El Jardí Botànic de la Universitat presenta la monografia ‘Els Cítrics’, amb 50 espècies d’interés

Vista aèria del Jardí Botànic de la Universitat de València. Imatge: José Plumed.

El Jardí Botànic de la Universitat de València presenta, a l'Estufa Freda, aquest dimarts, 31 de març, a les 18:30 hores, una nova monografia botànica sobre les espècies de cítrics que formen la col·lecció del Jardí, titulada ‘Els Cítrics’. Aquesta publicació la integren 50 espècies d’interés agrícola, botànic i cultural, fruit de la col·laboració amb l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA).

Gema Ancillo i Alejandro Medina, del Banc de Germoplasma de l’IVIA, autors de la monografia, presentaran aquest treball juntament amb Isabel Mateu, directora del Jardí Botànic, en un acte presidit per la vicerectora de Recerca i Política Científica de la Universitat de València, Pilar Campins, i el director general de Producció Agrària i Ramaderia, José Miguel Ferrer.
 
Aquesta segona monografia botànica és un treball bellament il·lustrat que explica, amb llenguatge rigorós i al mateix temps assequible, les característiques, origen i usos de les 50 espècies de cítrics i afins conreades al Jardí Botànic. Compta amb una atractiva composició gràfica -a càrrec de la revista ‘Mètode’- en un format de guia de camp molt còmoda d’usar i editada en tres llengües: castellà, valencià i anglés. Les espècies descrites són d’interés comercial com a fruita fresca, com a patrons portaempelts o pel seu ús en perfumeria, però també estan representades altres sense valor comercial actual però de gran interés botànic i cultural.
 
Aquesta col·lecció és fruit de més de 20 anys de treball del Jardí Botànic amb l'Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i hereta la tradició de col·laboració amb institucions relacionades amb l’agricultura, que es remunten al segle XIX. Mostra d’aquesta íntima relació la dóna l’exemplar centenari de cítric, probablement el més antic d’Espanya, que produeix tant taronges amargues, com pummelos (una de les espècies ancestrals de cítrics, relacionades amb els pomelos, però de major grandària). Aquest antic empelt és testimoniatge de les tècniques agrícoles que es van experimentar als terrenys del Botànic.
 
El treball cobra especial rellevància a la Comunitat Valenciana ja que la importància econòmica del cultiu de cítrics és solament comparable a la del turisme. Gràcies a unes òptimes característiques climàtiques, però també a una bona estructura de producció, la Comunitat, amb 170.000 hectàrees, és la major productora d’Espanya. A escala mundial, Espanya és el sisé productor i la primera potència en exportació de cítrics frescos, ja que la gran diversitat de varietats conreades és tal, que permet proveir de fruita fresca durant 10 mesos a l’any. Pel seu interés econòmic, són l’únic cultiu a Espanya en el qual la totalitat de les plantes produïdes són certificades i s’han originat en un banc de germoplasma (el de l’IVIA), on s’han sanejat i mantingut lliures de patògens, gràcies a un programa desenvolupat als anys 70, després de l’experiència de dues plagues devastadores: la gomosis i la tristesa dels cítrics.
 
El Jardí Botànic vol acostar aquest cultiu a tot el públic interessat des d’una perspectiva didàctica i rigorosa. L’entrada serà gratuïta, amb aforament limitat i la monografia estarà a la venda a un preu especial durant l’acte.
 
‘Els Cítrics’ és el segon volum de la col·lecció de monografies botàniques del Jardí Botànic, després de la de ‘Palmeres’, que es va publicar l’any passat. Una col·lecció que s’anirà ampliant en anys successius fins a cobrir les principals col·leccions del Jardí.
 

Data d'actualització: 29 de de març de 2015 07:00.

Llista de notícies