José Miguel Embid i Paula del Val obtenen el premi San Raimundo de Peñafort de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació

Paula del Val, José Miguel Embid.

La Reial Acadèmia de Legislació i Jurisprudència i la Fundación Pro Real Academia de Jurisprudencia i Legislación han concedit el prestigiós Premio San Raimundo de Peñafort, en la seua 8ª edició, al professor José Miguel Embid i a la becària d’investigació Paula del Val, del Departament de Dret Mercantil Manuel Broseta Pont de la Universitat de València. El treball premiat es titula ‘La responsabilidad social corporativa y el Derecho de sociedades de capital: entre la regulación legislativa y el soft law’.

El premi es lliurarà en un acte públic que se celebrarà a Madrid, i l’Acadèmia editarà el treball. L'expressió “responsabilitat social corporativa” comprèn una sèrie de pràctiques dutes a terme voluntàriament per les empreses (sobretot les més grans, societats cotitzades en Borsa), alié, comunament, a la finalitat lucrativa que els caracteritza amb motiu de la seua actuació en el mercat. Aquestes pràctiques es distingeixen per afavorir la sostenibilitat, per impulsar un compliment exigent de la legislació en vigor o per promoure accions de filantropia empresarial, entre altres finalitats.
 
En el nostre temps, la responsabilitat social corporativa constitueix un fenomen rellevant que incideix en diverses branques de l’ordenament jurídic i, en particular, en el Dret de societats de capital. El treball intenta perfilar els seus caràcters, la seua possible integració en l’interès social de les empreses, la discutida formació de costums vinculants per als qui la practiquen i, en fi, la seua articulació en el marc organitzatiu i funcional de les societats de capital. S’al·ludeix, en aquest sentit, a temes de tant interès com la inversió socialment responsable o la igualtat de gènere en el govern de les empreses, entre moltes altres qüestions, la qual cosa dota a l'estudi d'una considerable actualitat.
 
José Miguel Embid Irujo (Saragossa, 1954) és catedràtic de Dret Mercantil en la Universitat de València des de 1994. També va impartir aquesta disciplina en les universitats de Saragossa, País Basc, Alcalá d'Henares, Murcia i Jaume I de Castelló. Autor de més de tres-centes publicacions a Espanya i en l'estranger, és en l’actualitat investigador principal del projecte ‘La renovación tipológica en el Derecho de sociedades contemporáneo’ (DER 2013-44438-P). Ha dirigit fins al moment vint-i-nou tesis doctorals en diverses universitats espanyoles, diverses d'elles internacionals, i dirigeix els grups de recerca Commenda (amb professors de diverses universitats espanyoles) i Dersocom, reconegut per la Universitat de València. Ha sigut coordinador, entre 2008 i 2011, de l'àrea de Dret de l'Agència Nacional d'Avaluació i Prospectiva (ANEP) i president, entre 2011 i 2014, del Comitè de Ciències jurídiques de l'Agència Andalusa del Coneixement. Emet amb regularitat dictàmens i opinions sol·licitats des de la pràctica sobre matèries de la seua especialitat. 
 
Paula del Val Talens és becària de recerca del Ministeri d'Economia i Competitivitat. Desenvolupa la seua activitat científica en el Departament de Dret Mercantil Manuel Broseta Pont de la Universitat de València en el marc del Projecte DER2013-44438-P ‘La renovación tipológica en el Derecho de sociedades contemporáneo’. Llicenciada en Dret per la Universitat de València, va cursar el Màster en Dret, Empresa i Justícia, obtenint el Premi Extraordinari. En l'actualitat es troba en plena realització de la seua tesi doctoral sota la direcció de José Miguel Embid en el marc del programa en Dret, Ciència Política i Criminologia. Centra la seua activitat investigadora en el govern corporatiu de les societats de capital, activitat que ha tingut com resultat la impartició de conferències en diversos congressos, així com la publicació d'una sèrie de rellevants treballs en llibres col·lectius i revistes de prestigi, com la ‘Revista de Derecho Mercantil’, ‘Cuadernos de Derecho y Comercio’ o la ‘Revista de Derecho Bancario y Bursátil’.
 

Data d'actualització: 5 de de juny de 2015 08:47.

Llista de notícies