El rector reivindica el paper social de la Universitat en la presentació de l'Institut Universitari d'Investigació en Polítiques de Benestar Social (Polibienestar)

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha presentat oficialment el nou Institut Universitari d'Investigació en Polítiques de Benestar Social (Polibienestar) de la Universitat de València a empreses, institucions, centres socials i mitjans de comunicació. El passat mes de setembre, el Govern Valencià va transformar en Institut d'Investigació a la ERI- Polibienestar com reconeixement a la labor desenvolupada, des de la seua creació en 2006, com estructura d'investigació interdisciplinar pròpia de la Universitat de València.

Durant la presentació, el rector, que ha estat acompanyat per Jordi Garcés, director de Polibienestar, i per Mariano Vivancos, director general d'Ocupació i Inserció Laboral del Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Servef), ha mostrat la seua “legítima satisfacció” perquè “el nou Institut Universitari d'Investigació és una ferma aposta de la Universitat de València”. El rector ha recordat el llarg procés que ha viscut Polibienestar fins a convertir-se en Institut Universitari d'Investigació en Polítiques de Benestar Social. “Enhorabona, i sobretot, moltes gràcies per l'esforç i la fermesa de dur endavant aquest procés que demostra la important contribució dels instituts de ciències socials”, ha dit. 
“Per a aconseguir la categoria d'Institut Universitari en la Universitat Pública espanyola cal superar avaluacions contínues no només dels òrgans col·legiats de la pròpia Universitat, en aquest cas la Universitat de València, com la Comissió d'Investigació, la Comissió de Professorat i el Consell de Govern, sinó altres com la ANEP, la AVAP, el Consell Interuniversitari, fins a arribar al mateix Consell de Govern de la Generalitat Valenciana. Això significa que hi ha importants controls públics que acrediten ex davant l'excel·lència d'un grup d'investigació, la qual cosa exigeix un treball previ quant a consecució de projectes nacionals i europeus, publicacions en revistes d'impacte internacional, formació d'investigadors i capacitat de finançament, entre altres. Estem davant un grup d'excel·lència de la nostra Universitat, compost per 19 investigadors juniors i sèniors que lideren 13 línies d'investigació, amb una mitjana d'edat de 45 anys, pertanyents a 8 departaments de 6 Facultats, amb un total de 26 sexennis d'investigació, amb 7 projectes europeus en marxa, a més de nacionals i autonòmics, que donen idea de la magnitud del seu treball i del potencial per al futur que té l'Institut Polibienestar. Prova d'això és que ha assessorat a cinc Conselleries del Govern de la Generalitat, però a més ha portat a terme assessorament a altres cinc governs autònoms a Espanya. És membre de AENOR per al comitè de construcció sostenible, forma part i és promotor juntament amb el Ministeri d'Indústria de la plataforma de turisme d'Espanya Thinktur, ha elaborat informes per al Congrés de Diputats del Regne d'Espanya, i és col·laborador assidu de la Comissió Europea per a l'elaboració d'informes i per a avaluar projectes del VII Programa Marc. Empreses com Sacyr, Iberdrola, Corte Inglés, han sol·licitat informes a Polibienstar i conjuntament han portat a terme projectes de gran envergadura”, ha explicat el rector qui ha recordat que Polibienestar participa en VCL Campus i Habitat 5U amb els mircroclusters “Tecnologies innovadores per a la Salut i l'Envelliment actiu i saludable” (HealthyLiving) i “Tecnologies per a la gobernança i la sostenibilitat social”.
El decret del Govern Valencià assenyalava que Polibienestar “ha promogut la publicació dels resultats de les seues investigacions en mitjans de difusió científica de prestigi i d'impacte, ha estimulat la cooperació interdisciplinar, ha impulsat la I+D+i i ha promogut la transferència de resultats d'investigació”. 


Esteban Morcillo ha reclamat el “compromís de tots per a sortir endavant en aquesta greu situació, de la societat i dels governs, l'autonòmic i l'estatal. Amb l'esforç de tots, podem fer-lo”.  El rector ha fet referència al “Document Europa 20202” i ha subratllat que aquest text adverteix de la necessitat d'un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu. “Travessem anys dolents. Hem des capaços de generar coneixement nou per a generar riquesa i benestar, que no estan dissociades sinó íntimament lligades. Les universitats com la nostra, que és referent en el sistema universitari públic, han de tenir i tenen un important paper generació de ciència i de coneixement, però també hem de fer una societat més justa, més culta i més democràtica. I l'Institut Universitari d'Investigació en Polítiques de Benestar Social aquesta en el cor d'aquest compromís de la universitat”. 

Per la seua banda, Jordi Garcés, director de Polibienestar, ha assenyalat que l'institut, és un grup d'investigació interdisciplinar referent a Espanya, especialitzat en investigació, innovació i tecnologia social. En els seus cinc anys de funcionament com estructura d'investigació pròpia de la Universitat de València (ERI), Polibienestar ha publicat 78 treballs científics, ha dirigit set tesis doctorals i ha desenvolupat 79 projectes d'investigació per un total de tres milions d'euros. Garcés ha recordat que Polibienestar és un dels grups d'investigació que més projectes europeus lidera, “concretament set projectes europeus que suposen el 75% del finançament”. 

La metodologia de treball interdisciplinar permet, segons el seu director, aprofitar més i millor els coneixements i experiències acumulats per un equip ampli de professors i investigadors/es de la Universitat de València, la cooperació de la qual ha generat sinergies que estan donant resultats excel·lents materialitzats en publicacions científiques, projectes i transferència d'investigació a la societat. “La complexitat dels sistemes de benestar –ha explicat Jordi Garcés− fa necessari contemplar els estudis i intervencions des d'una perspectiva interdisciplinar que involucra, almenys, les àrees de Medicina, Treball Social, Informàtica, Sociologia, Economia, Dret, Didàctica i Educació, Ciència Política i Psicologia”. Aquesta característica, ha conclòs el professor Garcés, “és consubstancial a l'estructura de Polibienestar i permet afrontar i solucionar els problemes socials de forma eficaç”. 

El director general d'Ocupació de la Generalitat, Mariano Vivancos, ha assenyalat que Polibienestar és un dels instituts d'investigació més actius i ha assegurat que “dibuixa la fulla de ruta del nou model productiu, marcat per la ciència, la innovació i l'excel·lència”. 



Línies d'investigació

En Polibienestar s'integren quinze investigadors/es d'alt nivell pertanyents a huit departaments distints de la Universitat de València, més 4 tècnics/es d'investigació assignats a projectes, que treballen en tretze línies i grups d'investigació: Psicologia, benestar social i salut; Economia de la salut; Educació per al benestar: Atenció a la diversitat i alumnat amb necessitats educatives especials; Cooperació internacional i benestar social; Tercer sector i reingeniería (i innovació) socioeconòmica; Responsabilitat social empresarial: cap a un nou model d'economia; Esport i integració social; Gestió de la Demanda Estratègica des de la Sistémica, el Project Management i la EcoEficacia.; Turisme social accessible per a totes les persones; La cura informal i la seua relació amb el sistema formal de cures sociosanitaries. Ambient Assisted Living – Tecnologies assistides per a persones majors depenents; Ambient Assisted Living – Tecnologies assistides per a persones majors depenents; Prevenció de la violència en la infància i adolescència; i Sostenibilitat, TIC´s, eficiència i qualitat de sistemes de cures de llarga durada.

Data d'actualització: 15 de de novembre de 2011 16:15.

Llista de notícies