L’Observatori Astronòmic desenvolupa un projecte científic solidari adaptat a xiquetes i xiquets amb problemes de visió

Peces que composen un astrokit.

L’Observatori Astronòmic de la Universitat de València ha emprés enguany el projecte ‘A touch of the Universe’, una missió sense ànim de lucre que té com a fi crear trenta kits amb activitats astronòmiques tàctils destinades a xiquets amb problemes de visió. L’Observatori està distribuint actualment aquests paquets o astrokits enviant-los a educadors i professors d’Astronomers Without Borders, Universe Awareness (UNAWE) i Galileo Teacher Training Program (GTTP) a Amèrica, Àfrica i Àsia.

El projecte ha estat presentat en roda de premsa aquest dimecres, 11 de desembre, a l’edifici de Rectorat. Hi han assistit la vicerectora de Sostenibilitat, Campus i Planificació, Clara Martínez; el director de l’Observatori Astronòmic, José Carlos Guirado; i la responsable de la iniciativa, Amelia Ortiz.

Durant la presentació, Clara Martínez ha assenyalat que ‘A touch of the Universe’ es configura com una de les prioritats del seu Vicerectorat i de la Universitat de València per la responsabilitat social i sostenible que comporta aquest projecte.
 
Cadascun dels trenta astrokits està compost per diverses peces, entre les quals destaquen una esfera que simula el relleu lunar i una semiesfera que representa les principals constel·lacions. Aquestes últimes, a més, també són palpables en tres maquetes en 3D que recreen la distància respecte a la Terra de cadascuna de les estrelles que componen Orió, l’Óssa Major i Taure.
 
La resta de l’astrokit ho componen un xicotet llibre sobre les fases de la Lluna, un altre amb activitats i unes làmines amb imatges astronòmiques en relleu que la NASA va realitzar per a l’Any Internacional de l’Astronomia. Tot això sota la simfonia de l’espectacle de planetari ‘El cel en les teues mans’, un DVD inclòs en el paquet amb explicacions en anglés, espanyol i portugués. Dos locutors ajuden el xiquet a palpar els relleus de les constel·lacions mentre li expliquen tot allò relacionat amb el que està tocant, com el color de la llum d’una estrella o la història de les constel·lacions.
 
És un material que, en principi, està dirigit a xiquets, adaptat totalment al braille, però també és extensible a persones invidents de totes les edats. En les aules dels països sense recursos, els professors no disposen a voltes dels mitjans necessaris i adequats per a ajudar als xiquets amb discapacitat o deficiència visual. Aquest inconvenient és el que pretén esmenar aquest projecte solidari que suposa la continuació d’un anterior en el qual es van enviar vint llunes des d’Argentina fins a l’Índia. La satisfacció dels educadors, el seu entusiasme i la seua col·laboració amb la proposta de millores van conduir a aquesta segona part del projecte.
 
“L’astrokit no s’envia per Espanya, solament a països en vies de desenvolupament perquè el finançament prové de l’Oficina d’Astronomia per al Desenvolupament, però hi ha molta gent que també està interessada en altres països com els Estats Units, Bèlgica i fins i tot Escòcia”, assenyala la directora del projecte, Amelia Ortiz.
 
‘A touch of the Universe’, en Uniempren
Estava previst que al desembre d’enguany el projecte haguera finalitzat amb l’enviament de tots els astrokits, però fins a hui falta finançament per a aquest últim pas. Concretament, són 2.000 euros els necessaris per a fer arribar les díhuit caixes restants als seus destinataris. 
 
És per això que els responsables d’aquest projecte solidari han decidit posar en marxa una nova campanya de finançament a través de la fórmula del micromecenatge utilitzant la plataforma universitària Uniempren. Així, les persones o organitzacions que desitgen col·laborar poden fer-ho mitjançant la seua pàgina web: www.uniempren.es
 
Uniempren és una iniciativa de l’OPAL, servei adscrit a la Fundació General de la Universitat de València, oberta a totes les institucions acadèmiques espanyoles que té per objectiu ajudar els estudiants i titulats a impulsar el seu projecte empresarial o social mitjançant el micromecenatge, la cerca d’inversors o de socis i les col·laboracions no monetàries.
 
+Info:
http://astrokit.uv.es/
http://www.uniempren.es/69_a_touch_of_the_universe
 

Data d'actualització: 11 de de desembre de 2013 13:15.

Llista de notícies