Presentada la iniciativa sobre voluntariat de cooperació per al PDI i el PAS de la Universitat de València

La jornada de la I Setmana de la Cooperació d’aquest dimecres s’ha desenvolupat a la Facultat de Ciències Socials (Campus dels Tarongers) i ha acollit, entre altres activitats, una conferència de Ximo García Roca, expert en voluntariat internacional i cooperació al desenvolupament. Dins d’aquest context ha estat presentada la iniciativa sobre voluntariat de cooperació per al PDI i el PAS de la Universitat de València.

Segons ha assenyalat el delegat del Rector per a Cooperació al Desenvolupament, José Miguel Sorianao, “l’objectiu és coordinar la iniciativa de tants professionals de la Universitat amb els programes, recursos i iniciatives de les quals disposa la Universitat en matèria de cooperació al desenvolupament”. 
 
Ximo García Roca, per la seua banda, ha apuntat que “aquest voluntariat ha de tindre com a objectiu plantejar formes de desenvolupament crítiques i alternatives, fonamentades en el desenvolupament de les persones i dels pobles, la seua dignitat i els seus drets”. Així, aquest voluntariat de docents, investigadors i personal de serveis de la Universitat té el repte d’apostar per un treball col•laboratiu, connectiu i en xarxa, lluny de paràmetres assistencials i de l’anomenada “ajuda per al desenvolupament”, ha afegit.
 
Soriano també ha explicat que existeixen en marxa recursos per a aquest voluntariat i que la finalitat és crear el marc de funcionament adequat per a donar resposta a les exigències d’aquest voluntariat universitari.
 
Presentació de la revista ‘E-DHC’
D’altra banda, el professor Joan Lacomba ha presentat la revista ‘E-DHC, Quaderns Electrònics sobre el Desenvolupament Humà i la Cooperació’, que edita la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València i el Patronat Sud-Nord.
 
La revista ‘E-DHC’, dirigida per Joan Lacomba, vol ser un estímul transversal a totes les disciplines acadèmiques per a enfocar la recerca des de l’òptica del desenvolupament humà i sostenible. És una revista de publicació recent, amb dos números al carrer, de divulgació de la investigació sobre cooperació al desenvolupament humà a través de les aportacions més noves d’experts en la matèria i els treballs més interessants dels joves investigadors. És una forma de “contribuir a una millor comprensió de la complexitat dels processos de desenvolupament i les accions de cooperació”, ha explicat Lacomba.
 
 
El 0,7 en el món
En el marc d’aquesta primera setmana de la Cooperació de la Universitat de València s’ha inaugurat la mostra ‘Universitat Solidària. Cooperació de la Universitat de València’, que roman a l’Aulari Interfacultatiu de la Facultat de Farmàcia (Campus de Burjassot-Paterna). Aquesta exposició presenta una selecció dels projectes de cooperació duts a terme dins del Programa 0,7.
 
En l’acte inaugural, van obrir l’exposició el vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, Guillermo Palao, i el delegat del Rector per a Cooperació al Desenvolupament, José Miguel Soriano.
 
La mostra es composa d’una vintena de cartells que donen a conèixer els projectes de cooperació al desenvolupament executats a diferents punts del planeta: El Salvador, Cuba, Tunísia, Nicaragua, Burkina Faso, Kenya, Colòmbia, Equador, República Dominicana, Bolívia, Argentina, Perú, Ghana, Etiòpia, Guatemala, Índia, República Àrab Sahrauí Democràtica i Sierra Leone.
 
Es presenten prop d’una trentena d’iniciatives i projectes de cooperació al desenvolupament, dirigits pel personal docent i investigador, i d’administració i serveis de la Universitat de València, així com pel seu estudiantat, que han beneficiat directament més de 80.000 persones i, de manera indirecta, més de 4.400.000, gràcies al 0,7% que aporta la Universitat de València i la seua comunitat al desenvolupament humà en el món. 
 
A la mostra es troben projectes especialitzats en matèria de sanitat; formació tècnica i capacitació; educació escolar i universitària; serveis socials; igualtat; drets humans; participació democràtica; biodiversitat i medi ambient; desenvolupament rural; protecció de recursos; indústria artesanal; patrimoni històric, artístic i arqueològic; i nutrició i seguretat alimentària.
 
“El Programa 0,7 de la Universitat de València funciona per dues vies. D’una banda, la Universitat dedica el 0,7% del seu pressupost a projectes i accions de cooperació al desenvolupament; i d’una altra, l’estudiantat, el PAS i el PDI poden dedicar-ne, de manera voluntària, el 0,7% de les seues matrícules o les seues nòmines. Precisament, amb aquesta exposició volem que es visualitze la tasca realitzada per la Cooperació de la Universitat de València dins del Programa 0,7 i, alhora, rendir comptes a la comunitat universitària, la qual ha d’apropiar-se dels resultats de les seues contribucions”, va assenyalar el vicerector Guillermo Palao.
 
Per la seua banda, José Miguel Soriano es va referir a les activitats d’aquesta setmana: “La Setmana de la Cooperació ha estat plantejada per tal de transmetre a la comunitat universitària la tasca en matèria de cooperació que ve realitzant la Universitat de València. La idea fonamental ha estat programar activitats i tallers pràctics de divulgació: presentem una selecció de projectes del Programa 0,7, la revista electrònica E-DHC, la col·lecció ‘La Nau Solidària’, els I Premis Lluís Vives i el plantejament d’un nou programa de voluntariat per a PDI i PAS, entre altres accions”.
 
