La funció pública de l’habitatge a debat hui dilluns a La Nau

La Nau

Polítics, professors universitaris i diversos professionals es donaran cita al Centre Cultural La Nau, hui dilluns, dia 30 de maig, en una taula redona titulada ‘Llei per la funció social de l’habitatge de la Comunitat Valenciana’. Aquest debat està de plena actualitat arran la crisi econòmica i els grans nivells de desigualtat social. Les dimensions del parc d’habitatge buit a Espanya superen amb escreix a Europa.

D’acord amb l’Institut Nacional d’Estadística a la Comunitat Valenciana és del 15% aproximadament. El debat contarà amb les intervencions de Rebeca Torró, directora general d’habitatge de la Generalitat Valenciana; Jose Manuel Luis Hortolano, professor de Sociologia de la Universitat de València i membre del Consell Assessor de la Llei sobre la Funció Social de l’Habitatge; Luis Casado, arquitecte i ex director general d’Habitatge de la Generalitat; Antonio Montiel, advocat i síndic de Podem a les Corts Valencianes i José Luis González y Belvis Mompó, representants de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH). El debat estarà moderat pel professor de Dret Administratiu de la Universitat de València i membre del Consell Assessor de la Funció Social de l’Habitatge, Andrés Boix.

Els participants al debat sostenen que la problemàtica té molt a veure amb qüestions de repartiment i d’inversió pública, però també amb un marc legal rígid que mai no ha tractat de fer una aposta per la regulació de la funció social de l’habitatge amb l’ambició que calia. 

Com a resultat, mentre molta gent no té un sostre en condicions o ha patit desnonaments esperonats per les rigidesa del marc legal espanyol, hi ha un estoc d’habitatges buits sense comparança a la resta d’Europa. 

Fruit de la tasca de col·lectius socials com la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) el problema ha passat a ser central en el debat polític espanyol i darrerament se succeeixen iniciatives legals a l’Estat i a diverses comunitats autònomes per tractar de millorar la resposta que com a societat donem a aquestes situacions. 

En aquest context, el Consell de la Generalitat Valenciana ha anunciat l’enviament a les Corts d’una proposta de llei per la Funció Social de l’Habitatge que tracta de garantir per primera vegada el dret subjectiu a l’habitatge que reconeixen tant la Constitució com l’Estatut Valencià d’Autonomia. A debatre sobre aquesta proposta, on han participat professors de la Universitat de València i altres universitats mitjançant el Consell Assessor per la Redacció de la Llei de la Funció Social de l’Habitatge, de les seues innovacions i de les seues possibles mancances i limitacions es dedica la jornada que organitza la Universitat de València, amb alguns dels actors que han estat clau a tot el procés.

Data d'actualització: 30 de de maig de 2016 08:00.

Llista de notícies