Amelia Valcárcel afirma que el feminisme és una de les “filosofies polítiques il·lustrades que més ha canviat el món”

Ximo Puig, Neus Campillo, Amelia Valcárcel, Esteban Morcillo, Antonio Ariño.

“El feminisme és una de les filosofies polítiques il·lustrades que més ha contribuït a canviar la sencera faç del món que habitem. Ho ha fet durant els tres últims segles. Però li queda molt per caminar”. Així s’ha expressat la filòsofa Amelia Valcárcel en incorporar-se com a nova doctora ‘honoris causa’ de la Universitat de València. La sessió s’ha celebrat aquest dimarts al Paranimf de La Nau, amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Valcárcel, catedràtica de Filosofia Moral i Política en la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), ha afegit: “A penes ara comencem a entreveure el teixit en què s’assenta la subjecció femenina. Gràcies al treball i a les lluites feministes gaudim d’una igualtat per decret, cutània, que no ha penetrat encara en el moll on els prejudicis es reprodueixen. I això a Occident, la manifesta peculiaritat del qual enfront de totes les seues formes civilitzadores coetànies és el manteniment dels drets inalienables individuals de les dones”.

Les paraules íntegres d’Amelia Valcárcel es poden llegir clicant ací.

La catedràtica de la Universitat de València Neus Campillo, encarregada de llegir la ‘laudatio’, ha definit el pensament d’Amelia Valcárcel com un “feminisme clarament crític”, que no renuncia “a la contundència de les seues posicions, argumentades fins l’exhaustivitat”. I ha afegit: “L’herència de la Il·lustració en les bases del seu feminisme es tradueix en una vindicació de l’humanisme de forma explícita en la seua última època”.

La ‘laudatio’ completa es pot llegir clicant ací.

Per la seua banda, el rector, Esteban Morcillo, ha destacat trajectòria acadèmica de la doctora Valcárcel, que ha qualificat de “completa, amb un compromís amb la transformació de la societat”. El rector ha assenyalat: “La Universitat de València s’honora hui d’incorporar al seu claustre de doctores i doctors ‘honoris causa’ a una de les seues antigues alumnes, una brillant acadèmica, una dona compromesa, i una personalitat de la vida civil i cultural amb un àmpliament reconegut prestigi que l’ha feta mereixedora de la medalla a la promoció dels valors de la igualtat del Govern d’Espanya”.

Esteban Morcillo ha remarcat que la investidura s’ha produït precisament el dia internacional de les dones. I ha aprofitat també per a reivindicar la filosofia “com a disciplina acadèmica, com una matèria necessària d’ensenyar i d’aprendre, com a ciència que cerca respostes a qüestions com l’existència, el coneixement, la veritat, la moral, la bellesa, la ment i el llenguatge”.

Les paraules del rector estan accessibles clicant ací. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recordat com “per a combatre la imatge estereotipada de la dona va caldre anar a contra corrent”. I en aquest context advers, “les dones que s’oposaven a la norma es convertien en heroïnes”. Entre elles, el president autonòmic ha situat Amelia Valcárcel, de qui ha dit que “ha contribuït a canviar la injustícia que pesava sobre les dones.

Ximo Puig ha recordat que presideix un govern paritari, precisament com una conquesta de les feministes que han lluitat des del carrer i des de l’aportació intel·lectual, com és el cas de la nova doctora de la Universitat de València.

Amelia Valcárcel Bernaldo de Quirós (Madrid, 1950) és catedràtica de Filosofia Moral i Política en la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), membre del Consejo de Estado, vicepresidenta del Real Patronato del Museo del Prado i membre del Real Patronato de la Biblioteca Nacional i del consell assessor de la Fundación Carolina.

Doctora en Filosofia per la Universidad de Oviedo, va ser catedràtica d’aquesta universitat, consellera d’educació, cultura, esports i joventut del Principat d’Astúrias.

Autora d’una àmplia obra filosòfica, destaca la seua contribució a fer del feminisme una teoria política, que aborda, entre altres temes, el sexe com a construcció normativa, el problema del poder, el multi-culturalisme i el concepte de la igualtat en un context globalitzat.

Finalista del Premio Nacional de Ensayo en 1989 i 1994, ha estat reconeguda amb el doctorat ‘honoris causa’ per la Universidad de Veracruz (Mèxic), la Medalla a la Promoción de los Valores de  Igualdad del Gobierno de España, i la Medalla de Plata de Asturias.
 

Data d'actualització: 8 de de març de 2016 14:00.

Llista de notícies