Ana Aguado parla hui en la Universitat de la República de les ciutadanes

Ana Aguado

‘La República de les ciutadanes: dones, ciutadania i identitats de gènere a la segona República’ és el títol de la conferència que impartirà hui dimecres 13 de setembre a les 19 hores la catedràtica Ana Aguado. I és que La Segona República va significar la consecució de la ciutadania política i social per a les dones, del sufragi i de drets i llibetats individuals.

La professora Aguado exposarà que sols en eixe moment es pot parlar de sufragi universal, i per tant, de règim democràtic a Espanya. En la conferència, que se celebra a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Nau, s’abordarà la tasca legislativa que anava a posibilitar transformacions en la vida privada i pùblica de les dones, tan concretes com l' escola mixta, el matrimoni civil, el divorci, i el progresivu desenvolupament d'una legislació igualitària. En paraules d’ Ana Aguado, “malgrat els límits, tensions i contradiccions en el camí cap a la igualtat, la Segona República va ser sense dubte la República de les ciutadanes".

Catedràtica d'Història Contemporània de la Univiersitat de Valencia és també  membre fundadora de l'Institut d’Estudis de la Dona on imparteix des dels seus inicis el Màster de Gènere i Polítiques d'Igualtat.

La seua investigació rau fonamentalment en història social i història de les dones en l'època contemporània, particularment en el segle XX.  Destaca l'estudi de les  cultures polítiques i la seua relació amb les identitats de gènere i la construcció de la ciutadania femenina. Igualment, el procés de modernització de la societat espanyola i el paper desenvolupat en aquest pels feminismes; així com les relacions entre republicanisme, socialisme i feminisme durant la Segona República i la Guerra Civil. També sobre víctimes de la Guerra Civil, Gènere i repressió franquista.

Sobre aquestes qüestions ha publicat llibres i articles en revistes nacionals i internacionals. Ha participat i dirigit com a investigadora principal diferents projectes d'investigació, entre ells Identitats de Gènere i Cultures Polítiques, i Ciutadania femenina, política i igualtat en l'Espanya del segle XX (R+D+I 149/05).Víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista: gènere, imatges i experiències (Projecte MP2010-209)

Ha realitzat diverses estades com a investigadora i docent convidada en altres universitats i centres d'investigació espanyols i estrangers, entre ells, Universitá Roma Tre, Univérsité París VIII, Col·legi d'Espanya de París, Universitat de Barcelona, Universitat Pablo Olavide de Sevilla, Universitat Jaume I de Castelló, CSIC, Universitat Internacional Menéndez Pelayo. Membre del Consell de Redacció de la revestisca Arenal. Revista d'Història de les Dones, i de la revista Storia delle Donne a Itàlia.

El cicle ‘Dones i Literatura’ té lloc en l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau i consta d’onze conferències que s’imparteixen des de gener de 2017 fins gener de 2018.  L’entrada és lliure i limitada a la capacitat de la sala.

En els mesos successius passaran per l’Aula Magna de La Nau dones com Capitolina Díaz (Universitat de València), Emilia Serra (Universitat de València), Carmen Agulló (Universitat de València) i Verònica Cantó (AVL), que tancarà el cicle i posarà punt final als actes culturals dedicats a sor Isabel de Villena, Escriptora de l’Any, organitzats per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Més informació: http://www.uv.es/infoactiv/activitats/donesiliteratura2017.pdf
 

Data d'actualització: 13 de de setembre de 2017 08:00.

Llista de notícies