Els professors Vicent Soler i Andrés García Reche analitzen les claus per a eixir de la crisi a Xestalgar

Participants en la jornada a Xestalgar.

La Universitat de València ha organitzat una taula redona a Xestalgar, a la comarca dels Serrans. Professors de la Universitat van analitzar l’estat actual de l’economia valenciana i van oferir algunes claus de la crisi. L’alcalde de Xestalgar, Raúl Marrons, i el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, van inaugurar la jornada.

La Casa de la Cultura de Xestalgar va acollir dissabte passat, 18 de gener, una jornada universitària que pretenia reflexionar sobre la crisi econòmica i aportar algunes solucions del futur de l’economia valenciana.

L’alcalde de Xestalgar va mostrar el seu agraïment per la presència de la Universitat en el municipi de l’interior valencià i va elogiar la voluntat de la institució acadèmica per oferir formació a la societat local més enllà de les aules i per compartir amb els veïns del seu municipi el coneixement dels investigadors de la Universitat.
 
El vicerector Jorge Hermosilla va assenyalar que es tracta “d’una iniciativa que pretén aproximar la Universitat al seu entorn, visualitzar-la i facilitar la seua integració en ell”. Va apuntar que en els últims mesos s’ha organitzat una trentena de seminaris similars a municipis valencians.
 
Alfons Cervera (escriptor, poeta i periodista, veí de Xestalgar) va moderar la taula redona en la qual van participar Vicent Soler, catedràtic del Departament d’Estructura Econòmica i degà de la Facultat d’Economia, i Andrés García Reche, professor d’Economia Aplicada i expert en política industrial i local.
 
Vicent Soler va insistir en la complexitat de la crisi, especialment intensa als països meridionals europeus. Va apuntar algunes claus d’ella, com la bambolla immobiliària, el deute públic i el privat, i la inadaptació a la globalització de l’economia. L’economia futura, ja present, serà més complexa tecnològicament, amb major diferenciació del producte, que precisarà un canvi del model productiu als països europeus del sud. I va concloure assenyalant que l’objectiu és “ser més competitius en una economia globalitzada, salvaguardant i millorant el model social europeu”.
 
El professor García Reche va subratllar que Espanya “no va saber adaptar-se a la globalització, ja que durant anys apostem per la construcció, pel boom immobiliari i el turisme residual, el turisme barat. Hem acabat amb el litoral mediterrani per a fomentar un turisme massiu però de baixa qualitat”. Va apuntar que la clau de la crisi és la política desenvolupada fins ara. És un problema de política i no d’economia. Aquest reconegut expert en política industrial va afegir que l’única forma de superar aquesta crisi és “aprendre del succeït i de canviar el rumb de la política econòmica”.
 

Data d'actualització: 20 de de gener de 2014 10:51.

Llista de notícies