
L’Institut Universitari d’Investigació de Polítiques de Benestar Social (Polibenestar) de la Universitat de València presenta hui divendres, 20 de setembre, els primers resultats d’un projecte europeu destinat a la promoció de la inclusió social de malalts d’Alzheimer i les seues famílies. La jornada tindrà lloc a l’edifici d’Instituts d’Investigació del Campus dels Tarongers, de 9:30 a 13:30 hores.
El projecte, que està finançat per la Comissió Europea en el marc del programa Progress, es denomina ‘Alzheimer: Tremplin d’insertion sociale et professionnelle?’ (‘Alzheimer: Trampolí d’inserció social i professional?’).
Assistiran a la jornada professionals de diferents branques i disciplines que han participat en aquest projecte, desenvolupat per entitats espanyoles i franceses amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb Alzheimer i els seus familiars i cuidadors principals a través de la formació de persones en situació de desocupació de llarga durada.
L’objectiu general del projecte, segons explica el director de Polibenestar, Jordi Garcés, és consolidar i crear relacions socials entre les persones afectades per la malaltia d’Alzheimer i les seues famílies i col·lectius en risc d’exclusió social i laboral a través d’activitats relacionades amb la dependència i la cura de persones amb aquesta malaltia. Segons el professor Garcés, “els primers resultats del projecte, desenvolupats en la població francesa de la Garde (Varn) i a Borriana (Castelló) són molt positius tant per als futurs professionals com per als malalts i les seues famílies”.
El projecte, afegeix Garcés, “pretén, d’una banda, previndre la deterioració de les relacions socials de les persones amb Alzheimer i els seus familiars, ralentitzar la deterioració cognitiva dels malalts a través de serveis de cura per al pacient i, d’altra banda, promoure la inclusió social i laboral i promocionar noves oportunitats d’ocupació en el camp de l’atenció sociosanitària a malalts d’Alzheimer”.
La formació musical, un plus dels cuidadors
En el projecte de Borriana van participar cinquanta persones que volien reorientar la seua activitat professional cap a la cura de malalts d’Alzheimer. Un dels criteris a l’hora de la selecció dels futurs professionals va ser que tingueren formació musical per així poder estimular en els pacients la reminiscència musical i interactuar amb ells ja que, segons explica la tècnica d’investigació Irene Monsonís, “molts malalts d’Alzheimer guarden en la seua memòria cançons i melodies que han estat presents al llarg de la seua vida i aquesta interactuació musical afavoreix la comunicació amb ells”. Un terç dels participants en el projecte de Borriana té formació musical, gràcies a la seua vinculació amb les bandes i societats musicals. El fet que a la Comunitat Valenciana hi haja nombroses societats musicals és, per al professor Garcés, “un plus formatiu per a la inserció de nous professionals com a cuidadors de malalts d’Alzheimer que caldrà seguir explorant i desenvolupant”.
‘Alzheimer: Tremplin intergénérationnel d’Insertion Sociale et Professionnelle’ és un dels nombrosos projectes que duu a terme Polibenestar, grup interdisciplinari d’investigació, referent a Espanya, especialitzat en investigació, innovació i tecnologia social, assessorament tècnic i formació en l’àmbit de les polítiques socials.
Més informació:
Data d'actualització: 20 de de setembre de 2013 07:38.
Llista de notícies