L’IIDL mantindrà obert el debat sobre la competitivitat de València

L'IIDL ha realitzat un estudi sobre la competitivitat de la ciutat de València.

L’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) mantindrà obert el debat sobre la competitivitat de l’àrea de València, segons ha anunciat aquest dijous la seua directora, Julia Salom, en un acte que ha comptat amb la presència del rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo.

El rector ha qualificat com a “acte important” la presentació dels primers resultats de l’estudi Competeix València?, al qual s’ha referit com “una pregunta rellevant” i ha assenyalat que “l’IIDL visualitza el compromís del potencial científic de la Universitat en el desenvolupament territorial”. En l’acte han participat, a més del rector i de la directora del IIDL, els investigadors del projecte Pau Rausell i Josep Sorribes; el vicerector de Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; el degà del Col•legi d’Economistes, Leopoldo Pons; el degà del Col•legi de Geògrafs, José Vicente Sánchez; el director general de l’IMPIVA, Daniel Moragues; i el director de l’Àrea d’Inspecció d’Educació de la Delegació de Govern, David Serrano.

Julia Salom ha explicat que l’objectiu de l’IIDL és obrir un debat sobre la competitivitat del territori tenint en compte no només factors econòmics, sinó també mediambientals i socials. Salom s’ha referit als recursos humans i institucionals com els més importants per a la competitivitat i encara que ha emfatitzat que l’enquesta no assenyala un resultat definitiu, ha destacat la coincidència en valorar la importància de la creació de coneixement i els costos de la no coordinació institucional.

Jorge Hermosilla ha expressat el seu reconeixement als investigadors i a la directora de l’IIDL, als quals ha animat a continuar amb el projecte del qual ha destacat “el valor pluridisciplinar del diagnòstic” i el “caràcter obert i participatiu amb una utilització òptima de les tecnologies de la informació i la comunicació”.

El professor Josep Sorribes ha diferenciat la productivitat de la competitivitat, que ha definit com “la capacitat d’atracció de fluxos i coneixements”. Sorribes ha agraït les aportacions del panell d’experts i encara que no ha volgut extraure una conclusió general ha advertit que, en una societat globalitzada, “l’àrea urbana de València no està lliure de caure en la marginalitat, o en un paper secundari”. Finalment, ha assenyalat que espera que l’estudi servisca per a posar en l’agenda científica, política i ciutadana el tema de la competitivitat i que el projecte segueix obert en internet, on es pot interactuar a través dels seus fòrums.

Per la seua banda, el professor Pau Rausell s’ha permés anunciar, amb un to no exempt d’humor, el naixement d’un nou terme econòmic que li hauria vingut suggerit per la reflexió suscitada per l’estudi. Es tractaria de l’economia “del convoi, un terme que expressaria aqueixa barreja tan valenciana de la improvisació, la creativitat i la col•laboració”. Rausell, ha repassat els principals resultats de l’enquesta realitzada a un grup de professionals i ha insistit en el seu caràcter prospectiu i no estadístic.

Els resultats de l’enquesta, les opinions del panell d’experts i el vídeo de la presentació poden consultar-se en: http://www.iidl.es/valenciacompite/

Data d'actualització: 6 de d’abril de 2011 08:30.

Llista de notícies