Tallers pràctics
Tres tallers pràctics completen el programa. El primer, sobre ‘Antropometria en cooperació al desenvolupament i ajuda humanitària’, va tindre lloc, dimarts, al Saló de Graus de la Facultat de Farmàcia. Hi participaren com a ponents María Dolores Marrodán i María Dolores Cabañas, directores del Grup d’Investigació EPINUT-UCM, i Amador Gómez, director tècnic de l’ONGD Acción Contra el Hambre a Espanya. Amb una sessió pràctica, les ponents revisaren amb els participants els criteris existents aportant nous valors antropomètrics. 
 
El segon taller s’ha desenvolupat hui dimecres sota el títol ‘La importància de la cooperació en la població infantil’. La primera part ha anat a càrrec de Carlos Gómez García, que ha exposat el Projecte Wilka, i la segona, a càrrec María Alcantud, professora de la Universitat de València i directora del projecte de cooperació ‘Contes al voltant del Món’, i Juan Merín, director de la Fundación VOCES, qui ha parlat del projecte de l’ONGD Voces per a la consciència i el desenvolupament. Tots tres projectes estan especialitzats en l’àmbit de l’educació infantil.
 
L’últim taller, ‘Planificació de l’acció humanitària en el sector de la salut’, tancarà les jornades aquest dijous, dia 18, a les 16 hores, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia (Campus de Blasco Ibáñez), i estarà dirigit per Ricardo Angora, del grup d’acció humanitària de Metges del Món. Es tracta d’una sessió fonamental per a conèixer de prop les previsions i protocols que sustenten l’acció sanitària d’emergència davant de llocs en conflicte i catàstrofes ambientals.
 
La inscripció als tallers és gratuïta i cal realitzar-la des del web http://www.fguv.org/cursos-cooperacion. Les persones inscrites disposaran d’una certificació de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València.
 
La resta d’activitats són obertes i d’assistència lliure i gratuïta. 
 
Organitzen la I Setmana de la Cooperació Universitària al Desenvolupament la Universitat de València, el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, la Delegació del Rector per a Cooperació i el Patronat Sud-Nord, amb el suport de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament i la Fundació General de la Universitat de València. Hi col·laboren el Servei d’Informació i Dinamització dels Estudiants (SEDI), el Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, l’Observatori del Refugi i l’Observatorio de Nutrición y Seguridad Alimentaria para el Mundo en Desarrollo.
 
+Info sobre les jornades i programa: http://links.uv.es/pWsd2cl
 
La I Setmana de la Cooperació Universitària al Desenvolupament s’inaugurà dilluns, 15 de desembre, en un acte que va comptar amb la presència del rector Esteban Morcillo; el vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao; i el delegat del Rector per a Cooperació al Desenvolupament, José Miguel Soriano.
 
Durant la seua intervenció, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, va destacar que “les universitats públiques som un referent per a la societat, i més en un aspecte com aquest. El nostre compromís amb la solidaritat no pot fer més que créixer i involucrar tota la comunitat universitària”.
 
L’acte va acollir l’obertura de l’exposició ‘El 0,7 i la cooperació al desenvolupament de la Universitat de València en les teues mans’, que s’exhibeix al vestíbul superior de l’edifici del Rectorat durant tota la setmana. La mostra presenta, al llarg de vint-i-sis panells explicatius, els programes, convocatòries i recursos de la Universitat en matèria de cooperació al desenvolupament a disposició dels universitaris, gestionats per diverses unitats.  
 
En aquesta primera jornada van tindre lloc diverses activitats centrals. Sergi Farré, cap del Departament de Cooperació Universitària i Científica de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID), va oferir la conferència inaugural, que tractà sobre els reptes de la cooperació universitària i científica per al desenvolupament en l’agenda espanyola després del 2015.
 
Per la seua banda, el delegat del Rector per a Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de València i president executiu del Patronat Sud-Nord, José Miguel Soriano, presentà, la col·lecció editorial ‘La Nau Solidària’, especialitzada en textos d’assaig o treballs de recerca sobre desenvolupament humà i cooperació, amb una quinzena de títols editats pel Patronat Sud-Nord i Publicacions de la Universitat de València (PUV) des de l’any 2001. 
 
I Premis Lluís Vives de Projectes de Cooperació
També es presentaren els Premis Lluís Vives de projectes de cooperació, a càrrec del vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao. Amb aquests guardons la Universitat de València vol reconèixer davant la comunitat universitària i la societat valenciana l’afany cooperador i solidari dels seus membres. Cada any desenes d’iniciatives solidàries i de cooperació al desenvolupament es duen a terme realitzades per professorat i personal d’administració i serveis. Es tracta de projectes de cooperació tècnica, de sensibilització i educació per al desenvolupament on els universitaris posen de relleu la seua solidaritat amb comunitats de països estructuralment empobrits o desenvolupen iniciatives que pretenen difondre els valors més acords del comportament humà per a una societat més justa, sostenible, en pau i sense pobresa.
 
Aquest reconeixement porta el nom de Lluís Vives perquè és coneguda la vocació del pensador i humanista per abordar i denunciar el problema de la pobresa i atendre solidàriament les desigualtats des del bon govern d’allò públic.
 
Així, es premiarà, en la modalitat de projectes de cooperació i accions solidàries, un PAS i un PDI; i en la modalitat d’imatges solidàries, un premi a la millor fotografia d’un membre de la Universitat de València i un altre a la d’una persona no membre d’aquesta institució acadèmica.
 

 

Data d'actualització: 18 de de desembre de 2014 09:00.

Llista de notícies