Cloenda de l’edició 2014 del Campus Inclusiu amb més d’una vintena d’activitats

Els participants en el Campus Inclusiu 2014, en una visita a l'Agromuseu de Vera.

Un total de 25 activitats, acadèmiques i lúdiques, al llarg de nou dies, del 21 al 29 de juliol, han conformat el programa ‘Campus Inclusiu-Campus sense Límits 2014’, organitzat per la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, dins de VLC/CAMPUS, Valencia International Campus of Excellence, i que ha acollit la participació d’una vintena de joves d’ensenyaments mijtans amb i sense diversitat funcional.

Enguany, han estat seleccionats vint estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà de València, Barcelona, Múrcia i Granada, amb diferents tipologies de discapacitat i alguns d’ells amb Necessitats Específiques d’Aprenentatge (NEAE). L’objectiu ha estat oferir-los la possibilitat d’entrar en contacte amb l’oferta de recursos disponible en ambdues universitats públiques de la ciutat de València.

Al llarg de la seua estada han visitat els dos campus universitaris, així com els seus serveis, clíniques i instituts. Entre les activitats realitzades, els joves han practicat esport adaptat, com ara pàdel, tir amb arc o ping-pong, han realitzat tallers de ràdio i televisió o risoteràpia, han passejat pel centre històric de la ciutat, han fet excursions a l’Albufera i visites culturals a museus. Han participat en xarrades i altres tallers en els quals s’ha aprofundit en la importància de la decisió vocacional de cara a l’elecció d’estudis, les titulacions universitàries i els seus requisits previs, en casos d’èxit de persones amb discapacitat i eixides laborals en el mercat actual.
 
La intencionalitat d’aquesta programació no ha sigut altra que aconseguir un ambient universitari real que els ajude a definir la seua projecció futura.
 
D’altra banda, els participants han tingut a la seua disposició els recursos personals i tecnològics que ofereixen ambdues universitats, especialment, han estat acompanyats pel personal tècnic de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat, dins de la Fundació General de la Universitat de València, i de la Fundació CEDAT de la Universitat Politècnica de València. El programa també ha comptat amb el suport de l’Oficina de Polítiques per a l’Excel·lència (OPEX) de la Universitat de València.
 
Acte de cloenda
La Universitat Politècnica de València ha acollit aquest dimarts l’acte de cloenda del Campus, presidit per la vicerectora de Responsabilitat Social i Cooperació de la UPV, Rosa Puchades, a qui han acompanyat el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; la directora de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat, Celeste Asensi; i Isabel Andreu, en representació de la Fundació CEDAT.
 
Cristóbal Suria ha definit aquest Campus com a “una excel·lent oportunitat per a conèixer les dues universitats públiques de la ciutat de València”. Així mateix, ha agraït el treball dels equips tècnics d’ambdues universitats i ha apostat per la continuïtat d’aquesta convocatòria anual.
 
Celeste Asensi, per la seua banda, ha recordat que l’objectiu principal d’aquesta trobada és motivar els participants per a realitzar estudis universitaris. “Ambdues universitats són accessibles i disposen dels recursos necessaris per a oferir atenció a la diversitat funcional i que el vostre trànsit per ací siga el més normalitzat possible. Sé que hem complit els objectius”, ha afirmat.
 
Isabel Andreu ha emplaçat els estudiants a continuar endavant amb els estudis superiors i la vicerectora Rosa Puchades s’ha referit al Campus com a una oportunitat per a “descobrir la família universitària i noves opcions de futur”. “Aquest programa pretén propiciar el foment de la igualtat d’oportunitats i evitar l’abandó escolar dels alumnes amb diversitat funcional en qualsevol de les seues formes”, ha manifestat. Igualment, ha remarcat el caràcter excepcional i pioner de la trobada d’enguany, ja que ha comptat amb alumnes amb i sense discapacitat, la qual cosa ha servit per a “enriquir a ambdues parts i comprovar que els obstacles es poden véncer”.
 
L’organització del programa ‘Campus Inclusiu-Campus sense Límits’, gratuït per als estudiants seleccionats, és possible gràcies al conveni entre el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, la Fundación Universidad.es, la Fundación ONCE i la Fundación REPSOL.
 
L’objectiu principal és incrementar la presència activa de persones amb diversitat funcional que, per les seues característiques individuals, podrien veure limitada la seua inclusió en les universitats espanyoles. A més, aquest projecte suposa una via de sensibilització per a la resta de participants i per a la comunitat universitària en general.
 

Data d'actualització: 29 de de juliol de 2014 12:41.

Llista de notícies