El Jardí Botànic inaugura ‘Por las ramas’, l'exposició que suposa la reaparició de Manuel Sáez després de deu anys

Imatge de l'expo.

El Jardí Botànic ha inaugurat ‘Por las ramas’, l’exposició que suposa la reaparició del pintor Manuel Sáez després de nou anys de silenci. El color intens, la retícula ortogonal i una mirada entrenada per a remarcar alguns dels elements més especials del Jardí, conformen un fil conductor amb el que anar cosint cadascuna de les vint-i-quatre peces.

A més, per a l’ocasió el Botànic ha adaptat un antic hivernacle, l’Estufa Freda, que ja havia acollit altres exposicions però que encara no contava amb la infraestructura adequada per tenir mostres d’obra original durant llargs períodes de temps.

En la presentación varen participar Jaime Güemes, el conservador del Jardí Botànic i comissari de la mostra, i Manuel Sáez. Com han explicat, la proposta va sorgir en un encontre casual dels dos i l’artista ho va tenir clar, si el deixaven faria un retrat del Jardí.

L’exposició, que estarà fins al 24 de setembre, també és una tornada al Jardí per a Manuel Sáez, donat que han passat vint-i-un anys des de la seua exposició “Trópicos”, una mostra que estigué al Botànic amb el seu treball realitzat en un viatge a la República Dominicana. En aquell moment dibuixos de plantes exòtiques, fruits i altres detalls composaven la proposta.

Aquesta vegada, i donat que l’artista és un visitant assidu del Jardí, passant gran part dels seus moments d’esbarjo entre les seues col·leccions, i un enamorat d’aquest oasi urbà, Manuel Sáez s’embarca en el projecte de retratar aquesta estima. Però, com ell recalca, el seu treball surt de la natura però no és naturalista, per això no només recorre textures i detalls d’allò que trobem en una passejada pel Jardí, també entra als laboratoris i espais de conservació i manteniment, i es fixa en elements que se’ns mostren completament nous. 

Jaime Güemes ens explica que Manuel Sáez ha captat l’origen del Jardí, allò que hi havia a l’Hort de Tramoieres quan es planejava la seua creació. A més, també el compara amb els exploradors del segle XVIII que donaren la volta al món en busca de nous espais i espècies, però ja a la nostra època, iniciant un viatge de circumnavegació per seu univers particular, el nucli del qual és aquest mateix Jardí. La botànica ha estat des de sempre lligada al dibuix i res millor que la mà destra de Sàez per a fer aquest retrat. 

La última vegada que poguérem contemplar obra de Manuel Sáez fou a la Sala Parpalló, al 2008. Tot i aquest llarg període Manuel, que actualment viu i treballa a València, té un llarg llistat d’exposicions individuals i col·lectives que recorren tota la península, i també Europa i Sud-Amèrica. L’han acollit l’IVAM, el Cercle de Belles Arts de Madrid, el museu Rufino Tamayo a Mèxic o el Museu d’Art Contemporani de Montevideo, entre molts altres, així com nombroses galeries, i les seues peces formen part d’un llarg llistat de col·leccions públiques i privades.  Premi Ícaro i Beca de l’Academia Espanyola de Belles Arts a Roma, l’Àgora de la Universitat Jaume I a Castelló està dissenyada per ell, un gran guant blanc composat de 27.930 peces de gres porcellànic antilliscant.  www.msaez.com 

La mostra estarà oberta al públic fins al 24 de setembre de 2017 a l’Estufa Freda del Jardí Botànic. L’horari és de dilluns a diumenge, de 10.30 a 14.30 h i de 16 a 20 h. L’entrada a la sala és lliure abonant l’entrada al Jardí. El catàleg de la mostra estarà disponible a la taquilla del Jardí.

Data d'actualització: 26 de de maig de 2017 11:43.

Llista de notícies