Josep Lluís Barona presenta un dels primers manuscrits medicinals en ‘Clàssics a La Nau’

'De balneis Puteolanis'.

El catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València Josep Lluís Barona ofereix, aquest dijous 30 d’octubre, a les 19 hores, la conferència ‘La higiene i l’aigua en l’univers clàssic’ arran la presentació del manuscrit en vitel·la de la Biblioteca dels reis aragonesos de Nàpols, conegut com ‘De balneis Puteolanis’. L’acte s’emmarca dins del cicle ‘Clàssics a La Nau’.

La Universitat de València i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua encetaren el passat mes ‘Clàssics a La Nau’, un cicle de conferències per a acostar els tresors bibliogràfics de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, que custodia obres singulars i d’un valor essencial per al coneixement de la història i la cultura valencianes.

‘De balneis Puteolanis’, que presentarà el catedràtic Josep Lluís Barona, és una obra singular dins de la literatura mèdica llatina medieval i, sembla ser el primer escrit que es coneix sobre banys medicinals en aquesta època. L’obra està escrita en forma de poema i es considera com el millor testimoniatge medieval sobre les virtuts curatives de les aigües termals de la regió més important de banys de l’Antiguitat, la regió volcànica de Pozzuoli (territori de la Campània), situada al nord del golf de Nàpols.
 
El text reprodueix l’obra escrita per Petrus de Ebolo (ca. 1160 - ca. 1220), i al començament presenta un índex (Tabula super balneis Puteoli) atribuït a Arnau de Villanova (“metge de Reis i Papes”) on hom pot llegir un elenc de malalties, en ordre alfabètic, tot indicant els banys on aquestes es poden guarir.
 
La conferència tindrà lloc a l’Aula Magna de l’edifici de La Nau, a les 19 hores (entrada lliure i limitada a la capacitat del recinte). El cicle es desenvolupa al llarg de quinze sessions, des de setembre de 2014 fins a febrer de 2016, l’últim dijous de cada mes i sempre a la mateixa hora. 
 
Mitjançant aquest cicle la Universitat vol mostrar el seu patrimoni bibliogràfic no només a grans investigadors, sinó també a estudiants, professors, lectors i curiosos perquè puguen gaudir lliurement dels textos i la bellesa dels llibres. 
 
Totes les sessions: http://www.uv.es/culturaweb/activitats/classicsnau.pdf
 

Data d'actualització: 29 de d’octubre de 2014 11:03.

Llista de notícies