
L’etnobotànica, una disciplina situada a cavall entre les ciències naturals i les socials que estudia la relació entre la societat i les plantes que l’envolten, és el tema que ocupa el monogràfic del número d’hivern de la revista Mètode. Aquest monogràfic, sota el nom de 'Botànica estimada. Etnobotànica, una ciència de plantes i persones', està coordinat pel Catedràtic de Botànica de la Universitat de Barcelona Joan Vallés Xirau.
La interdisciplinarietat entre ciències naturals i socials és, com explica el propi coordinador, “una transgressió del paradigma de la recerca científica” ja que investigadors de camps diferents, des de la lingüística a la botànica, “treballen en la mateixa línia i en més o menys estreta col·laboració per entendre com els humans percebem, coneixem i gestionem el món vegetal”.
Així, al llarg del monogràfic es destaca la importància del saber popular a través de l’agricultura tradicional o dels usos medicinals o alimentaris de les plantes. Amb la col·laboració de diversos experts en el camp de l’etnobotànica, els diferents articles tracten temes relacionats amb la dieta mediterrània i les plantes silvestres, l’agricultura tradicional, la biodiversitat i la seua protecció o fins i tot ens descobreixen plantes protagonistes de turisme botànic, com és el cas de les sabatetes de Venus a Aragó. Aquesta gran varietat de temes és una mostra clara dels molts camps que pot arribar a abastar l’etnobotànica.
El monogràfic es completa amb una entrevista a l'etnobotànic Lluís Villar, investigador de l’Institut Pirenaic d’Ecologia de Jaca i un dels millors coneixedors de la flora dels Pirineus. El científic assegura que “els nostres paisatges tradicionals han perdut les seues funcions” i aposta per recuperar el coneixement botànic provinent del món rural.
El contrapunt artístic del monogràfic d’hivern de Mètode l’ha posat l’artista Frederic Amat, Premi Nacional d’Arts Visuals 2007, que presenta una sèrie d’obres exclusives d’inspiració botànica i que ha estat a més l’encarregat de realitzar la portada del número. En aquest monogràfic, a més, l’escriptor Gaspar Jaén i Úbeda afegeix un contrapunt literari a través d’un recorregut de diverses plantes que van marcar la seua infància junt a les seus pròpies il·lustracions.
El nou número de Mètode també inclou, entre altres, un dossier sobre El planeta dels simis, una entrevista amb la bioquímica Margarita Salas, que acaba de rebre el «Premi Prismas Especial del Jurado», i un document sobre la Comunitat de Pescadors del Palmar, que compleix tretze segles. Això, sense oblidar les seccions de sempre sobre astronomia, història, cuina i ciència o agricultura.
Mètode, un pont entre les dues cultures
La revista Mètode, publicació trimestral editada per la Universitat de València i dirigida pel periodista i biòleg Martí Domínguez, va nàixer el 1992 amb l’objectiu de fer arribar la ciència a la societat, fomentant el debat i la reflexió crítica sobre qüestions d’actualitat científica. L’activa col·laboració de científics, artistes i escriptors fan de Mètode un excepcional pont entre la cultura científica i la humanística.
Entre els premis que ha rebut Mètode destaca el Prisma Especial del Jurado 2009. Altres guardons que ha rebut la revista han estat el Premio Ciencia en Acción 2006 de divulgació, el Premi APPEC 2007 a la millor publicació o el Premi Nacional de Periodisme 2007, atorgat a Martí Domínguez en reconeixement a la seua tasca al capdavant de la revista.
Data d'actualització: 20 de de gener de 2012 12:36.
Llista de notícies