a discutir sobre salut perineal, respondre a les principals preguntes que es plantegen la població i per a desmitificar algunes idees preconcebudes que poden ser perjudicials o crear pors o inseguretats. Durant la sessió es van abordar diferents temes, destacant la importància del sòl pelvià en el cicle vital de la dona, el paper del sòl pelvià en les disfuncions sexuals masculines i femenines, el sòl pelvià i els esports d'impacte i força, entre d'altres temes tractats. A més, es va destacar que des de la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València s'estan realitzant diferents estudis per a la salut de la dona en les diferents etapes del cicle vital amb l'objectiu d'aconseguir donar resposta a les necessitats de la Societat i apropar la investigació al context social.