La gastronomia i la sostenibilitat en el món rural protagonitzen la VIII Universitat d’Estiu d’Aras de los Olmos

  • Servei de Màrqueting i Comunicació
  • 10 de juliol de 2025
Acte inaugural Universitat Estiu Aras de los Olmos.
Acte inaugural Universitat Estiu Aras de los Olmos.

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat, ha celebrat amb èxit la VIII edició de la Universitat d’Estiu d’Aras de los Olmos (UVAO), els dies 10 i 11 de juliol, en col·laboració amb l’Ajuntament del municipi. Aquesta edició ha girat entorn de la gastronomia com a expressió d’identitat territorial i com a motor clau per a un desenvolupament rural sostenible.

Aras de los Olmos i els municipis de la Serrania valenciana compten amb una rica tradició culinària, que en els últims anys ha evolucionat notablement en qualitat i projecció. En aquest context, les sessions formatives de la UVAO han oferit una visió integral del fenomen gastronòmic, destacant les seues dimensions històriques, culturals, socials, econòmiques i territorials. Una trentena d’especialistes de la UV en diferents àmbits han compartit coneixements i experiències, connectant el local amb el global i el tradicional amb l’innovador.

L’acte inaugural, celebrat dijous 10 de juliol, va comptar amb la participació de l’alcalde d’Aras de los Olmos, Rafael Giménez Chicharro; la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba; i Carla Soler, coordinadora de la UVAO 2025 i responsable de l’Aula de Gastronomia de la UV.

Al llarg de les jornades es van abordar temàtiques com la recuperació de receptes tradicionals i la dieta rural com a part del patrimoni cultural. També es van tractar qüestions actuals com la seguretat alimentària i la sostenibilitat en la gastronomia. Entre les estratègies proposades per a un consum més responsable i eficient destaquen: el disseny de menús amb productes locals i de temporada per a reduir la petjada ambiental, l’aprofitament integral dels aliments mitjançant tècniques que minimitzen els residus, el compostatge de residus orgànics i l’educació del consumidor cap a un consum més conscient.

Aquestes reflexions es van complementar amb l’anàlisi del desenvolupament local, el màrqueting gastronòmic i les oportunitats d’emprenedoria en entorns rurals, amb especial atenció al paper fonamental de les dones com a agents de dinamització del territori.

Durant la trobada també es van presentar els tres volums de la nova col·lecció de llibres UVAO, resultat de l’edició anterior, centrats en tres eixos fonamentals per al territori: Botànica i desenvolupament local sostenible, Gestió i patrimoni híbrid i Paleontologia i desenvolupament rural. A més, es van realitzar activitats de divulgació vinculades a l’entorn, com una experiència sensorial en el Jardí Botànic i una observació astronòmica nocturna a l’Observatori UV Aras de los Olmos sobre la relació entre el cel i la producció agroalimentària.

Amb un enfocament interdisciplinari i un fort arrelament en la identitat local, la Universitat de València, a través de la UVAO i del projecte Big History liderat pel professor Joaquín Martín Cubas, reafirma el seu compromís amb Aras de los Olmos —municipi de menys de 400 habitants— promovent la divulgació científica i la cultura universitària mitjançant un programa ampli i divers, recolzat per infraestructures pròpies al municipi.

Llista d'enllaços: