Grau en Òptica i Optometria
- Que els estudiants hagen demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé descansa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
- Que els estudiants sàpien aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseïsquen les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seua àrea d'estudi.
- Que els estudiants tinguen la capacitat d'arreplegar i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seua àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguen una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
- Que els estudiants puguen transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
- Que els estudiants hagen desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
- Posseir i comprendre els fonaments de l'optometria per a la seua correcta aplicació clínica i assistencial.
- Saber aplicar els coneixements adquirits a l'activitat professional, saber resoldre problemes i elaborar i defensar arguments.
- Ser capaç de reunir i interpretar dades rellevants per emetre judicis.
- Ser capaç de transmetre informació, idees, problemes i solucions tant a un públic especialitzat com no especialitzat.
- Desenvolupament d'habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un elevat grau d'autonomia.
- Conèixer la legislació aplicable en l'exercici professional, amb una atenció especial a les matèries d'igualtat de gènere entre homes i dones, drets humans, solidaritat, sostenibilitat, protecció del medi ambient i foment de la cultura de la pau.
- Conèixer, dissenyar i aplicar programes de prevenció i manteniment relacionats amb la salut visual de la població.
- Realitzar exàmens visuals amb eficàcia en cadascuna de les seues fases: anamnesi, elecció i realització de proves diagnòstiques, establiment de pronòstic, elecció i execució del tractament i redacció, si és el cas, d'informes de remissió que establisquen els nivells de col·laboració amb altres professionals, a fi de garantir la millor atenció possible per al pacient.
- Assessorar i orientar el pacient i familiars durant tot el tractament.
- Ser capaç de reflexionar críticament sobre qüestions clíniques, científiques, ètiques i socials implicades en l'exercici professional de l'optometria, i comprendre els fonaments científics de l'òptica-optometria i aprendre a valorar de forma crítica la terminologia, assajos clínics i metodologia de la investigació relacionada amb l'òptica-optometria.
- Emetre opinions, informes i peritatges quan calga.
- Valorar i incorporar les millores tecnològiques necessàries per al desenvolupament correcte de la seua activitat professional.
- Ser capaç de dur a terme activitats de planificació i gestió en un servei o petita empresa en el camp de l'òptica-optometria.
- Ser capaç de planificar i realitzar projectes d'investigació que contribuïsquen a la producció de coneixements en l'àmbit d'optometria, i transmetre el saber científic pels mitjans habituals.
- Ser capaç de comunicar les indicacions terapèutiques de salut visual i les seues conclusions, al pacient, als familiars i a la resta de professionals que intervenen en la seua atenció, adaptant-se a les característiques socioculturals de cada interlocutor.
- Situar la informació nova i la seua interpretació en el seu context.
- Demostrar la comprensió de l'estructura general de l'optometria i la seua connexió amb altres disciplines específiques i altres de complementàries.
- Demostrar i implantar mètodes d'anàlisi crítica, desenvolupament de teories i la seua aplicació al camp disciplinar de l'optometria.
- Demostrar que posseeix coneixements, habilitats i destreses en l'atenció sanitària del pacient.
- Demostrar capacitat per a actuar com a agent d'atenció primària visual.
- Demostrar capacitat per a participar de forma efectiva en grups de treball unidisciplinaris i multidisciplinaris en projectes relacionats amb l'optometria.
- Incorporar els principis ètics i legals de la professió a la pràctica professional, respectant l'autonomia del pacient, els seus determinants genètics, demogràfics, culturals i socioeconòmics, integrant els aspectes socials i comunitaris en la presa de decisions, aplicant els principis de justícia social en la pràctica professional, en un context mundial en transformació.
- Adquirir la capacitat per a realitzar una gestió clínica centrada en el pacient, en l'economia de la salut i l'ús eficient dels recursos sanitaris, així com la gestió eficaç de la documentació clínica amb una atenció especial a la confidencialitat.
- Conèixer, valorar i aplicar en l'àmbit científic i professional una perspectiva de gènere.
- Conèixer i calcular els paràmetres que caracteritzen als elements formadors d'imatges.
- Conèixer el principi de formació d'imatges i les propietats dels sistemes òptics.
- Conèixer les aberracions dels sistemes òptics.
- Conèixer el comportament dels fluids i els fenòmens de superfície.
- Comprendre els fenòmens ondulatoris a partir de les oscil·lacions i de les ones mecàniques.
- Comprendre els fenòmens ondulatoris a partir de les oscil·lacions i de les ones mecàniques.
- Conèixer els camps elèctrics i magnètics fins a arribar al camp electromagnètic i les ones electromagnètiques.
- Conèixer i manejar material i tècniques de laboratori.
- Demostrar coneixements bàsics de geometria i anàlisi matemàtica.
- Conèixer els nombres complexos, vectors i matrius.
- Conèixer els principis de l'anàlisi de funcions.
- Conèixer els elements del càlcul de derivades i integrals.
- Aplicar els mètodes generals de l'estadística a l'optometria i les ciències de la visió. Aplicar els mètodes generals de l'estadística a l'optometria i les ciències de la visió.
- Saber discriminar els objectius d'una anàlisi estadística: purament descriptiva i inferencial.
- Conèixer els principis i aplicacions dels contrastos o tests d'hipòtesis estadístics.
- Conèixer els principis generals dels models probabilístics i en particular dels models de regressió i anàlisi de la variància.
- Conèixer l'estructura cel·lular, el desenvolupament embrionari i l'organogènesi.
- Determinar el desenvolupament del sistema visual.
- Reconèixer amb mètodes macroscòpics i microscòpics la morfologia i l'estructura de teixits, òrgans i sistemes del cos humà.
- Conèixer els diferents microorganismes involucrats en les malalties del sistema visual.
- Conèixer els principis i les bases dels processos biològics implicats en el funcionament normal del sistema visual.
- Conèixer la composició i l'estructura de les molècules que formen els éssers vius.
- Aplicar els coneixements bioquímics a l'ull i al procés de la visió.
- Coneixement de l'estructura i la funció de les cèl·lules i teixits animals, així com dels sistemes relacionats amb el sistema visual.
- Capacitat d'identificar les diferents zones de l'òrgan visual al microscopi.
- Comprendre les transformacions d'unes biomolècules en altres.
- Estudiar les bases moleculars de l'emmagatzematge i de l'expressió de la informació biològica.
- Comprendre i reconèixer l'anatomia normal del cos humà a nivell tissular, orgànic i de sistemes.
- Conèixer l'anatomia de la pell, la sang, aparells i sistema circulatori, digestiu, locomotor, reproductor, excretor i respiratori; sistema endocrí, sistema immunitari i sistema nerviós central i perifèric del cos humà.
- Conèixer el desenvolupament embrionari i l'organogènesi ocular humana.
- Determinar el desenvolupament del sistema visual humà.
- Conèixer i descriure macroscòpicament les estructures que componen el sistema visual i els annexos oculars del cos humà.
- Reconèixer amb mètodes macroscòpics i tècniques d'imatge l'anatomia de teixits, òrgans i sistemes del cos humà.
- Conèixer l'estructura cel·lular, el desenvolupament embrionari i l'organogènesi.
- Conèixer l'estructura de la matèria, els processos químics de dissolució i l'estructura, propietats i reactivitat dels compostos orgànics.
- Conèixer les propietats físiques i químiques dels materials utilitzats en l'òptica i l'optometria.
- Adquirir les habilitats clíniques necessàries per a examinar i tractar pacients.
- Conèixer la naturalesa i l'organització dels diferents tipus d'atenció clínica.
- Conèixer els diferents protocols aplicats als pacients.
- Conèixer els aspectes psicosocials de la professió.
- Conèixer els fonaments i tècniques d'educació sanitària i els principals programes genèrics de salut als quals l'optometrista ha de contribuir des del seu àmbit d'actuació.
- Reflexionar críticament sobre qüestions clíniques, científiques, ètiques i socials implicades en l'exercici professional de l'optometria.
- Comprendre els aspectes psicològics en la relació entre l'òptic-optometrista i el pacient.
- Conèixer el sistema sanitari espanyol i els aspectes bàsics relacionats amb la gestió dels serveis de salut, fonamentalment els que estiguen relacionats amb l'atenció i rehabilitació de la salut.
- Adquirir habilitats de treball en equip com a unitat en què s'estructuren de forma uni- o multidisciplinària i interdisciplinària els professionals i altre personal relacionats amb la salut visual.
- Adquirir la capacitat per a exercir la professió respecte a l'autonomia del pacient, a les seues creences, cultura, determinants genètics, demogràfics i socioeconòmics, aplicant els principis de justícia social i comprenent les implicacions ètiques en un context mundial en transformació.
- Conèixer i calcular els paràmetres que caracteritzen els elements formadors d'imatges.
- Conèixer el principi de formació d'imatges i les propietats dels sistemes òptics.
- Conèixer les aberracions dels sistemes òptics.
- Conèixer els fenòmens característics de la naturalesa ondulatòria de la llum, com són les interferències, la difracció i la polarització.
