Investigadors del Cavanilles creen la primera pila termoelèctrica microbiana

Manuel Porcar.

Investigadors de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València han creat la primera pila termoelèctrica microbiana, (Microbial Thermoelectric Cell o MTC), un dispositiu capaç de transformar el calor metabòlic que desprenen els microrganismes en un corrent elèctric. Aquest desenvolupament, que acaba de ser publicat a la revista PLOSONE, forma part de la recerca bioenergètica realitzada, en aquest institut del Parc Científic, pel grup de Biotecnologia i Biologia Sintètica liderat per Manuel Porcar. El sistema té aplicacions en el sector biotecnològic.

Aquesta idea naix d’una pregunta: es podria transformar el calor dels cultius microbians en electricitat? Per a contestar-la, l'equip ha posat a punt un sistema basat en l’efecte Seebeck o efecte termoelèctric, el qual estableix que una placa composada per dos metalls diferents en cada cara, quan es sotmesa a una diferència de temperatura, genera una diferència de potencial. El sistema MTC utilitza a aquest efecte en la forma d’un dispositiu que connecta tèrmicament (amb una barra de coure) un cultiu de llevat a una placa termogeneradora, la cara freda de la qual està connectada a un radiador que dissipa el calor. Així, el calor que generen els llevats mentre creixen crea un gradient tèrmic en la placa que té com a conseqüència la generació d’un corrent elèctric.

Tot i que fins ara i amb petit volums de cultiu, no s’ha passat d’uns pocs volts, els investigadors de la Universitat de València estan treballant per a millorar el rendiment del sistema, amb cultius microbians fortament exotèrmics i posant a punt sistemes ad hoc per a la producció d’electricitat a partir de medi tant líquid com sòlid. La producció d’electricitat a partir de microorganismes és un fenomen ben conegut, però que es realitzava fins ara mitjançant les anomenades Microbial Fuel Cell (piles de combustible microbià), en les quals es produeix una transferència d’electrons de la matèria orgànica a un ànode. El MTC, però, es basa en un efecte totalment diferent, l’esmentat efecte termoelèctric, de manera que suposa una fita i un primer pas cap a l’aprofitament energètic dels calor que desprenen els microorganismes.

Entre les aplicacions del sistema, cal destacar la producció d’electricitat en empreses biotecnològiques, en fermentacions alcohòliques o en bioremediació i compostatge. Finalment, cal destacar la capacitat del nou sistema per a –a banda de produir electricitat– regular la temperatura dels cultius, mantenint-los en un rang tèrmic
idoni; de manera que s’aconsegueix, alhora, producció elèctrica i estalvi energètic en forma de refrigeració.

On publication, your paper will be available online at

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0056358

Referència: Raúl Rodríguez-Barreiro, Christian Abendroth, Cristina Vilanova, Andrés Moya and Manuel Porcar. "Towards a Microbial Thermoelectric Cell". PLOS ONE, in press.

Data d'actualització: 27 de de febrer de 2013 10:11.

Llista de notícies