Una investigació avança en la reducció de lesions pulmonars causades per la respiració mecànica

Els tres membres de l'equip.

La Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València participa en una recerca pionera per avançar en la prevenció de danys pulmonars durant el subministrament de respiració mecànica en operacions que requereixen anestèsia general. El professor del Departament de Cirurgia Francisco Javier Belda, també Cap del Servei d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital Clínic Universitari de València, ha liderat juntament amb el doctor Carlos Ferrando, del mateix centre, un treball experimental que mostra per primera vegada la utilitat del denominat ‘índex d'estrès’ per ajustar en temps real el subministrament artificial de ventilació amb l'objectiu de previndre lesions en els pulmons. Els resultats d'aquest treball s'acaben de publicar en la revista ‘Critical Care’.

La recerca liderada per Belda i Ferrando ha utilitzat de forma pionera l'índex d'estrès. “Quan s'aplica respiració artificial es tenen dos paràmetres per minimitzar els danys al pulmó: la quantitat de volum de gas (oxigen més aire), i la pressió positiva que s'aplica per evitar que aquest òrgan arribe a situacions greus i, fins l’actualitat, aquest indicador només s'utilitza per a la pressió que impedia el col·lapse”, argumenta Belda. No obstant això, com indica Ferrando, “hem comprovat que és molt més eficient regular la pressió positiva amb altres paràmetres de mecànica respiratòria i reservar l'índex d'estrès per indicar el volum necessari de gas que evita que el pulmó es lesione”.
 
Aquest treball s'ha realitzat durant al voltant de dos anys amb animals d'experimentació en els laboratoris de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. A més, recentment, els investigadors també han realitzat proves d'aquest nou ús de l'índex d'estrès en pacients sans durant les intervencions quirúrgiques.
 
La literatura científica mostra que les complicacions pulmonars, més o menys greus, apareixen fins en un 30-40% dels pacients als quals se'ls administra ventilació artificial. “Si be aquestes no solen tenir repercussió sobre el pacient a llarg termini, si que pot suposar un increment dels dies d'hospitalització, utilització de recursos i, per tant, un augment de la despesa sanitària”, segons Carlos Ferrando.
 
Per la seua banda, la coordinadora de recerca del Servei d'Anestesiologia de l'Hospital Clínic, Marina Soro, assenyala que aquests resultats “culminen el desenvolupament d'un treball experimental que vam començar fa més de deu anys, un període en el qual el nostre laboratori en la Unitat Mixta de Recerca s'ha consolidat per estudiar qualsevol model, des de cèl·lules fins a animals grans”.
 
Francisco Javier Belda és professor d'Anestesiologia en el Departament de Cirurgia de la Universitat de València i Cap del Servei d'Anestesiologia i Reanimació d'Hospital Clínic Universitari de València. Com a professor, ha dirigit 16 tesis doctorals, totes elles amb la màxima qualificació, i ha estat director de molts cursos, entre ells, el de Ventilació Mecànica que disposa del més alt reconeixement a Espanya i que aquest any arriba a la seua vintena edició. 
 
Com a clínic, Belda ha dedicat la seua vida principalment al tractament de pacients de Cures Crítiques, amb especial dedicació a estratègies de ventilació per a la lesió pulmonar i el monitoratge i gestió hemodinàmics. La Unitat de Reanimació de l'Hospital Clínic on desenvolupa la seua activitat té una mitjana de 1.200 ingressos per any. Ha treballat últimament en anestèsia cardíaca amb agents inhalatoris. És també especialista en circuits anestèsics i gasos anestèsics (incloent Xenon). Destaquen les seues recerques sobre l'administració d'oxigen suplementari per reduir la infecció quirúrgica, referència mundial publicada en JAMA 2005. 
 
Per la seua banda, Carlos Ferrando és anestesiòleg de l'Hospital Clínic Universitari de València des de 2010. La seua línia investigadora prioritària és la respiratòria, sobretot relacionada amb la ventilació artificial, per la qual recentment ha aconseguit una beca del Fons Social (FIS) de l'Institut de Salut Carlos III i el premi Jove Investigador Europeu, atorgat per la Societat Europea d'Anestesiologia.
 
http://www.anestesiaclinicovalencia.org/
 

Ferrando C, Suárez-Sipmann F, Gutierrez A, Tusman G, Carbonell J, García M,Piqueras L, Compañ D, Flores S, Soro M, Llombart A, Belda F. Adjusting tidal volume to stress index in an open lung condition optimizes ventilation and prevents overdistension in an experimental model of lung injury and reduced chest wall compliance. Crit Care. 2015 Jan 13;19(1):9. [Epub ahead of print] PubMed. PMID: 25583125.

 

Data d'actualització: 28 de de gener de 2015 10:54.

Llista de notícies