- Conèixer els principis, la descripció i les característiques dels instruments òptics fonamentals i dels instruments que s'utilitzen en la pràctica optomètrica i oftalmològica.
- Conèixer els principis i característiques elementals dels instruments optomètrics.
- Conèixer la propagació de la llum en medis isòtrops, la interacció llum-matèria, les interferències lluminoses, els fenòmens de difracció, les propietats de superfícies monocapes i multicapes i els principis del làser i les seues aplicacions.
- Conèixer els fonaments de les lleis radiomètriques i fotomètriques.
- Reconèixer l'ull com a sistema òptic.
- Conèixer els paràmetres i els models oculars.
- Comprendre els factors que limiten la qualitat de la imatge retiniana.
- Conèixer i comprendre els principis de la compensació mitjançant lents oftàlmiques i altres tècniques.
- Ser capaç de realitzar proves psicofísiques per a determinar els nivells de percepció visual.
- Conèixer els models bàsics de visió.
- Estudiar les aplicacions de la radiometria i la fotometria ocular.
- Conèixer els mecanismes sensorials i oculomotors de la visió binocular.
- Ser capaç de desenvolupar destreses en l'avaluació i interpretació d'informació de dades psicofísiques.
- Ser capaç de reconèixer i implantar bones pràctiques científiques de mesurament i experimentació en psicofísica.
- Ser capaç de realitzar proves psicofísiques per a determinar els nivells de percepció visual.
- Conèixer el funcionament de la retina com a receptor d'energia radiant.
- Conèixer els aspectes espacials i temporals de la visió.
- Saber correlacionar els experiments psicofísics amb la fisiologia del sistema visual.
- Conèixer i aplicar la teoria de Fourier als models de visió.
- Ser capaç de mesurar i interpretar les dades psicofísiques obtingudes en l'avaluació de la percepció visual. Adquirir les habilitats clíniques necessàries per a l'examen i tractament de pacients.
- Conèixer els models bàsics de visió del color, forma i moviment.
- Conèixer els aspectes cromàtics espacials i temporals de la visió.
- Conèixer les modificacions lligades a l'envelliment en els processos perceptius.
- Conèixer els models bàsics de visió.
- Conèixer els aspectes espacials i temporals de la visió.
- Saber correlacionar els experiments psicofísics amb la fisiologia del sistema visual.
- Conèixer i aplicar la teoria de Fourier als models de visió.
- Conèixer els models bàsics de visió del color, forma i moviment.
- Conèixer els aspectes cromàtics espacials i temporals de la visió.
- Desenvolupar habilitats de comunicació, de registre de dades i d'elaboració d'històries clíniques.
- Adquirir la destresa per a la interpretació i judici clínic dels resultats de les proves visuals, per establir el diagnòstic i el tractament més adequat.
- Adquirir destresa en les proves instrumentals d'avaluació de les funcions visuals i de salut ocular. Saber realitzar una anamnesi completa.
- Capacitat per a mesurar, interpretar i tractar els defectes refractius i binoculars.
- Conèixer els mecanismes sensorials i oculomotors de la visió binocular.
- Conèixer els principis i tenir les capacitats per a mesurar, interpretar i tractar les anomalies acomodatives i de la visió binocular.
- Habilitat per a prescriure, controlar i fer el seguiment de les correccions òptiques.
- Dissenyar, aplicar i controlar programes de teràpia visual. Conèixer les tècniques actuals de cirurgia ocular i tenir capacitat per a realitzar les proves oculars incloses en l'examen pre- i postoperatori.
- Conèixer, aplicar i interpretar les proves instrumentals relacionades amb els problemes de salut visual.
- Aplicar els procediments clínics associats a l'adaptació de lents de contacte davant diferents disfuncions refractives i oculars.
- Conèixer les modificacions lligades a l'envelliment en els processos perceptius.
- Conèixer les diferències de tractament i diagnosi refractiva del pacient pediàtric.
- Adquirir la capacitat per a examinar, diagnosticar i tractar anomalies visuals posant un èmfasi especial en el diagnòstic diferencial.
- Adquirir les habilitats clíniques necessàries per a l'examen i el tractament de pacients.
- Conèixer la naturalesa i l'organització dels diferents tipus d'atenció clínica.
- Conèixer els diferents protocols aplicats als pacients.
- Conèixer i aplicar tècniques de cribratge visual aplicades a les diferents poblacions.
- Conèixer i aplicar les noves tecnologies en el camp de la clínica optomètrica.
- Capacitat per a actuar com a agent d'atenció primària visual.
- Conèixer els aspectes legals i psicosocials de la professió.
- Conèixer els fonaments i les tècniques d'educació sanitària i els principals programes genèrics de salut a què l'optometrista ha de contribuir des del seu àmbit d'actuació.
- Identificar i analitzar els factors de risc mediambientals i laborals que poden causar problemes visuals.
- Conèixer la legislació aplicable en l'exercici professional, amb una atenció especial a les matèries d'igualtat de gènere entre homes i dones, drets humans, solidaritat, protecció del medi ambient i foment de la cultura de la pau.
- Conèixer les propietats dels tipus de lents de contacte i pròtesis oculars.
- Conèixer la geometria i les propietats fisicoquímiques de la lent de contacte i associar-les a les particularitats oculars i refractives.
- Conèixer les dissolucions de manteniment, diagnòstic i tractament i associar-les amb les característiques lenticulars i oculars.
- Aplicar els procediments clínics associats a l'adaptació de lents de contacte davant diferents disfuncions refractives i oculars.
- Aplicar tècniques de modificació controlada de la topografia corneal amb l'ús de lents de contacte.
- Detectar, valorar i resoldre anomalies associades al fet de portar lents de contacte.
- Adaptar lents de contacte i pròtesis oculars en la millora de la visió i l'aspecte extern de l'ull.
- Conèixer els principis, la descripció i les característiques dels instruments òptics fonamentals, així com dels instruments que s'utilitzen en la pràctica optomètrica i oftalmològica.
- Conèixer i calcular els paràmetres geomètrics, òptics i físics més rellevants que caracteritzen tot tipus de lent oftàlmica utilitzada en prescripcions optomètriques i saber relacionar-los amb les propietats que intervenen en el procés d'adaptació.
- Conèixer les propietats físiques i químiques dels materials utilitzats en l'òptica i l'optometria.
- Conèixer els processos de selecció, fabricació i disseny de les lents.
- Ser capaç de manejar les tècniques de centrat, adaptació, muntatge i manipulació de tot tipus de lents, d'una prescripció optomètrica, ajuda visual i ulleres de protecció.
- Conèixer i manejar les tècniques per a l'anàlisi, mesura, correcció i control dels efectes dels sistemes òptics compensadors sobre el sistema visual, amb la finalitat d'optimitzar-ne el disseny i l'adaptació.
- Capacitar per al càlcul dels paràmetres geomètrics de sistemes de compensació visual específics: baixa visió, lents intraoculars, lents de contacte i lents oftàlmiques.
- Identificar i analitzar els factors de risc mediambientals i laborals que poden causar problemes visuals.
- Conèixer les propietats i les funcions dels diferents elements que componen el sistema visual.
- Reconèixer els diferents tipus de mecanismes i processos fisiopatològics que desencadenen les malalties oculars.
- Conèixer els símptomes de les malalties visuals i reconèixer els signes que hi estan associats. Reconèixer les alteracions que modifiquen el funcionament normal i desencadenen processos patològics que afecten la visió.
- Conèixer i aplicar els procediments i indicacions dels diferents mètodes d'exploració clínica i les tècniques diagnòstiques complementàries.
- Conèixer les formes de presentació i vies d'administració generals dels fàrmacs.
- Conèixer els principis generals de farmacocinètica i farmacodinàmica.
- Conèixer les accions farmacològiques, els efectes col·laterals i les interaccions dels medicaments.
- Conèixer els preparats tòpics oculars, amb una atenció especial a l'ús dels fàrmacs que faciliten l'examen visual i optomètric.
- Conèixer els efectes sistèmics adversos més freqüents després de l'aplicació dels fàrmacs tòpics oculars habituals.
- Detectar i valorar els principals trastorns oftalmològics, amb la finalitat de remetre els pacients a l'oftalmòleg per al seu estudi i tractament.
- Conèixer les manifestacions de les malalties sistèmiques a nivell ocular.
- Conèixer els models epidemiològics de les principals patologies visuals.
- Conèixer i aplicar les tècniques d'educació sanitària i els principals problemes genèrics de salut ocular. Conèixer els principis de salut i malaltia.
- Conèixer les manifestacions dels processos patològics i els mecanismes pels quals es produeixen les principals malalties humanes.
- Conèixer algunes de les tècniques psicofísiques més habituals en la pràctica clínica.
- Aplicar tècniques psicofísiques estàndard per caracteritzar sistemes visuals anòmals.
- Conèixer els fonaments dels instruments d'última generació per a diagnòstic de patologies oculars.
- Adquirir habilitats bàsiques per al maneig d'instrumental especialitzat.
- Saber interpretar els resultats de les mesures realitzades.
- Conèixer els fonaments de la fotografia analògica i digital.
- Reconèixer el tipus d'objectiu idoni per a diferents aplicacions clíniques i la seua relació amb la resolució del mitjà de registre.
- Adquirir habilitats bàsiques per a manejar instrumental fotogràfic i de vídeo.
- Conèixer els elements bàsics del tractament òptic i digital d'imatges.
- Reconèixer els elements destacats en una imatge mèdica tractada digitalment.
- Conèixer les propietats fonamentals de la radiació làser, i de les seues aplicacions, en noves tecnologies terapèutiques i de diagnòstic.
- Conèixer els fonaments del disseny i l'optimització de sistemes òptics.
- Adquirir habilitats bàsiques per a manejar programes informàtics de disseny òptic.
- Identificar i analitzar els factors de risc mediambientals i laborals que poden causar problemes visuals.
- Conèixer com s'adapta el sistema visual al nivell d'il·luminació i a la cromaticitat de la llum.
- Conèixer com s'adapta el sistema visual al contingut freqüencial (espaciotemporal) d'escenes complexes.
- Conèixer l'arquitectura i la funció de les àrees del còrtex extraestriat amb participació rellevant en la percepció visual, així com les seues interaccions.
- Conèixer la forma en què s'integra la informació de les diverses dimensions perceptuals per a la realització de judicis sobre l'escena.
- Conèixer i manejar models avançats de visió (no lineals i/o integrats per elements pertanyents al còrtex extraestriat).
- Saber dissenyar i implantar tests psicofísics per al diagnòstic d'alteracions del sistema visual.
- Saber analitzar i discutir les implicacions diagnòstiques dels resultats d'un experiment psicofísic.
- Conèixer i aplicar els procediments i les indicacions dels diferents mètodes psicofísics d'exploració clínica i les tècniques diagnòstiques complementàries.
- Saber seleccionar el test més adequat per a cada pacient i patologia particular.
- Ser capaços de proporcionar les ajudes visuals basant-nos en els descobriments i en els informes remesos.
- Distingir les diferents característiques i aplicacions de cada instrument.
- Conèixer les condicions òptimes d'utilització de cadascun i les seues limitacions.
- Maneig de la refracció esferocilíndrica i vectorial.
- Estudi clínic de les aberracions òptiques a l'ull: mètriques.
- Conèixer els tipus de cirurgia refractiva i de presbícia i com afecten la visió i la compensació d'errors refractius residuals.
- Conèixer els avanços en prescripcions amb lents de contacte.
- Conèixer les diferents tècniques per a modificar l'estat refractiu de l'ull.
- Proporcionar els coneixements necessaris per a la comprensió del làser excímer, de la queratotomia fotorefractiva, dels anells intraestomals i altres tècniques de cirurgia refractiva.
- Conèixer les indicacions i contraindicacions de les tècniques de cirurgia refractiva.
- Conèixer les últimes investigacions en els camps de l'òptica, l'optometria i les ciències de la visió.
- Coneixement i aplicació pràctica dels principis i metodologies de l'òptica i de l'optometria, així com l'adquisició de les destreses i competències descrites en els objectius generals del títol.
- Aplicar els coneixements adquirits en els mòduls anteriors en establiments d'òptica, clíniques i hospitals i empreses del sector.
- Realitzar activitats clíniques relacionades amb la refracció, exploració visual, adaptació de lents de contacte, entrenament visual i visió baixa.
- Aplicar les tècniques de muntatge de correccions o compensacions visuals en ulleres i possible retoc de lents de contacte.
- Prendre contacte amb la comercialització dels productes, aprovisionament, magatzematge, conservació i informació.
- Conèixer i aplicar les tècniques de fabricació d'ajudes visuals i instruments òptics i optomètrics.
- Conèixer els diferents protocols d'actuació en funció del pacient.
- Conèixer les indicacions i el procediment de realització i interpretació de les proves complementàries necessàries en la consulta de visió.
- Realitzar el protocol d'atenció a pacients en la consulta/clínica optomètrica.
- Realitzar una història clínica adequada al perfil del pacient.
- Seleccionar i aplicar correctament en cada cas totes les destreses, habilitats i competències adquirides en optometria.
- Fomentar la col·laboració amb altres professionals sanitaris.
- Comunicar i fer saber al pacient tots els actes i proves que es realitzaran i explicar clarament els resultats i la seua diagnosi.
- Conèixer, valorar i aplicar en l'àmbit científic i professional una perspectiva de gènere.